Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 21:34
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 16 мая 2022

Щотижневий огляд фондового ринку

Eavex Capital
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1718,50%

Національний банк випустив інформаційний бюлетень стосовно роботи банківської системи у перші місяці війни, повідомивши, що попри воєнні ризики, рівень ліквідності є стабільно високим. Обсяг коштів клієнтів у банках зріс переважно за рахунок гривневих коштів населення на вимогу. Обсяг коштів корпорацій під час війни зменшувався, найбільше в іноземній валюті. Банківський сектор залишався операційно прибутковим, однак необхідність формувати значні резерви під очікувані втрати зумовили збиток за підсумками  першого кварталу. Надалі реалізація кредитного ризику буде головним фактором впливу на зниження капіталу банків. Національний банк не застосовуватиме до банків заходи впливу за недотримання вимог до капіталу та ліквідності під час воєнного стану, а після його завершення надасть достатньо часу для відновлення стійкості.

У відповідь на агресію росії в лютому 2022 року були ліквідовані  “Міжнародний резервний банк” та “Промінвестбанк” – два дочірніх банки російських фінансових корпорацій з державним капіталом, на початок року вони мали 2% чистих активів банківського сектору. Тому станом на кінець березня в Україні працювало 69 банків, з них  4 державних та 16 іноземних. На кінець першого кварталу загальні чисті активи української банківської системи становили 1,97 трлн. грн. Доля державних банків у активах становить 48%.

Українські компанії, акції яких торгуються на зарубіжних біржах, на минулому тижні мали зниження ринкової капіталізації. Котирування Ferrexpo впали на 3,4% до 147 пенсів, ігноруючи інформацію про намір компанії виплатити додаткові дивіденди 6,6 центів на акцію з прибутку за 2021 рік (дивідендна дохідність при поточній ціні акцій становить 3,7%). По акціям «Кернел» просідання було на 0,5% до 23,88 злотих.  Торги на «Українській біржі» залишаються зупиненими.

Міністерство фінансів запропонувало нові «військові» ОВДП з дохідністю 11,5% та погашенням у жовтні 2023 року. Загалом на первинному аукціоні 10 травня було залучено 4,7 млрд грн. Помірний попит на «військові» ОВДП підштовхує Нацбанк до фактично прямого фінансування бюджету. НБУ повідомив, що 9 травня викупив військових облігацій на суму 30 млрд грн.  Для надання можливості проведення таких операцій між урядом та Національним банком Верховна Рада внесла відповідні зміни до законодавства. Так, тимчасово (на період дії воєнного стану) зупинено дію статті 54 Закону України “Про Національний банк України», яка забороняє надання НБУ кредитів державі.

На валютному готівковому ринку обмінний курс долара піднявся на 6,6% до 34,50 грн/дол.

новини економіки

- Офіційна інфляція в Україні становила 16,4% за підсумками квітня

читати докладніше

Інвестиційна компанія «Івекс Капітал»

Операції з цінними паперами

Управління активами

Тел.: (+380 44)590-5454

Україна, м.Київ 01021
Кловський узвіз, 7
БЦ "Carnegie Center"
16 поверх

www.eavex.com.ua

Представлений матеріал був підготовлений на основі даних з відкритих джерел. Перевірка достовірності таких даних нами не проводилася. Оцінки та прогнози, що містяться в публікації є приватною думкою аналітиків стосовно відповідних подій та не є пропозицією для здійснення будь-яких операцій з цінними паперами.

Ліцензія НКЦПФР від 06.10.2015

Настроение рынка на 16 мая 2022
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Щотижневий огляд фондового ринку
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду