Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 07:23
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 26 декабря 2022

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1578,980%

Конгрес США остаточно схвалив проєкт урядового бюджету на 2023 рік, який серед іншого включає майже $44,9 млрд для України та союзників по НАТО. Про це повідомляє «Голос Америки».

Розподіл коштів.

  • Оборонна допомога ($28,4 млрд, включно з поповненням запасів, на Європейське Командування операцій, витрати Генерального Інспектора Міністерства оборони США в т.ч. по контролю за поставками озброєння Україні)
  • Економічна допомога ($13,37 млрд)
  • Гуманітарна допомога ($4,92 млрд)
  • Інші видатки ($600 млн)

***

Україна отримає від Великої Британії $500 млн через проєкт Світового банку.

Міністр фінансів України Сергій Марченко та регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Україна, Білорусь та Молдова) Аруп Банерджі підписали угоду про надання Україні четвертого додаткового фінансування в рамках проекту групи СБ.

***

У 2023 році Нідерланди виділять 2,5 млрд євро для допомоги Україні. Про це повідомив прем'єр-міністр країни Марк Рютте за результатами телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

***

Потреби України у зовнішньому фінансуванні у 2023 році становитимуть щонайменше 39,5 млрд доларів, а у разі несприятливого сценарію можуть досягти 57 млрд доларів. Про це йдеться у матеріалах Міжнародного валютного фонду (МВФ).

***

Фонд підтримки енергетики України, який створений при Секретаріаті Енергетичного співтовариства, вже зібрав 155 млн євро, і продовжує наповнюватись.

Наразі єдиною закупівельною організацією в межах Фонду є проєкт з енергетичної безпеки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

***

Чистий продаж доларів Національним банком України (НБУ) після чотирьох тижнів зростання цього тижня впав – до $441,1 млн із $834,1 млн тижнем раніше.

***

Пропозиція "Укрзалізниці" відстрочити на два роки виплати за належними погашенню в липні 2024 року та липні 2026 єврооблігаціям відповідно на $594,9 млн і $300 млн одержала остаточне схвалення необхідної кількості їхніх власників. Виплати буде відкладено на 2 роки.

***

Оновлений МВФ макроекономічний прогноз по Україні з розбивкою по кварталам.

"Прогнозується, що реальний ВВП скоротиться на 40,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року в четвертому кварталі 2022 року, внаслідок чого скорочення в 2022 році загалом становитиме 33%", – такий основний сценарій персоналу МВФ у рамках Моніторингової програми із залученням ради директорів (PMB), оприлюдненої на його сайті.

Згідно з ним, у першому кварталі 2023 року спад сповільниться до 34,5%, після чого почнеться відновлення економіки: у другому кварталі – на 6%, у третьому – на 11,9% та у четвертому – на 21%, а сумарно за роком - на 1%, до 68% від довоєнного.

Уповільнення збору врожаю через погану погоду, обмеження в сфері логістики та оборотного капіталу, а також російські обстріли енергетичної інфраструктури погіршили перспективи української економіки на четвертий квартал 2022 року і перший квартал 2023 року, зазначають експерти МВФ.

***

Обсяг виконаних будівельних робіт в Україні у січні-червні 2022 року скоротився у 2,1 рази порівняно з аналогічним періодом 2021 року — до 36 млрд грн. Про це свідчать дані Державної служби статистики, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У червні 2022 року обсяг будівельних робіт склав лише 22,2% від показника червня 2021 року. При цьому в червні до травня поточного року показник зріс на 18,5%.

***

Ситуація з електропостачанням Києва суттєво покращилася, повідомила директор зі зв'язків з громадськістю та комунікацій SCM Наталія Ємченко.

Гендиректор енергопостачальника YASNO Сергій Коваленко у своєму Facebook зазначив, що Київ, хоч і не повністю, але повинен бути забезпечений електрикою достатньо, якщо враховувати настільки суттєві обмеження в останній тиждень.

Київ через дефіцит електроенергії припинив роботу трамваїв та тролейбусів, замінивши їх на всіх маршрутах на автобуси.

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко у Telegram-каналі.

***

Основний сценарій персоналу Міжнародного валютного фонду в рамках Моніторингової програми із залученням ради директорів (PMB) передбачає, що у 2023 році Україні будуть потрібні закупівлі газу в обсязі 5 млрд куб. м, рівномірно розподілені протягом 12 місяців.

"Щоб допомогти "Нафтогазу" задовольнити пов'язане з цим зростання потреб у фінансуванні, уряд уже надає бюджетну підтримку компанії за допомогою неявної субсидії у вигляді втрачених доходів від рентних платежів за газ, яка оцінюється приблизно у 145 млрд грн ($3,5 млрд) на 2023 рік", - зазначено в матеріалах на сайті Фонду до PMB.

***

В Україні сьогодні налічується майже 309 тис. ІТ-фахівців, які разом принесли вже $6 млрд. експортної виручки (до кінця року - $7,1 млрд). Про це йдеться у дослідженні Do IT like Ukraine, проведеному IT Ukraine разом із ІТ-кластерами та партнерами, передає AIN.

Галузь зросла в 2022 на 10% порівняно з попереднім роком (в минулі роки був ріст у 25-30%), а і зростання обсягу експорту у 2022 по відношенню до 2021 року склало 2,2%.

***
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила тарифи на послуги з розподілу електроенергії для регіональних операторів системи розподілу ("обленерго") на період з 1 січня по 31 березня 2023 року на 3,2-11,8% (за першим класом напруги) і на 1,2-8,1% (за другим класом), що менше за попередній проект рішення. Відповідне рішення Нацкомісія ухвалила на засіданні 21 грудня, затвердивши постанову про перегляд тарифів для кожного з 27 ОСР.

У листопаді НКРЕКП попередньо схвалило підвищення тарифів на розподіл електроенергії для 26 операторів системи розподілу (ОСР, обленерго) у середньому на 30-60% з 1 січня 2023 року.

***

ПАТ «ArcelorMittal Кривий Ріг» зараз працює із завантаженням виробничих потужностей на 20%, виробництво металопродукції впало на 66%, повідомив генеральний директор підприємства Мауро Лонгобардо у зверненні до працівників підприємства.

***

Індекс цін на особисті споживчі витрати (PCE) в США зріс на 5,5% у листопаді 2022 порівняно з роком раніше, повідомило Бюро економічного аналізу Міністерства торгівлі країни у минулу п’ятницю. Це менше, ніж у жовтні, коли ціни зросли на 6,1% рік до року.

В листопаді ціни зросли лише на 0,1% порівняно з жовтнем (0,8% у жовтні 2022 порівняно з вереснем).

Базовий індекс PCE, який виключає дуже мінливі цінові категорії харчових продуктів та енергоносіїв, зріс на 4,7% у річному вимірі та на 0,2% за місяць, що відповідає очікуванням економістів, опитаних Refinitiv, але дещо вище за середнє очікування економістів, опитаних Dow Jones, які очікували зростання на 4,6%.

Щорічний приріст обох індексів інфляції PCE досяг найнижчого рівня з жовтня 2021 року після тривалого зниження інших показників інфляції, таких як індекс споживчих цін та індекс цін виробників.

PCE, особливо базовий показник, є улюбленим показником інфляції ФРС, оскільки він дає більш повну картину витрат для споживачів.

П’ятничний звіт також показав, що споживчі витрати в США продовжували зростати в листопаді, але набагато повільніше, ніж у попередні місяці. Витрати кінцевих споживачів зросли на 0,1% у листопаді порівняно з 0,8% місяцем раніше. Особисті доходи американців зросли на 0,4% у листопаді 2022 проти 0,7% у жовтні поточного року.



сайт    "КИНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 26 декабря 2022
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду