Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 03:16
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 19 января 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1406,69-1,81%

Про надання великої партії бронетехніки понад 200 броньованих автомобілів заявили й у Великій Британії. Про це розповів під час візиту до Канади голова британського МЗС Джеймс Клеверлі.

Їх можуть надати разом з 14 танками Challenger 2.

***

Танки M1 Abrams не увійдуть до чергового пакета військової допомоги Україні, про який влада США планує оголосити в п'ятницю, повідомляє Politico.

"… наступний транш включатиме додаткову артилерію, боєприпаси та бронетехніку - ймовірно, бойові броньовані машини Stryker…", - повідомляє видання з посиланням на обізнані джерела.

***

Голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов повідомив про активне просування вперед у переговорах про реструктуризацію з власниками єврооблігацій компанії з погашенням у 2022 та 2026 роках, за якими минулого року було допущено дефолт за попереднього керівництва.

***

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" домовилась з провідними іноземними нафтогазовими компаніями про резервування додаткових обсягів газу, необхідних для завершення опалювального сезону.

Про це повідомив голова правління "Нафтогазу" Олексій Чернишов на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

***

Компанія "ДТЕК Енерго" планує відремонтувати 6 енергоблоків на своїх теплоелектростанціях до кінця опалювального сезону.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

***

Державний "Укрексімбанк", який за підсумками 11 місяців минулого року став найбільш збитковим банком, отримавши 7,7 млрд грн збитків, оцінює потребу в докапіталізації за рахунок держави щонайменше 5-6 млрд грн. Про це голова правління Укрексімбанку Сергій Єрмаков розповів в інтерв'ю NV Бізнес.

“Оцінку потреб у капіталі буде завершено за підсумками стрес-тестування НБУ, яке заплановано на I квартал 2023 року.

***

У грудні 2022-го добувні компанії України відвантажили за кордон 764,94 тис. т ЗРС.

Українські гірничодобувні компанії за підсумками 2022 року зменшили експорт залізної руди на 45,9% в порівнянні з 2021 роком – до 23,98 млн т. У грошовому виразі експорт ЗРС за рік знизився на 57,8% р./р. – до $2,91 млрд. Про це свідчать дані митної статистики.

За підсумками грудня 2022 року українські гірники відправили за кордон 764,9 тис. т залізної руди – на 79,3% менше в порівнянні з аналогічним місяцем 2021 року. Дохід компаній від експорту ЗРС за грудень 2022-го скоротився на 73,5% – до $71,63 млн.

У місячному обчисленні експорт руди у грудні 2022-го в натуральному виразі скоротився на 2,3%, а в грошовому – на 1,3%.



Рис. 1 

***

Українські феросплавні підприємства за підсумками грудня 2022 року збільшили експорт феросплавів на 1,1% порівняно з попереднім місяцем — до 30,8 тис. т. - до $31,9 млн. Про це свідчать дані Державної митної служби.

У річному обчисленні експорт продукції феросплавних заводів у грудні 2022 року скоротився на 44,5% у натуральному вираженні та на 72,3% — у грошовому.

2022 року Україна експортувала 349,6 тис. т феросплавів. Це на 47,7% менше, ніж 2021 року. Виторг українських підприємств від експорту феросплавів за 12 місяців 2022 року скоротився на 46% у річному обчисленні — до $564,14 млн.

***

Економіка США втрачає оберти.

Минулого місяця роздрібні продажі в США різко впали на 1,1%, що стало найбільшим падінням з грудня 2021 року. Дані за листопад було переглянуто вниз, продажі в цьому місяці впали на 1,0% замість 0,6%, як повідомлялося раніше. Економісти, опитані Reuters, прогнозували зниження продажів на 0,8%. У грудні 2022 роздрібні продажі зросли на 6,0% у річному обчисленні.

Роздрібні продажі не коригуються з урахуванням інфляції. Зменшення продажів у грудні, ймовірно, було частково наслідком падіння цін на товари протягом місяця.

Окремий звіт ФРС показав, що промислове виробництво в США впало на 1,3% у грудні, що є найбільшим падінням з лютого 2021 року, також показник виробництва в попередньому місяці був скоригований донизу.

Більшість економістів очікують, що економіка США скотиться в рецесію ближче до другої половини цього року, хоча є обережна надія, що пом'якшення інфляції може перешкодити ФРС підвищити свою цільову ставку вище піку в 5,1%, який він прогнозував минулого місяця.

Невтішні роздрібні продажі та гірший, ніж очікувалося, показник індексу цін виробників призвели до падіння цін акцій в США.

Грудневий індекс цін виробників в США мав більше, ніж очікувалося, падіння та сигналізував про те, що інфляція може послабитися. Оптові ціни в країні впали на 0,5% за місяць, тоді як економісти, опитані Dow Jones, очікували падіння на 0,1%.

***

Чотири керівники Федеральної резервної системи, центробанку США, в різних виступах в середу повідомили, що банк продовжуватиме підвищення процентних ставок, причому деякі з них підтримують найвищу облікову ставку принаймні 5%, навіть якщо інфляція демонструє ознаки піку, а економічна активність сповільнюється.

***

Економісти підвищили прогнози зростання економіки Китаю на 2023 та 2024 роки.

За підсумками цього грудня, вважають експерти, друга за величиною економіка світу зросте на 5,1%, а наступного — на 5,0%. Відповідне опитування провело Bloomberg. Місяць тому перспективи зростання ВВП КНР експерти оцінювали у 4,8% та 4,9% відповідно. Поліпшення оцінок агентство пов'язало з відмовою Китай від антикороновірусних обмежень (це сталося швидше, ніж очікувалося), що призвело до відновлення низки економічних показників вже до кінця 2022 року.

***

Член керівної ради Європейського центрального банку висловив думку, що фінансові ринки недооцінюють підвищення процентних ставок в регіоні.

Європейський центральний банк не зупиниться лише на одному підвищенні на 50 базисних пунктів на своїх наступних засіданнях щодо встановлення ставок, заявив член правління Клаас Нот, який є керуючим центрального банку Нідерландів, телеканалу CNBC.

***

Інвестори тримають майже рекордний рівень готівки.

За даними Інституту інвестиційних компаній, на початку січня загальні чисті активи у фондах ринку зросли до $4,81 трлн. Це перевищує попередній максимум $4,79 трлн, який був зафіксований у травні 2020 року — у перші місяці COVID-19.

У розрахунку Інституту враховувалися активи фондів ринку, якими мають роздрібні та інституційні інвестори. На думку експертів, незважаючи на майже рекордний рівень готівки, інвестори можуть продовжити утримуватися від вкладення більшої кількості грошей в акції, оскільки ринкові настрої погіршилися, а грошові ринки зараз приносять більше прибутку, ніж це було в останні роки.

***

На початку 2023 року інвестори почали позбавлятися американських акцій і спрямувалися в активи інших країн, у тому числі європейських. Про зміну напрямку інвестування на ринку пише Bloomberg із посиланням на аналітиків Goldman Sachs.

Тільки за перші два тижні року відтік коштів з акцій США досяг близько $5 млрд. Водночас зниження цін на газ, ослаблення долара та оптимізм з приводу відкриття китайської економіки після локдаунів призвели до того, що кошти почали надходити до фондів, орієнтованих на акції Європи, Китаю та ринків, що розвиваються.


сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 19 января 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду