Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 12:06
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 26 января 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1283-2,01%

Президент США Джо Байден оголосив, що Сполучені Штати надають Україні 31 танк M1 Abrams.

***

Європейські країни планують надати Україні 80 танків Leopard. При цьому німецькі танки надійдуть на озброєння ЗСУ до кінця березня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Spiegel.

Німецьке видання зазначає, що загалом Європа планує передати Україні два батальйони сучасних танків, у кожному з яких буде по 40 одиниць.

***

Пентагон опублікував список військової допомоги, яку надавав Україні з 24 лютого 2022 року. Озброєння було надано на суму в понад $27,1 мільярда. Про це йдеться в даних Пентагону.

***

Національний банк України (НБУ) знову збереже облікову ставку на рівні 25% на  засіданні 26 січня, прогнозує більшість банкірів, яких опитало агентство "Інтерфакс-Україна".

Водночас, зазначив начальник аналітичного відділу Sense Bank Олексій Блінов, формується перспектива зниження облікової ставки пізніше у 2023 році.

"За нашим базовим прогнозом, інфляція почне сповільнюватися вже в першому кварталі 2023 року і влітку, швидше за все, вийде на показники, які будуть значно нижчими за 20% у річному вимірі (проти поточних 26,6%). Це може стати наочною і зрозумілою для ринку причиною зниження облікової ставки. За базовим сценарієм макроекономічного прогнозу ми орієнтуємося на зменшення облікової ставки до 20% річних до кінця 2023 року", – очікує аналітик.

***

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) у 2023 році має намір інвестувати в проєкти в Україні близько 1,7 млрд євро.

Про це під час пресконференції повідомив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

***

Найбільш прибуткові депозити для населення невеликих банків України за даними аналітиків сайту www.minfin.com.ua


Рис.1Рис.1
Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

***

Енергохолдинг ДТЕК у січні почав імпортувати електроенергію з Європи для покращення ситуації в українській енергосистемі. Про це повідомляє пресслужба ДТЕК в Telegram.

Повідомляється, що поточна потужність на передачу електроенергії дозволяє імпортувати десь 500 млн кВт-год електроенергії на місяць, що дорівнює місячному споживанню 2 млн домогосподарств.

***

Індекс ділового клімату Ifo в січні 2023 піднявся до 90,2 пункту з 88,6 пункту місяцем раніше через «значно менш песимістичні очікування», йдеться в повідомленні. Це однак залишило індекс нижче рівня 2021 року та початку 2022 року.

За словами керівника Ifo, рецесія в Німеччині у 2023 «дуже малоймовірна», враховуючи позитивні ділові настрої.

Президент Ifo Клеменс Фюст (або Фуест) сказав в інтерв’ю CNBC, що події на енергетичному ринку були ключовими для того, чому настрої у бізнесу покращилися, як через падіння ринкових цін, так і через те, що підприємства більше не готувалися до можливого нормування витрат природного газу.

Фюст додав, що, на його думку, результати є ознакою того, що Німеччина уникне технічної рецесії, хоча ризики залишаються через високу базову інфляцію в країні та уповільнення будівництва.

«Раніше очікувалося, що в четвертому кварталі 22 року та в першому кварталі 23 року може бути рецесія. Тепер схоже, що останній квартал (2022 року) був без змін (величини реального ВВП)», – сказав президент Ifo Клеменс Фуест в інтерв’ю CNBC.

Ці дані про покращення ділових настроїв у Німеччині доповнили раніше опубліковані дані S&P Global по індексам менеджерам закупівель у Єврозоні про зростання ділової активності в сфері послуг і виробництва у зоні євро. Разом це вселяє оптимізм щодо того, що рецесії в Єврозоні можна буде уникнути.

Фінансові ринки відреагували позитивно на ці новини, зокрема зростанням фондових індексів Європи, а також ростом курсу євро.

***

За останні дні було опубліковано ряд важливих звітів чи записок головних стратегів по американському ринку акцій та світовим ринкам акцій провідних банків США, а також найбільших брокерів, найбільш активних на ринку акцій США.

На думку аналітиків, фондовий ринок США може зіткнутися із серйозним падінням найближчими тижнями через «неминучу» рецесію в доходах компаній.

Марко Коланович, головний стратег з акцій банку JPMorgan Chase, попереджає, що акції СШАП в середньому впадуть більше ніж на 10% від поточних рівнів найближчим часом: «Справи мають погіршитися, перш ніж покращитися»

Коланович написав, що, на його думку, нещодавнє зростання ринку акцій пояснюється поведінкою надто оптимістичними інвесторами. Позитивні зміни, включаючи падіння річної інфляції в США з 9,1% у червні до 6,5% минулого місяця, і відновлення китайської економіки після багатьох років суворих протоколів COVID, змусили деяких аналітиків стверджувати, що почався новий бичачий ринок.

Коланович вказав на опитування регіональних Федеральних резервних банків та Інституту управління поставками (ISM) як на доказ того, що економічні «фундаментальні показники погіршуються» і, ймовірно, настане «м’яка» рецесія.

«ФРС зараз не має наміру зменшувати процентні ставки, тому я думаю, що все має стати гіршим, перш ніж покращитися», — додав він, стверджуючи, що індекс S&P 500 впаде принаймні на 10%, перш ніж досягне свого дна за рік.

Серед тих, хто не очікує хороших новин щодо корпоративних прибутків головний стратег Morgan Stanley у США Майк Вілсон, один з найбільших песимістів серед провідних фахівців ринку акцій на Уолл-Стріт.

Він зазначає, що ралі на початку 2023 року було спричинене «низькоякісними та сильно зашортованими акціями» та сильним переходом до циклічних паперів від захисних.

Головний стратег Morgan Stanley на початку цього року попередив, що шок рецесії цього року може призвести до падіння ринків ще на 22%. Прогноз Вілсона індексу S&P 500 на кінець 2023 року перебуває на нижньому рівні оцінок стратегів по ринку акцій США з прогнозом на рівні 3900 (поточний рівень 4016 пунктів).

Майкла Вілсона з Morgan Stanley на днях повторив, що акції США до кінця 2023 року майже не зміняться порівняно з поточним рівнем, але їх чекає непростий шлях, щоб досягти цього, включаючи значне падіння в першому кварталі.

В підтвердження своєї думки він навів графік прогнозів прибутків умовної акції S&P 500 суміщений з минулими фактичними даними на підтвердження достовірності моделі банку, графік, який показує наступне зниження прибутків індексної акції (нижче).




Рис.4
Рис.4

За словами стратегів Goldman Sachs Group Inc., інвестори, які сподіваються на кращий 2023 рік, будуть розчаровані, кажучи, що фаза ведмежого ринку ще не закінчилася.

«Умови, які зазвичай відповідають найнижчому рівню капіталу, ще не досягнуті», — написали стратеги, зокрема Пітер Оппенгеймер і Шерон Белл, у своїй записці в цей понеділок. Вони сказали, що для стійкого відновлення фондового ринку необхідно досягти піку процентних ставок і знизити оцінку, що відображає рецесію.

За оцінками стратегів, індекс S&P 500 закінчить 2023 рік на рівні 4000 індексних пунктів, що лише на 0,9% вище, ніж закриття в минулу п’ятницю, тоді як європейський еталонний індекс Stoxx Europe 600 наступного року закінчить рік приблизно на 4% вище за поточний на рівні 450 індексних пунктів.

Стратеги Barclays Plc на чолі з Еммануелем Кау мають таку саму ціль кінця року європейського показника і сказали, що шлях до неї буде «складним».

Трохи раніше але відносно нещодавно (22 грудня 2022) щодо S&P 500 головний стратег по американським акціям Goldman Sachs Девід Костін писав, що індекс цього року може втратити 22%, якщо американська економіка скотиться до рецесії. Але якщо навіть не буде рецесії, він прогнозував падіння акцій на 10% від поточних значень в середині року.

Тим не менш, стратеги не всі єдині щодо долі акцій після нестабільного 2022 року.

«Три двозначні зростання індексу S&P 500 цього року свідчать про те, що, незважаючи на те, що 2022 рік був важким для фондових ринків, є достатньо стійкості, щоб припустити, що цей рік може стати передвісником кращих часів», — Джон Стольцфус, головний інвестиційний стратег в Oppenheimer Asset Management, написав у аналітичній записці в цей понеділок.

Прогнози по акціям азійських компаній істотно більш оптимістичні.

Стратеги Goldman Sachs очікують, що наступного року азіатські фондові ринки будуть кращими, а MSCI Asia-Pacific ex-Japan завершить рік на 11% вище поточних значень на рівні 550 пунктів. Їхні колеги з Citigroup Inc. Теж недавно стали більш оптимістичними стосовно китайських акцій, заявивши, що поворот Пекіна до Covid Zero та нерухомості повинен помітно збільшити прибутки китайських корпорацій.




сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 26 января 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду