Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 02:34
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 27 января 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 12830%

Варшава готова передати Україні 60 польських танків PT-91 (модернізована версія Т-72), а також 14 танків Leopard 2.

Про це в інтерв’ю канадському телеканалу CTV News повідомив глава польського уряду Матеуш Моравецький.

Польща була першою країною, яка поставила 250 танків до України.

***

США нададуть Україні танк M1A2 Abrams, який має значно більші можливості порівняно з попередньою моделлю M1A1.

Про це повідомила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінґх.

M1A2 є значною модернізацією старішого M1A1, головним чином через те, що A2 працює на цифровій системі.

Версія танка M1A2 «значно» більш смертоносна, зокрема, вона передбачає незалежний тепловізор командира.

***

Міжнародний валютний фонд вивчає багаторічний пакет допомоги для України на суму у 16 мільярдів доларів, щоб покрити потреби країни та стати каталізатором для збільшення міжнародного фінансування, повідомляє Bloomberg.

Чи буде програма реалізована, залежить від низки умов, включаючи схвалення країн G7, донорів і кредиторів України. План вимагатиме внесення змін до правил кредитування МВФ, щоб фонд міг надавати позики країні, котра зазнала руйнувань внаслідок війни.

Водночас уряду в Києві необхідно вжити низку заходів, окрім успішного завершення чотиримісячного безготівкового кредиту МВФ.

У разі схвалення три-чотирирічна програма — загальною вартістю від 14 до 16 мільярдів доларів — передбачатиме виплату від 5 до 7 мільярдів доларів у перший рік.

Є надія, що план буде узгоджено до кінця березня, а перший транш надійде вже у квітні.

***

Національний банк України, як і очікував ринок, знову зберіг облікову ставку на рівні 25% річних, повідомляється на сайті НБУ у четвер.

***

Національний банк України (НБУ) прогнозує збереження резервів на рівні $27 млрд до кінця 2023 року, незважаючи на стрибок дефіциту поточного рахунку, повідомила пресслужба регулятора у четвер, завдяки «анонсованим обсягам міжнародної допомоги та прогресу у переговорах із МВФ».

***

Національний банк має достатній рівень золотовалютних резервів для утримання офіційного курсу гривні до долара на рівні 36,6 гривень. Причин для девальвації немає. Про це під час брифінгу з монетарної політики заявив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Він наголосив, що збільшення інтервенцій повністю компенсується отриманням міжнародної допомоги.

***

Національний банк збільшує на 5 в.п. норматив формування резервів за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках юридичних і фізосіб з 11 лютого.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Додатково з 11 березня будуть підвищені на 10 в. п. нормативи формування банками обов’язкових резервів за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб як в національній, так і в іноземній валютах.

На цю частину резервів не поширюватиметься механізм покриття бенчмарк-ОВДП.

***

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку допустила облігації (Ukraine Sovereignty Bond), випущені урядом Канади, до обігу на території України. Про це повідомляє пресслужба НКЦПФР.

***

Обсяг відшкодування податку на додану вартість у січні прогнозується на найбільшому з початку 2022 року рівні. Про це у фейсбуці написав голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

***

Національний банк України погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту країни у 2023 році до 0,3% із 4% у попередньому прогнозі, що багато в чому пов'язано із продовженням базового сценарію з повномасштабною війною ще на півроку – до початку 2024 року.

НБУ покращив прогноз інфляції на цей рік з 20,8% до 18,7%.

Нацбанк зазначає, що на 2024 рік також погіршив прогноз зростання ВВП з 5,2% до 4,1%, але очікує прискорення зростання економіки до 6,4% у 2025 році.

Щодо 2022 року, то НБУ оцінює спад ВВП за його підсумками на 30,3%, зокрема в четвертому кварталі – на 35%.

За його оцінками, номінальний ВВП минулого року становив 4,825 трлн грн, що краще за попередній прогноз у 4,75 трлн грн. Однак на цей рік прогноз номінального ВВП погіршено до 5,985 трлн грн із 6,175 трлн грн, на наступний – до 7,085 трлн грн з 7,35 трлн грн.



Рис.1
Рис.1

Міжвідомча донорська координаційна платформа (так званий "фінансовий Рамштайн") для підтримки ремонту, відновлення та реконструкції в Україні розпочала роботу в четвер, повідомляється на сайті Європейської Комісії.

Співголовами керівного комітету Координаційної платформи донорів для України, перше засідання якої відбулося в четвер, стали від України – міністр фінансів Сергій Марченко, від США – заступник радника Білого дому з нацбезпеки з міжнародної економіки Майкл Пайл та від ЄС – гендиректор бюджетного департаменту Єврокомісії Герт Ян Купман, повідомило Міністерство фінансів.

Марченко працюватиме у групі з віцепрем'єром – главою Мінвідновлення Олександром Кубраковим та першим віцепрем'єром – міністром економіки Юлією Свириденко, яка відповідає за розвиток приватного сектора під час та після війни.

***

"Укрнафта" пропонує прямі поставки газу юридичним особам.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

***

Агропромисловий холдинг "Кернел" наприкінці 2022 року придбав у порту "Південний" Одеської області стратегічно важливий для нього актив - термінал "ОйлЕкспортТермінал" за $19,8 млн, про що напередодні зазначив у своєму фінзвіті.

При цьому зазначено, що новий актив стратегічно важливий для "Кернела" з огляду на нинішню неможливість перевалювати олію через термінали в порту Миколаєва, на які у 2019-2022 маркетингових роках припадало близько половини загального обсягу перевалки цієї продукції в Україні.

***

У грудні 2022 року один із найбільших виробників м'яса птиці компанія "МХП" (Київ) збільшила реалізацію м'яса птиці на 3%, або на 1,989 тис. тонн, до 65,957 тис. тонн порівняно з груднем 2021 року.

Про це йдеться у звіті компанії.

Порівняно з листопадом реалізація м'яса птиці збільшилась на 8,7%, або на 5,26 тис. тонн.

У грудні порівняно з груднем 2021 року експортний продаж м'яса птиці зменшився на 3% до 35,051 тис. тонн, а порівняно з листопадом - на 9%.


Рис.2
Рис.2


Рис.3
Рис.3

***

АТ "Укрзалізниця" (УЗ) визнає кредиторську заборгованість 1,4 млрд грн перед Крюківським вагонобудівним заводів (КВБЗ, Полтавська область) за поставлені в 2022 році 65 пасажирських вагонів і має намір разом із підприємством домагатися від Держказначейства погашення цього боргу, повідомив голова правління УЗ Олександр Камишін на підсумковому брифінгу в четвер.

"Але це не кошти "Укрзалізниці", це кошти держави", - сказав він, наголосивши, що вагони замовлялися в рамках державної програми коштом державного бюджету.

***

Фінансовий план АТ "Укрзалізниця" (УЗ) на 2023 рік через велике соціальне навантаження та обмеження вантажоперевезень передбачає збиток 20,2 млрд грн порівняно з очікуваним чистим збитком 10,8 млрд грн за підсумками 2022 року, повідомлено у звіті у четвер.

"Не заплановано піднімати тарифи на вантажні та пасажирські перевезення", - наголошується в інформації.

Відповідно до фінплану на 2023 рік компанія розраховує на доходи у розмірі 83,9 млрд грн, витрати - 107,9 млрд грн, EBITDA - 8,4 млрд грн.

***

Економіка США у четвертому кварталі 2022 зросла на 2,9% у перерахунку на річні темпи (до третього кварталу 2022 з урахуванням чиннику сезонності), свідчать попередні дані міністерства торгівлі США. Це трохи краще за очікування. Економісти в середньому згідно з Dow Jones прогнозували підвищення на 2,6%.

За підсумками третього кварталу аналогічне зростання ВВП США склало 3,2%.

Економіка США за весь 2022 зросла на 2,1%, при цьому темпи підйому різко сповільнилися порівняно зі зростанням на 5,9% у 2021 році.

***

ООН очікує уповільнення темпів зростання світової економіки у поточному році до 1,9% порівняно з 3% за підсумками минулого року, що стане одним із найнижчих показників за останні десятиліття. Про це йдеться у звіті «Світовий економічний стан та перспективи, 2023» ООН.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 27 января 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду