Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 14:10
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 3 февраля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1392,90%

Рада ЄС затвердила сьомий пакет військової допомоги Україні на 500 млн євро та виділення 45 млн євро на навчання українських військовослужбовців, пише «Інтерфакс Україна».

***

Німецький уряд планує схвалити передачу Україні десятків відремонтованих танків Leopard 1 безпосередньо зі складів виробника.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на ntv, посилаючись на урядові кола, повідомила газета Süddeutsche Zeitung.

***

Німецький уряд хоче викупити у Катару 15 зенітних установок Gepard і боєприпаси до них для подальшої передачі Україні.

Як передає ЄП, про це пише Süddeutsche Zeitung.

***

Європейський Союз оголосить про додатковий пакет допомоги Україні на 400 млн євро для підтримання реформ. Про це повідомив єврокомісар із питань бюджету Йоганнес Ган, повідомляє Bloomberg.

***

Україна розраховує успішно завершити Моніторингову програму із залученням ради директорів з Міжнародним валютним фондом і у другому кварталі розпочати переговори про повноцінну програму з фондом, зокрема для покриття ще наявного $10 млрд розриву фінансування дефіциту держбюджету-2023, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Марченко нагадав, що на цей рік запланований дефіцит держбюджету скорочено до $38 млрд із $51 млрд минулого року, проте його передбачається повністю профінансувати за рахунок зовнішніх джерел, які минулого року становили $32 млрд, з них половина – гранти. За його словами, наразі досягнуто домовленості про $10 млрд грантів від США та EUR18 млрд макрофінансової допомоги від ЄС у вигляді кредитів.

***

За січень 2023 року до загального фонду держбюджету надійшло 104,4 млрд грн. Касові видатки держбюджету становили 193,7 млрд грн, у тому числі загального фонду — 183,6 млрд грн, або 80,6% від розпису звітного періоду. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Крім того, минулого місяця до загального фонду державного бюджету надійшло 36,6 млрд грн у вигляді міжнародної допомоги (грантів).

За січень державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 72,3 млрд грн, у тому числі загальний фонд — у сумі 78,9 млрд грн, проти запланованого розписом загального фонду на січень 2023 року дефіциту у сумі 158,6 млрд гривень.

***

Депутат Верховної Ради від фракції "Слуга народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що з початком повномасштабної війни ситуація з корупцією в Державній митній службі тільки погіршилась.

Про це він сказав в інтерв’ю Українським Новинам.


***

Перед Україною стоїть завдання знизити середньорічну частку нелегальної продукції на ринку тютюнових виробів не більше ніж 5%, тоді як минулого року цей показник становив у середньому 19,9%, повідомив голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев у Телеграм-каналі.

***

Фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень 2023 року становили 160,1 млрд гривень, або 54,7 % від запланованих на цей період.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів.

Від розміщення облігацій внутрішньої державної позики на фінансування державного бюджету залучено 41,4 млрд гривень, у тому числі в іноземній валюті 2,6 млрд гривень (40,2 млн доларів та 29,4 млн євро).

Із зовнішніх джерел залучено 118,7 млрд гривень (3,0 млрд євро) надходжень коштів ЄС макрофінансової допомоги.

Платежі з погашення державного боргу за січень 2023 року становили 12,8 млрд гривень (98,2% плану), платежі з обслуговування – 0,6 млрд гривень (27,2% плану).

***

У січні обсяг торгів на "Українській біржі" зменшився порівняно із груднем на 22,0% до 0,945 млрд гривень.

Про це йдеться в повідомленні біржі.

Зазначається, що загальний обсяг торгів на "Українській біржі" у січні склав 944,7 млн гривень, а загальна кількість угод – 10 394.

У структурі торгів у січені 2023 року на державні облігації (ОВДП) припало 99,18% сумарного обороту, або 937,0 млн гривень; 0,07% на акції, або 677 тисяч гривень; на інвестиційні сертифікати 0,01%; на іноземні цінні папери 0,74%, або 7,0 млн гривень.

У січні індекс українських акцій (індекс UX) зменшився на 16,25% з 1 565,90 до 1 311,40 пункту.

Лідерами обігу на ринку пайових цінних паперів у січні були: Райффайзен Банк, аз (0,6 млн гривень), MHP SE (0,3 млн гривень) та SPDR Gold Shares, аз (0,3 млн гривень).

***

Мінфін сподівається на повернення нерезидентів до ОВДП зі зняттям заборони на репатріацію повідомив держуповноважений з державного боргу Юрій Буца.

Збільшення портфеля ОВДП нерезидентів останнім часом пов'язане з їхнім бажанням репатріювати кошти після зняття заборони з 1 квітня.

***

Під час засідання українського уряду та Європейської комісії у Києві підписано угоду про участь України у програмі Євросоюзу «Єдиний ринок». Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Єдиний ринок» — програма, затверджена на період з 2021 по 2027 рік. Її мета — спрощення доступу на ринки країн Євросоюзу та підтримка, розвиток конкурентоспроможності бізнесу.

Бюджет програми «Єдиний ринок» складає 4,2 млрд євро.

***

Україна розраховує на значний прогрес в інтеграції у внутрішній ринок ЄС та на продовження терміну дії безмитної торгівлі з Європейським Союзом до кінця 2024 року повідомив прем’єр-міністр України.

***

Єврокомісія запропонує державам-членам ЄС продовжити на рік призупинення всіх мит та заходів торговельного захисту на імпорт з України, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

***

У січні 2023 експорт аграрної продукції з України зменшився на 13% порівняно з груднем до 6,1 млн тонн.

Про це йдеться у повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

50% цього експорту було здійснено за допомогою роботи "зернового коридору", а решта – альтернативними експортними маршрутами.

В основному відчутне зниження експорту в січні 2023 року спричинено низькими показниками роботи "зернового коридору", оскільки російська сторона постійно створює перешкоди в його роботі.

***

У 2022 році Приватбанк скоротив прибуток на 14% до 30,25 млрд гривень у порівнянні з 2021 роком (35,05 млрд гривен).

Про це йдеться у повідомленні банку.

Для покриття підвищених кредитних ризиків за умов війни, у 2022 році Приватбанк сформував резервів на суму понад 14,5 млрд гривень.

Рис. 1

***

Бюро економічної безпеки повідомило про підозру головному бухгалтеру Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (Горішні Плавні, Полтавська область), який входить до групи Ferrexpo Костянтина Жеваго, через несплату рентної плати на 2 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні БЕБ.

***

Дефіцит в енергосистемі України дещо зменшився, генеруючі потужності покривають  80% потреби споживачів, повідомила пресслужба компанії "Укренерго" у Telegram-каналі.

В аварійний ремонт виведено два енергоблоки на електростанціях.

Втрата генерації була компенсована виходом з аварійного ремонту та включенням у роботу одного з блоків електростанції та збільшенням виробництва електроенергії гідроелектростанціями.

Мережеві обмеження є лише в Одеській області.

***

Україна сподівається на збільшення обсягів імпорту електроенергії з Європейського Союзу до 2 ГВт.

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у своєму Telegram-каналі.

Імпорт електроенергії із країн Європи потенційно може покрити 40-50% дефіциту в енергосистемі України, проте для цього необхідно створити можливості для цього, розповів в ефірі телемарафоні голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький повідомляє прес-служба компанії.

Єврокомісія схвалює зусилля України щодо збільшення потужності міждержавних перетинів для імпорту-експорту електроенергії, повідомив заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович.

***

Європейський центробанк підвищив ключову ставку на 50 базисних пунктів — з 2,5% до 3% — на засіданні у четвер, 2 лютого, йдеться у пресрелізі регулятора. Це максимальний рівень ставки із 2008 року.

Процентна ставка за основними операціями рефінансування та процентні ставки за маржинальною кредитною лінією та депозитною лінією будуть збільшені до 3%, 3,25% та 2,5% відповідно з 8 лютого 2023 року.

ЄЦБ продовжить курс на значне підвищення процентних ставок стійкими темпами та утримання їх на рівнях, які є достатньо обмежувальними, щоб забезпечити своєчасне повернення інфляції до її середньострокового цільового рівня 2%, йдеться у повідомленні ЄЦБ.

Рада керуючих ЄЦБ має намір підвищити відсоткові ставки ще на 50 б.п. на своєму наступному засіданні щодо грошово-кредитної політики у березні, після чого він оцінить наступний напрямок своєї грошово-кредитної політики.


сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 3 февраля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду