Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 01:58
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 6 февраля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1392,90%


США підготували для України новий пакет військової допомоги на суму 2,2 мільярди доларів. З відповідною заявою виступив речник Пентагону генерал Патрік Райдер.

Пакет включає високоточні ракети GLSDB, звичайні та далекобійні ракети для HIMARS, 2 установки ППО Hawk, броньовані авто MRAP, артилерійські боєприпаси калібрів 120 і 150 мм.

Пакет допомоги складається з двох частин: 425 млн доларів із запасів Міноборони США і 1,75 млрд доларів – замовлення виробникам. З моменту повномасштабного вторгнення Росії військова допомога США Україні сягнула 29,3 млрд доларів.

***

На додачу до танків Leopard 2 Україна може отримати до 160 основних бойових танків Leopard 1 із промислових запасів Німеччини, повідомляють ЗМІ.

Компанії Rheinmetall і FFG можуть відремонтувати більшу частину машин, що є у них, повідомили газеті Handelsblatt у галузевих колах; Flensburger Fahrzeugbau каже, що у його цехах знаходиться 99 Leopard 1, а Rheinmetall має ще 88 танків цієї моделі.

Танки Leopard 1, які випускалися з 1960-х років вже зняті з озброєння. Боєприпаси для них більше не випускаються.

***

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Києві оголосила про виділення першого мільярда євро на відновлення руйнувань від війни Росії проти України відповідно до плану «Швидкого відновлення». Про це вона сказала на пресконференції за підсумками саміту Україна-ЄС.

***

Державні органи України, відповідальні за виконання п'яти структурних “маяків” Моніторингової програми з Міжнародним валютним фондом, повідомили про своєчасне виконання першого перегляду програми — до 31 січня цього року. Про це сказала заступник міністра фінансів Ольга Зикова в кулуарах бізнес-форуму про відновлення України в Люксембурзі, пише Інтерфакс-Україна.

***

Протягом тижня з 30 січня по 3 лютого 2023 року Національний банк купив на міжбанківському валютному ринку $5,05 млн, а продав $782,6 млн. Негативне сальдо інтервенцій склало $777,5 млн. Про це свідчать дані НБУ.

Минулого тижня негативне сальдо інтервенцій склало $664 млн.

З початку року НБУ купив на міжбанку $30,05 млн і продав $3 514 млн. Негативне сальдо інтервенцій становило $3 484 млн.

***

Купівля валюти населенням України у січні перевищила продаж на $564 млн, порівняно із $463 млн у грудні, $391 млн — у листопаді, $373 млн — у жовтні та $203 млн — у вересні минулого року. Про це йдеться в даних НБУ

***

Фіксований курс валют зберігатиметься Голова Нацбанку запевнив голова НБУ Андрій Пишний під час свого виступу на EBA Global Outlook: Victory Mode, пише NV.

***

Національний банк опублікував важливий черговий Інфляційний звіт НБУ - за січень 2023. Звіт містить певні і важливі макроекономічні прогнози.

У 2023 році інфляція сповільниться до 18,7%, а реальний ВВП зросте лише маржинально – на 0,3%. Інфляція знижуватиметься і в наступні роки, а економіка повноцінно відновлюватиметься насамперед завдяки очікуваному зменшенню безпекових ризиків. Про це йдеться в щоквартальному Інфляційному звіті за січень 2023 року.

Згідно зі звітом, Національний банк прогнозує зростання дефіциту зовнішньої торгівлі у 2023 році до $50,9 млрд після $23,8 млрд у 2022 році.

Експорт товарів та послуг у 2023 році зменшиться до $49 млрд із $57,1 млрд за підсумками 2022 року. Попередній прогноз передбачав зростання експорту цього року до $58,5 млрд.

Імпорт товарів та послуг цього року зросте до $99,9 млрд, порівняно із $80,9 млрд у минулому році. Попередньо прогнозувалося зростання імпорту до $95,1 млрд.

Експорт зменшиться через гірші врожаї та дефіцит електроенергії, а імпорт зросте внаслідок підвищеного попиту на енергоносії і товари, що забезпечують енергоекономність, написано в звіті.

Прогноз приватних грошових переказів в Україну на 2023 рік погіршено до $15,9 млрд з $16,4 млрд у попередньому прогнозі. Минулого року вони становили $13,1 млрд.

В результаті, дефіцит поточного рахунку у 2023 році розшириться до $20,4 млрд після дефіциту на $8,6 млрд минулого року. Попередній прогноз передбачав помірне зменшення дефіциту до $8 млрд.

Дефіцит фінансового рахунку цього року складе $13,2 млрд, хоча раніше передбачалося його позитивне значення на $1,9 млрд.

Дефіцит зведеного балансу у 2023 році становитиме $7,2 млрд (попередній прогноз — $9,9 млрд), а валові резерви до кінця року зменшаться до $27 млрд із $28,5 млрд на кінець 2022 року.


Рис.1Рис.1
Рис.2
Рис.2
Рис.3Рис.3
Рис.4
Рис.4

***

Національний банк прогнозує, що дефіцит електроенергії в Україні внаслідок російських обстрілів збережеться щонайменше до кінця 2024 року. Про це йдеться в Інфляційному звіті за січень 2023 року.


Рис.5Рис.5

НБУ розглянув два сценарії подальшого розвитку подій з дефіцитом е/е. Базовий — передбачає відносно швидке відновлення енергосистеми завдяки ремонтам та поставкам обладнання.

Песимістичний — враховує суттєвіші руйнування енергогенеруючих підприємств або магістральних мереж, тимчасову зупинку окремих блоків АЕС.

За реалізації базового сценарію від'ємний внесок дефіциту е/е у ВВП у 2023 році оцінено НБУ в 1,9 в. п., а у 2024 році — ще в 0,6 в. п. В негативному сценарії внесок буде суттєвішим — 3,6 в. п. та 1,5 в. п. відповідно у 2023 та 2024 роках.

Дефіцит е/е також призводить до втрат зовнішньої торгівлі, передусім через збільшення імпорту нафтопродуктів та енерготоварів.

***

Національний банк прогнозує безробіття на рівні 26% у 2023 році, як зараз.

Очікується, що у 2024 році рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025 році – до 17,6%.

Номінальні доходи домогосподарств підвищуватимуться, зокрема завдяки адаптації реального сектору до роботи в умовах високих ризиків та значним видаткам на оборону й безпеку.

У реальному вимірі зарплати зростатимуть повільно через значну інфляцію: у 2023 році - на 3,3%, а у наступні два роки — ще на 6,5% та 4,3% відповідно.



Рис.6
Рис.6

Рис.7Рис.7

***

Європейський Союз постачатиме Україні 2 ГВт електроенергії.

Про це повідомила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час брифінгу за підсумками саміту "Україна - ЄС", який пройшов у Києві 3 лютого.

***

Україна в січні експортувала "зерновим коридором" на 25% менше агропродукції, ніж у грудні через навмисні дії інспекторів РФ із затримки суден у Босфорі, повідомила Адміністрація морських портів України (АМПУ) у неділю.

Згідно з інформацією відомства, у січні порти "Великої Одеси" обробили 77 суден і відправили 3 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи, тоді як у грудні цей показник становив 97 суден і 3,7 млн тонн агропродукції відповідно.

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2022/2023 маркетингового року (липень 2022 – червень 2023) станом на 3 лютого становлять 27,456 млн тонн, що на 29,8%, або на 11,664 млн тонн менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

***

У січні базове значення індексу світових цін на продовольчі товари продовжило знижуватись десятий місяць поспіль. Про це йдеться у даних Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй.

Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО в січні склало 131,2 пункту, що на 0,8 відсотка нижче за його грудневий рівень і на 17,9 відсотка нижче від пікового значення, досягнутого в березні 2022 року.

Зниження значення цього індексу в січні було обумовлено скороченням значення індексів цін на рослинні олії, молочну продукцію та цукор на тлі загалом стабільних цін на зернові та м'ясо.

У січні 2023 місяць до місяця (до грудня 2022) значення індексу цін на зернові практично не змінилося (+0,1), значення індексу цін на олії знизилося на 2,9 відсотка через млявий світовий попит на імпорт та через значну експортну пропозицію соняшникової та рапсової олії, знизилися.

Значення індексу цін на м'ясо змінилося незначно (-0,1% м./м.). Наявність значних експортних запасів спровокувало зниження цін на м'ясо птиці, свинину та яловичину, але зміцнення імпортного попиту призвело до зростання експортних цін на баранину.

Середнє значення індексу цін на молочну продукцію виявилося на 1,4 відсотка нижчим від його грудневого значення

Дані дуже важливі з точки зору розуміння та прогнозування фінансових показників українських агрохолдингів (МХП, «Кернел», «Астарта», ІМК та інші)


Рис.8



Рис.8

***

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат (Горішні Плавні, Полтавська область), який входить до групи Ferrexpo Костянтина Жеваго, заперечує звинувачення Бюро економічної безпеки в несплаті рентної плати на 2 млрд гривень.

***

ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" розраховує повернутися до рівня завантаження потужностей у 50% у разі стабілізації енергопостачання та логістичних маршрутів. Про це заявив гендиректор підприємства Мауро Лонгобардо в ході Українсько-Люксембурзького бізнес-форуму "Стрімке відновлення України", повідомляє "Металург".

За підсумками 2022 року "АрселорМіттал Кривий Ріг" скоротив виробництво прокату на 76,1% порівняно з 2021 роком - до 1,1 млн т. Виробництво чавуну скоротилося на 70% р/р. — до 1,6 млн т, а сталі — на 75,6% р./р., до 1,2 млн т. Виробничі потужності комбінату протягом 2022 року були завантажені лише на 20-25% через зменшення експортних можливостей та обмеження в енергопостачанні.

***

Ринок нерухомості України: що змінилося у січні (інфографіка) - дослідження DOM.RIA.

Найвища середня ціна за м² в 1-кімнатній квартирі фіксується у Києві — 48 871 грн. В порівнянні до грудня ціна має мінімальний спад — на 0,2%, якщо порівнювати вартість у січні 2023 року із січнем 2022 року, ріст ціни за рік склав 39%.


Рис.9
Рис.9

***

Імпорт вживаних авто рекордно знизився — йдеться у аналітиці експертів Інституту досліджень авторинку.

У січні українці уклали на внутрішньому ринку 64,9 тис. угод купівлі-продажу вживаних легковиків на −18,2% меншим, ніж у січні 2022 року, та на − 6,5% менше, ніж у грудні 2022.

Найбільше реєстраційних операцій на внутрішньому ринку зафіксували у місті Києві: 7,6 тисячі. Разом із Київською областю, котра зайняла третє місце в рейтингу із показником 5,7 тисячі реєстрацій, вони складають 20,6% від загальної кількості проданих вживаних машин у січні 2023.


Рис.10Рис.10

***

У США були опубліковані дані щодо ринку праці, які свідчать про подальше його зміцнення.

У січні 2023 року економіка США неочікувано створила 517 тисяч робочих місць (у несільськогосподарському секторі), найбільше з липня 2022, і значно перевищила середньомісячний приріст у 401 тисячу в 2022 році, дуже суттєво перевершивши прогнози ринку в 185 тисяч.

Зростання кількості робочих місць було широким практично у всіх секторах, але найбільше завдяки сектору дозвілля та готельного бізнесу, професійних і ділових послуг, а також охорони здоров’я.

Рівень безробіття змінився незначно – 3,4 відсотка проти очікувань у 3,5 відсотка. Це найнижче значення з 1969 року.

Заробітна плата також показала значне зростання за місяць. Середній погодинний заробіток в країні за місяць зріс на 0,3%, відповідно до оцінки, і на 4,4% порівняно з минулим роком, що на 0,1 відсоткового пункту вище очікувань, хоча трохи нижче грудневого приросту на 4,6%.

ФРС США отримала додаткові аргументи для продовження «жорсткої» монетарної політики з підвищенням облікової ставки та скороченням балансу. Це привело до зміцнення долара США.

Ринок валюти негайно відреагував зростанням курсу долара США в тому числі в парі з євро (УВАГА! - це означає і зниження курсу гривні до долара в обмінниках Україні принаймні в наступні кілька днів) і, відповідно різким зниженням цін на нафту на ринках сировини через дорожчання долара США (-3% за день та -8% за минулий тиждень), ростом дохідності американських облігацій та зниженням (через це) ціни золота.

«Це був феноменальний звіт, — сказала Мішель Майєр, головний економіст США Інституту економіки Mastercard. «Це ставить під сумнів те, як ми можемо побачити такий рівень зростання робочих місць, незважаючи на певний гуркіт в економіці. Реальність полягає в тому, що він показує, що все ще існує великий відкладений попит на працівників, хоча компанії справді намагалися знайти належний персонал».

«Сьогоднішній звіт про робочі місця занадто гарний, щоб бути правдою», — написала Джулія Поллак, головний економіст ZipRecruiter. «Як 20-доларові банкноти на тротуарі та безкоштовні обіди, падіння інфляції в поєднанні з падінням безробіття — це економічна фантастика».

Рис.11Рис.11

Рис.12
Рис.12


сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 6 февраля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Щотижневий огляд фондового ринку
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду