Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 18.05.2024 18:19
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 13 февраля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1053,81-7,7%

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило довгострокові рейтинги уряду України в іноземній та національній валюті, а також рейтинги пріоритетного незабезпеченого боргу в іноземній валюті до "Ca" із "Caa3" та змінило прогноз із "негативного" на "стабільний".

"Зниження рейтингів до "Ca" зумовлене наслідками війни з Росією, які, ймовірно, створять довгострокові проблеми для економіки та державних фінансів України", – зазначається у повідомленні агентства у ніч на суботу.

У своєму базовому сценарії Moody's очікує, що війна буде затяжною, а економіка зареєструє невелике скорочення реального ВВП на 2% у 2023 році, за яким наступить помірне відновлення у 2024 році.

***

Місія Міжнародного валютного фонду в Україні 13 лютого розпочала роботу. Планується обговорити виконання вимог Моніторингової програми - заява голови постійного представництва фонду Ваграма Степаняна.

***

Світовий банк (СБ) оголосив про виділення додаткових $50 млн грантового фінансування на ремонт та відновлення транспортної мережі України, збільшення пропускних спроможностей експортно-імпортних коридорів, а також на гуманітарну допомогу, половину цих коштів для відновлення мостів отримає нещодавно утворене Держагентство відновлення.

***

Агентство США з міжнародного розвитку виділяє $60 млн на посилення кібербезпеки України. Це допоможе уряду захистити об'єкти критичної інфраструктури від російських кібератак, зокрема, енергетичну, телекомунікаційну та систем зберігання даних. Про це зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

***

Чистий продаж доларів Національним банком України минулого тижня знизився до $671,6 млн із $777,5 млн тижнем раніше.

***

Мінсоцполітики перенесло терміни індексації пенсій в Україні.

Кабінет міністрів планує провести індексацію пенсій відповідно до інфляції у квітні. Про це повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю «Укрінформ».

***

В Україні злочинці продають у мережі фальшиві гривні та долари різного номіналу. Зловмисники заявляють, що використовують спеціальний верстат, який дозволяє друкувати підробки високої якості. Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Фальшивки продають за курсом чотири фальшиві купюри за одну справжню відповідного номіналу. Наприклад, за 100 справжніх гривень можна купити 400 фальшивих. Або за 1000 грн — $100.

***

Дефіцит електроенергії внаслідок енергетичного терору з боку Росії поглибив падіння реального ВВП України у 2022 році на 1,3 відсоткового пункта, зокрема у четвертому кварталі 2022 року — на 4 в. п. Про це повідомив глава Національного банку Андрій Пишний в інтерв'ю LB.ua.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що сьогодні Україна тимчасово втратила 44% атомної генерації, 75% потужності ТЕС і 33% блокових ТЕЦ.

"Загалом через постійні атаки пошкодженими залишаються майже два десятки енергоблоків теплоелектростанцій", - сказав Шмигаль на засіданні уряду у п'ятницю.

***

Ракетна атака Росії по об’єктах енергетичної інфраструктури України 10 лютого призвела до зупинки одного з енергоблоків Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС).

Про це йдеться у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії.

***

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив про завершення середнього планово-попереджувального ремонту енергоблоку однієї з українських АЕС та підключення його до електромережі. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики.

Внаслідок зменшення споживання на вихідних та введення в роботу двох блоків АЕС ліміти на неділю, 12 лютого, не доводили. Про це повідомляє прес-служба НЕК "Укренерго".

Рівень споживання залишається значним, проте меншим, ніж у будні. Також завдяки роботі ремонтних бригад "Укренерго" та введенню в роботу двох блоків АЕС дефіциту потужності в енергосистемі немає.

***

Металургійні підприємства України за підсумками січня 2023 р. скоротили виробництво прокату на 84,6% порівняно з аналогічним місяцем 2022 р. – до 257 тис. т. Про це свідчать дані ВП "Укрметалургпром".

Виплавка чавуну за січень поточного року знизилася на 84,6% порівняно з січнем 2022-го — до 240 тис. т. Виробництво сталі у зазначений період становило 284 тис. т, що на 84,7% менше за р/р.

Порівняно з груднем 2022 року виробництво прокату у січні 2023 року зросло у 2,4 раза, стали у 2,7 раза, а виплавка чавуну знизилася на 2,8%.

***

Трубний холдинг "Сентравіс" (Дніпропетровська область) постачатиме труби для електростанції в США.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Наприкінці грудня "Сентравіс" вийшов на повну виробничу потужність.

Як повідомлялось, "Сентравіс" відкриє нове підприємство в Ужгороді.

***

За даними Refinitiv Lipper, за останні шість тижнів інвестори вивели близько $31 млрд із біржових та позабіржових фондів на акції США. Відтік капіталу відбувався щотижня.

За даними The Wall Street Journal, це найдовша смуга щотижневих чистих відтоків з літа минулого року та найбільша з 2016-го кількість грошей, вилучених із фондів на американські акції за перші шість тижнів року.

На думку аналітиків, відтік коштів вказує на високий рівень побоювань з боку інвесторів, які не вірять у відновлення американських акцій у 2023 році. Тим часом за останні шість тижнів інвестори вклали близько $12 млрд у глобальні фонди акцій і близько $27 млрд у фонди на облігації.

***

Відповідно до даних опитування Мічиганського університету, опублікованого в п’ятницю, настрої споживачів і короткострокові інфляційні очікування в США зросли в лютому 2023.

У п’ятницю попередні дані дослідження споживчих настроїв Мічиганського університету за лютий показало, що очікувана інфляція на рік вперед зросла до 4,2% з 3,9% у січні. Ця публікація допомогла зрости долару США або ж зберегти свою силу проти своїх конкурентів – інших твердих валют напередодні вихідних і була причиною того, що пара EUR/USD завершила минулий тиждень у суттєвому мінусі.


сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 13 февраля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Щотижневий огляд фондового ринку
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду