Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 18.05.2024 19:04
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 15 февраля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1397,8+5,7%

Найближчими місяцями Німеччина поставить Україні ще дві системи протиракетної оборони IRIS-T. Про це перед зустріччю у форматі Рамштайн у Брюсселі повідомив журналістам голова Міноборони Німеччини Борис Пісторіус.

Німеччина відновить виробництво боєприпасів для зенітних установок Gepard, які раніше передали Україні. Німецький уряд вже уклав договір з компанією-виробником.

Про це заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, повідомляє Reuters.

У вівторок Італія та Франція зобов'язалися надати Україні зенітні системи SAMP-T. США на додаток до ЗРК Patriot вже пообіцяли вдосконалені ракетні системи класу "земля-повітря" NASAMS, нагадують ЗМІ.

Остін сказав, що поки що поставлених Україні систем ППО недостатньо, і США наполягатимуть на їхньому нарощуванні.

Міністр оборони США Ллойд Остін сьогодні у Брюсселі заявив, що всього вісім країн постачатимуть Україні танки німецького виробництва Leopard. США та Польща також нададуть танки на додаток до вже отриманих Україною.

За словами глави Пентагону, українська армія отримуватиме танки Leopard із 8 країн:

•          Німеччина

•          Польща

•          Канада

•          Данія

•          Португалія

•          Іспанія

•          Норвегія

•          Нідерланди

Окрім цього, США передадуть свої M1 Abrams, а Польща та Чехія — інші модернізовані танки, Польща – Т-72.

Влада Норвегії ухвалила рішення виділити Україні 12 танків, вісім танків Leopard 2 та до чотирьох танків спеціального призначення, заявив глава норвезького Міноборони Бйорн Арільд Грам.

Уряд Греції погодив передачу ЗСУ великої партії військової техніки. До пакета допомоги увійшли 20 одиниць БМП-1, а також боєприпаси до цих бойових машин.

Пентагон фінансуватиме контракти на виробництво артилерійських боєприпасів для Збройних сил України вартістю 522 мільйони доларів.

Раніше, як нагадало DW, у США заявляли, що російські сили використовують близько 20000 артилерійських снарядів на день. Водночас Україна випускає від 4 000 до 7 000 снарядів на добу.

Чисті міжнародні резерви Національного банку у січні зросли на 7,2% до 19,636 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем.

Про це свідчать дані НБУ.

За 2022 рік чисті резерви скоротилися на 11,8% із 20,767 млрд доларів.

Офіційні резервні активи НБУ у січні зросли на 5% до 29,924 млрд доларів, а за 2022 рік скоротилися на 7,9% з 30,941 млрд доларів.

При цьому валові резервні зобов'язання у січні зросли на 1,1% до 10,288 млрд доларів, а за минулий рік зросли на 0,1% з 10,174 млрд доларів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що у лютому Україна планує залучити від США, Світового банку та інших донорів понад $2 млрд.

У січні Україна отримала від Європейського Союзу та США $4,2 млрд.

Україні у 2023 році потрібно буде від $40 млрд до $48 млрд фінансової підтримки. Про це заявила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, виступаючи на Всесвітньому урядовому саміті в Дубаї.

Значну частину цієї потреби закриють США та Євросоюз, але Міжнародний валютний фонд теж готовий зіграти свою роль у допомозі Україні, запевнила голова МВФ.

Вона додала, що українська влада поки що добре справляється з кризою в економіці: пенсії та зарплати у державному секторі платяться. При цьому в Україні інфляція перебуває на рівні близько 25%, тоді як в інших державах в умовах війни вона часом сягала сотень відсотків.

«Я сповнена захоплення українською владою», — сказала Георгієва.

Національний банк України виконав умови Моніторингової програми Міжнародного валютного фонду та готовий обговорювати параметри нової програми, яка передбачає фінансування. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний у Facebook.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service підтвердило корпоративний рейтинг (CFR) Metinvest B.V. на рівні "Caa3", рейтинг ймовірності дефолту "Caa3-PD" і рейтинг за національною шкалою "Caa3.ua".

Прогноз щодо рейтингів "Метінвесту" залишається "негативним", йдеться в повідомленні агентства.

Рейтингова дія послідувала за рішенням Moody's від 10 лютого знизити довгострокові рейтинги України в іноземній та національній валюті, а також рейтинги пріоритетного незабезпеченого боргу в іноземній валюті до "Ca" із "Caa3". Прогноз щодо рейтингів уряду України змінено з "негативного" на "стабільний". Стелі України в національній та іноземній валюті були знижені до Caa3 з Caa2.

На аукціоні 14 лютого Міністерство фінансів України розмістило військові облігації на 11,37 млрд грн (в еквіваленті), що на 1,06 млрд грн менше, ніж минулого тижня — 12,43 млрд грн

Гривневі військові облігації:

  • 191,96 млн грн під 14,99% із погашенням 27 вересня 2023 року;
  • 20,34 млн грн під 18,50% із погашенням 14 лютого 2024 року;
  • 7,31 млрд грн під 19,07% із погашенням 4 грудня 2024 року;

В іноземній валюті:

  • $51,21 млн під 4,25% з погашенням 20 липня 2023 року;
  • 50,58 млн євро під 2,50% із погашенням 10 серпня 2023 року.
Рис.1

Комітет постійних представників (Coreper) країн ЄС створить спеціальну робочу групу щодо використання заморожених у ЄС активів для відновлення України.

У січні грошова база, що включає готівку в обігу поза банками, а також резервні гроші банків та інші гроші, за оперативними даними Національного банку, зросла на 4,7% до 829,831 млрд гривень.

Про це свідчать дані НБУ.

За 2022 рік грошова база зросла на 19,6% із 662,499 млрд гривень.

Грошова маса у січні не змінилася і залишилася на рівні 2 502,577 млрд гривень, а за минулий рік зросла на 21% з 2 071,358 млрд гривень.

Посівні площі в Україні 2023 року скоротяться на 7 млн га, або на 24,1% порівняно з довоєнним показником – до 22 млн га з 29 млн га, заявив директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Виштак під час дискусійної панелі в Медіацентрі Україна у вівторок.

Протягом 2022 року від’ємне сальдо торгівлі товарами погіршилося на 6 353,9 млн доларів порівняно з 2021 роком (за 2021 рік від’ємне сальдо становило 4 770,8 млн доларів).

Експорт товарів у 2022 році становив 44 148,8 млн доларів, при цьому він зменшився на 35,1% порівняно з 2021 роком.

Імпорт товарів у 2022 році становив 55 273,5 млн доларів, скоротившись на 24,1%.

Національний банк України (НБУ) оприлюднив новий розмір обов'язкових резервів для банків на період з 11 лютого до 10 березня – 220,6 млрд грн.

Антимонопольний комітет (АМКУ) дозволив компанії Namsen Limited (Кіпр) бізнесмена Андрія Веревського придбати понад 50% одного із найбільших операторів на олійному ринку холдингу "Кернел".

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Міністерство енергетики України передало ПАТ "Донбасенерго" генератори потужністю 292 кВт та 24 кВт, надані партнерами із Франції та Швейцарії.

У Міненерго додали, що раніше для потреб "Донбасенерго" було передано три генератори високої та середньої потужності.

У середу, четверту добу поспіль, енергосистема працюватиме з нульовим дефіцитом, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

«Працюють усі дев'ять енергоблоків АЕС, забезпечуючи більше половини обсягів виробленої електроенергії в Україні. Сприятливі погодні умови цієї зими дають змогу потужно працювати гідрогенерації, зростають обсяги виробництва електроенергії з відновлюваних джерел», — зазначив Галущенко, слова якого наводяться у повідомленні Міненерго у Телеграм-каналі.

У Міненерго уточнили, що на Одещині у зв'язку з ремонтом мережевої інфраструктури можливі стабілізаційні відключення.

Крім того, через ворожі обстріли східної частини Харківської області та пошкодження електромереж знеструмлено м. Куп'янськ та прилеглі райони.

Компанія "Укрпиво" (Київ) констатує зниження виробництва пива в Україні на 27,9% до 122,8 млн дал у 2022 році порівняно з 2021 роком.

Про це йдеться у повідомленні "Укрпива".

Україна збільшить тоннаж суден в рамках "зернової ініціативи" на тлі саботажу інспекційних перевірок Росією.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Українські компанії у січні 2023 року поставили на зовнішні ринки 406 тис. тонн сої, що на 50 тис. тонн більше за показники грудня 2022 року і більш ніж удвічі перевищує обсяги за січень 2022 року.

Як повідомляється на сайті електронної зернової біржі GrainTrade у вівторок, у січні цього року експорт сої досяг рекордних за останні роки показників через рекордний із 2017 року врожай цієї культури в 3,7 млн тонн.

Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт "Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів".

В Україні буде створена диверсифікована система зберігання нафтопродуктів із запасами на два місяці.

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у своєму Telegram-каналі.

За даними Мінпраці США, споживчі ціни в країні за січень зросли на 0,5% та на 6,4% порівняно з січнем 2022 року, що виявилося вищим за середній прогноз економістів, опитаних Dow Jones аналітиків у 0,4% та 6,2%.

Базовий ІСЦ (без урахування нестабільних цін на харчові продукти та енергоносії) зріс на 0,4% за місяць та на 5,6% порівняно з минулим роком проти відповідних попередніх оцінок економістів у 0,3% та 5,5%.

Останні дані про інфляцію посилили побоювання, що ФРС підвищуватиме процентні ставки довше, ніж раніше розраховував ринок. Про це також свідчили виступи кількох членів ФРС, які сказали, що боротьбу з інфляцією ще не завершено.

Рис.2


Європейський центральний банк може збільшити ставку за депозитами до рівня вище 3,5% і навряд чи знижуватиме її в 2023 році, вважає член ради управляючих ЄЦБ і голова Центрального банку Ірландії Габріель Маклуф. Про це він сказав The Wall Street Journal.

«Я готовий до рішучих дій для повернення інфляції на наш цільовий рівень», додав він.

Наразі ключова ставка ЄЦБ становить 2,5%, що є максимумом із 2008 року. Інфляція в Єврозоні в січні сповільнилася до 8,5% із грудневих 9,2%. За прогнозом Єврокомісії, у 2023 році показник становитиме 5,6%, після чого опуститься до 2,5% у 2024 році.

Заяви членів керівництва ЄЦБ загалом виглядають більш "ястребиними", ніж слова представників ФРС, зазначає WSJ. Якщо грошово-кредитна політика в Єврозоні виявиться жорсткішою, ніж у США, це може призвести до зміцнення курсу євро до долара.


сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 15 февраля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду