Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 18.05.2024 18:19
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 20 февраля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1462,71+4,22%

До держбюджету України від Світового банку надійшла друга частина додаткового фінансування на $203 млн під гарантії Великої Британії. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства фінансів.

Строк погашення кредиту — 18,5 року з п’ятирічним пільговим періодом. Процентна ставка — 0,25% річних.

***

Персонал Міжнародного валютного фонду та офіційні органи України досягли домовленості на рівні персоналу (SLA – staff-level agreement) щодо першого та остаточного перегляду в рамках Програми моніторингу за участю Ради директорів.

Ця угода, яка підлягає затвердженню керівництвом МВФ, прокладає шлях до початку обговорення повноцінної програми, яку підтримує Фонд.

***

За кілька тижнів МВФ завершить роботу над повноцінною програмою підтримки України. Про це сказала директор фонду Крісталіна Георгієва в коментарі CNBC на Мюнхенській конференції з безпеки.

Георгієва сказала, що МВФ упевнений, що Україна відповідає його вимогам щодо фіскальної політики, управління, боротьби з корупцією та стабільності фінансового сектору.

***

Чистий продаж доларів Національним банком України минулого тижня знизився до $655,7 млн з $671,6 млн тижнем раніше.

***

Зовнішня допомога станом на 15 лютого становить 68,8% джерел фінансування дефіциту коштів державного бюджету з початку цього року, повідомила голова комітету з питань бюджету Верховної Ради Роксолана Підласа агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

***

Видатки державного бюджету на підтримку ЗСУ у вигляді закупівлі військової техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту у січні склали 28,7 млрд грн (15,6% від усіх видатків) порівняно з 38,0 млрд грн у грудні (11,5%) та 17,4 млрд грн у листопаді

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував індексацію пенсій на 20% у березні цього року, незважаючи на те, що за законом про державний бюджет на 2023 рік така індексація не є обов'язковою.

За словами Шмигаля, індексація пенсійних виплат стосуватиметься понад 10 млн українців.

***

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США розпочало розслідування щодо австрійського Raiffeisen Bank International у зв'язку з його бізнесом, пов'язаним з Росією, що посилило контроль над австрійським кредитором, який відіграє критичну роль у російській економіці. Про це повідомляє Reuters.

***

Національний банк опублікував свій черговий банківський огляд.

Згідно з оглядом, чисті активи банків за ІV квартал зросли на 8,6%, за рік — на 17,9%. З огляду на кволий попит на кредити банки переважно нарощували обсяги вкладень у депозитні сертифікати НБУ та кошти на рахунках в інших банках.

Обсяг чистого роздрібного гривневого кредитного портфеля скоротився на 12.6% за квартал та на 32.7% за рік. Основна причина скорочення — зростання резервів під кредитні збитки. Кволе нове кредитування не компенсує погашення старих позик.

Банки прискорили визнання кредитних втрат внаслідок війни. Питома вага непрацюючих кредитів зросла за квартал на 4,5 в. п., з початку року на 8,1 в. п. — до 38,1%. Передусім за рік зросла частка непрацюючих кредитів фізичним особам.



Рис.1

Рис.2

***

За минулий рік українські банки скоротили кожне п’яте відділення, йдеться в Огляді банківського сектору НБУ. Найбільше скорочення відбулося у Харківській і Донецькій областях, у Києві та Херсонській області.

***

Для забезпечення фінансової стабільності та платоспроможності ринку небанківських фінансових установ Національний банк впроваджує додаткові вимоги до діяльності страховиків, кредитних спілок, а також надавачів фінансових послуг, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Для страховиків установлюються додаткові обмеження на окремі види прийнятних активів, що враховуються для виконання нормативів, зокрема з переліку прийнятних активів виключено земельні ділянки, нерухоме майно, що зареєстроване та/або перебуває на територіях ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих територіях, житлову нерухомість (для страховиків non-life).

***

ПАТ "Укрнафта" у 2023 році планує збільшити видобуток нафти газоконденсату на 6% порівняно з минулим роком, повідомив директор компанії Сергій Корецький.

За його словами, у поточному році "Укрнафта" планує збільшити обсяги буріння, також формується амбітна стратегія розвитку, позначені цілі щодо купівлі нових ліцензій.

***

Агрохолдинг МХП планує створити спільне підприємство з Desert Hills for Veterinary Services Company, дочірньою компанією Tanmiah Food Company, лідером ринку Королівства Саудівська Аравія (КСА) з виробництва м'яса птиці та інших м'ясних продуктів.

Фокус майбутнього підприємства буде зосереджений на розвитку та експлуатації птахівницьких підприємств, включно зі створенням нового інкубаторію в Саудівській Аравії для виведення 108 млн інкубаційних яєць на рік.

Проект здебільшого фінансуватимуться Фондом розвитку сільського господарства Саудівської Аравії. Український холдинг має намір надати широкий спектр галузевих знань за усім ланцюжком створення додаткової вартості курятини.

***

Шевченківський районний суд Києва 16 лютого частково скасував арешт банківських рахунків Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (Горішні Плавні, Полтавська область), який входить до групи Ferrexpo.

Про це повідомляє пресслужба Ferrexpo.

При цьому суд відхилив можливість проведення сплати за товари і послуги, отримані від підрядних організацій.

***

Холдинг «Метінвест» за підсумками 2022 року знизив виплавку сталі на 69% порівняно з попереднім роком – до 2,918 млн. тонн, повідомляють у прес-релізі материнської компанії Metinvest B.V. Згідно з ним, виробництво чавуну знизилося на 72% — до 2,743 млн. тонн, коксу — на 64%, до 1,653 млн. тонн, у тому числі товарного коксу — на 49%, до 811 тис. тонн.

***

ПрАТ "Сентравіс Продакшн Юкрейн" (Centravis Production Ukraine), що входить до холдингу Centravis Ltd., вивело основне виробництво в Нікополі на повну потужність і має намір наприкінці лютого офіційно відкрити свою філію з випуску труб в Ужгороді.

***

2022 року порівняно з 2021 роком виробник питної води під брендами "Моршинська" та "Миргородська" компанія IDS Ukraine зменшила виробництво на 15,3% до 62,6 млн дал.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

***

У Goldman Sachs очікують, що Федеральна резервна система США підвищить процентні ставки ще тричі цього року на чверть відсоткового пункта кожен раз, після того, як дані минулого тижня вказали на стійку інфляцію і стійкість на ринку праці. Про це пише Reuters.

«У світлі сильнішого зростання і більш стійких новин про інфляцію, ми додаємо підвищення ставки на 25 б.п. (базисних пунктів) в червні до нашого прогнозу ФРС, щоб досягти пікової ставки 5,25−5,5%», — заявили економісти на чолі з Яном Хатціусом в записці, опублікованій в минулий четвер.

Грошові ринки наразі оцінюють кінцеву ставку на рівні 5,3% до липня.

Після нещодавніх американських даних європейський інвестиційний банк UBS заявив, що очікує від центрального банку підвищення ставок на 25 б.п. на березневому та травневому засіданнях, що може залишити ставку в діапазоні 5−5,25%.

J.P.Morgan до останніх американських даних прогнозував кінцеву ставку на рівні 5,1% до кінця червня, а BofA Global Research прогнозував її в діапазоні 5−5,25% до кінця року.

Більшість економістів, опитаних Reuters до виходу останніх даних, заявили, що очікують, що ФРС підвищить ставки ще щонайменше двічі в найближчі місяці, при цьому існує ризик, що вони підуть ще вище, хоча жоден з них не очікує зниження ставок в цьому році.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 20 февраля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду