Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 15:12
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 24 февраля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1416,64+0,35%

Пакет військової допомоги Україні, про який США готуються оголосити у п'ятницю, оцінюється у два мільярди доларів, повідомляє CNN із посиланням на власні джерела.

В даному випадку американська влада не відправить Україні зброю зі складів армії США, а замовить її виробництво в американських же компаній.

Це означає, що обладнання, яке буде закупллене на ці гроші, досить довго йтиме в Україну.

Яку зброю західні країни передають Україні - в інфографіка по даним проекту Ukraine Support Tracker Кільського інституту світової економіки (Німеччина). Підраховується поставлене та обіцяне Україні важке озброєння за повідомленнями відкритих джерел.

За рік із початку війни Україна отримала половину з обіцяних Заходом танків. Серед них немає найсучасніших моделей, чиї поставки очікуються навесні. Загалом із початку конфлікту західні країни обіцяли поставити Україні 730 танків. З них 300 поставила Польща, ще 40 – Чехія та 28 – Словенія.


Рис.1 

Рис.2

Рис.3

Обсяги військової допомоги Україні в млрд. доларів США (дані Bloomberg)




Рис.4

Країни G7, виходячи з потреб уряду України, збільшили зобов'язання щодо бюджетної та економічної підтримки країни у 2023 році до $39 млрд, йдеться у спільній заяві міністрів фінансів та голів центробанків країн G7 у річницю військової агресії РФ проти України та її вплив на глобальну економіку у четвер.

"Пам'ятаючи про цей значний прогрес (досягнутий у завершенні перегляду Моніторингової програми з ради директорів МВФ), ми закликаємо МВФ та Україну до кінця березня 2023 року реалізувати надійну, масштабну, повністю фінансовану програму МВФ з належними умовами", – йдеться у спільній заяві міністрів фінансів та голів центробанків країн G7.

***

"Найближчими місяцями ми розраховуємо надати Україні близько $10 млрд додаткової економічної підтримки", - заявила міністр фінансів США Джанет Єллен на пресконференції в четвер у Бангалорі (Індія) раніше взяті зобов'язання США.

***

Країни «Великої сімки» мають намір допомогти Україні отримати фінансову допомогу у розмірі $15 млрд як кредит МВФ до кінця березня. Про це пише Bloomberg.

Китай представив у п'ятницю мирний план щодо припинення російсько-української війни, що складається з 12 пунктів.

В ньому є два пункти, які стосуються економіки України.

Пункт дев’ять: «сприяння експорту зерна у рамках Чорноморської зернової ініціативи».

Останнім дванадцятим пунктом є наступний: «сприяння постконфліктному відновленню, «Китай готовий надати допомогу та зіграти конструктивну роль у цьому починанні».

Bloomberg.

Навіть розпад Радянського Союзу не вплинув на економіку України так сильно, як повномасштабне вторгнення Росії. Про це повідомляє Bloomberg.



Рис.5

Рис.6
Рис.7
Рис.8

Європейська комісія (ЄК) запропонувала у четвер продовжити припинення дії імпортних мит, квот та заходів торговельного захисту щодо українського експорту до Європейського союзу, відомих як автономні торговельні заходи, ще на один рік.

Вторгнення РФ відкинуло Україну на 15 років тому у питаннях бідності (за межею бідності опинилися ще 8 млн українців порівняно з довоєнним періодом), але реформи пом'якшили падіння та допоможуть швидкому відновленню, заявив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі.

Верховна Рада підтримала закон про компенсацію за житло, зруйноване під час війни.

З 25 лютого в селах України, окрім тимчасово окупованих територій, почне діяти програма обміну ламп розжарювання на енергозберігаючі світлодіодні лампи.

Загалом по селах для обміну буде доступно 6,6 млн світлодіодних ламп.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства економіки.

Програма обміну ламп розжарювання на нові енергоефективні LED-лампи користуються попитом серед населення. За неповний місяць від старту програми українці вже обміняли більше 7 мільйонів ламп.

Господарський суд Києва відмовив в розгляді позовів компаній J.P. Morgan та Pala Assets (бенефіціаром останньої є громадянин країни агресора) проти Приватбанку.

Про це йдеться у повідомленні банку.



Рис.9

За результатами виробництва у січні 2023 Україна посіла 35-ту позицію серед 64 країн - виробників сталі з результатом 0,28 млн тонн, що у 6,5 рази нижче показника січня 2022 року.

Глава "Нафтогазу" Олексій Чернишов повідомив, що Україна прагне цього року уникнути імпорту газу завдяки внутрішньому видобутку. Про це Чернишов розповів у інтерв'ю Bloomberg.

Такий план вимагає від Нафтогазу збільшити видобуток на 8%, а від приватних компаній — на 16% цього року. План також має на увазі жодних територіальних втрат або руйнування газовидобувних потужностей, які могли б становити ризик для газової автономності.

Спроба уникнути імпорту газу, якщо буде успішною, стане першим таким випадком в історії країни з моменту здобуття незалежності в 1991 році.

Згідно з уточненою оцінкою, опублікованою, Євростатом 23.02.2023 базова інфляція в Єврозоні досягла рекордної відмітки у 5,3% в січні 2023, що додає впевненості у плані Європейського центрального банку підвищити відсоткову ставки ще на пів пункти в березні.

Фактичні дані на 0,1% вищі за попередню оцінку, опубліковану 01.02.2023 та консенсусні очікування у 5,2% - обидва.

Річна загальна інфляція, що включає ціни на харчі та електроенергію, також виявилась на 0,1 відсоткового вищою за попередню оцінку у 8,6% за рахунок того, що показник у Німеччині виявився вищим за попередню оцінку агентства.



Рис.10

Рис.11

Опитування Reuters 10-22 лютого за участю понад 150 стратегів, аналітиків і менеджерів фондів, що охоплюють 17 глобальних фондових індексів, виявило, що 56% очікують корекції на місцевому ринку в найближчі три місяці.

https://www.reuters.com/markets/poll-global-stocks-correct-short-term-inflation-weighs-2023-02-23/

«Оцінки завищені на ринках акцій після зростання з початку року. Відновлення прибутків мало б бути досить сильним, щоб виправдати ці цінові рівні, враховуючи, що підтримка від падіння реальних ставок має залишатися обмеженою на фоні стабільних рівнів інфляції», сказав Вольф фон Ротберг, стратег з капіталу банку J. Safra Sarasin.

Валовий внутрішній продукт Німеччини знизився на 0,4% у четвертому кварталі 2022 року порівняно з третім кварталом 2022 року після коригування цінових, сезонних і календарних коливань.

Федеральне статистичне відомство країни (Destatis) повідомляє, що ВВП був на 0,2 відсоткових пункти нижчим, ніж було повідомлено в першому випуску від 30 січня 2023 року.

Німецька економіка помітно втратила імпульс наприкінці року. Валовий внутрішній продукт зріс у перші три квартали минулого року (+0,8%, +0,1% та +0,5%), незважаючи на складні рамкові умови у світовій економіці. За весь 2022 рік останні розрахунки підтвердили річне зростання на 1,8% (з урахуванням календаря: +1,9%).

Дуже велике опитування аналітиків фондового ринку в різних регіонах світу, опубліковане Reuters у цей четвер, свідчить про те, що світові фондові ринки й надалі залишатимуться нестабільними цього року, оскільки ринкові процентні ставки зростатимуть

Загалом 48 із 86 респондентів висловили думку, що шанси на негативну коерцію високі або дуже високі. Решта 38 сказали вони низькі або дуже низькі.

Опитування показало, що більшість з 17 фондових індексів в огляді впадуть або майже відшкодують свої втрати 2022 року до кінця року.

Очікувалося, що до кінця року базовий індекс S&P 500 (.SPX) на Уолл-стріт зросте приблизно на 5% порівняно із закриттям у вівторок. За прогнозами, S&P 500 закінчить 2023 рік на рівні 4200 пунктів, що на 9,4% більше за календарний рік. Цей прогноз не змінився порівняно з опитуванням у листопаді 2022 року.


Рис.12

У Morgan Stanley (одні з зараз найбільших песимістів серед великих банків на риснку акцій США) очікують, що фондовий ринок США повністю відіграє втрати і досягне рекордних максимумів у 2024 році.

«Це не кінець світу. Це не 2008 рік. Фінансової кризи не буде», — заявив головний стратег з американських акцій Morgan Stanley Майк Вілсон.

У першому півріччі на американський ринок чекає розпродаж, вважають у Morgan Stanley. У банку, як і раніше, очікують, що індекс повторно протестує мінімуми середини жовтня минулого року і, можливо, навіть впаде до рівня 3000 пунктів, тобто втратить приблизно ще 25% від поточних рівнів.

У другому півріччі ринок акцій чекає на відновлення, проте до кінця року, на думку експерта, індекс не зможе повністю відіграти втрати. Базовий сценарій Morgan Stanley передбачає, що індекс S&P 500 завершить 2023 рік на рівні 3900 пунктів, тобто приблизно на 2% нижче за рівень закриття в середу.

Після обвалу Вілсон не відкидає можливого відновлення, до якого інвестори мають бути готові.

Morgan Stanley знизив свої прогнози щодо нафти марки Brent на другу половину року, а також знизив очікування на 2024 рік. Основна суть перегляду прогнозів — відобразити на підставі свіжих даних вищі обсяги постачання нафти з Росії щодо тих, що передбачалися раніше.

Прогнози на 4 квартал та 2024 р. знижено до 95 доларів за барель зі 110 доларів; Прогноз на 3 квартал скоротився до 95 доларів зі 100 доларів за барель.

В результаті Morgan Stanley очікує надлишок пропозиції в 1 кварталі, збалансований ринок у 2 кварталі, а потім дефіцит у другій половині року, але менше, ніж очікувалося раніше.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 24 февраля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду