Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 15:55
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 28 февраля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1256,72-8,72%

Україна в понеділок отримала перший у 2023 році транш грантового фінансування США в розмірі $1,25 млрд, повідомило Міністерство фінансів України.

Згідно з пресрелізом відомства, поширеним за підсумками зустрічі прем'єра України Дениса Шмигаля і міністра фінансів Сергія Марченка з міністеркою фінансів США Джанет Єллен у понеділок, другий такого самого розміру транш надійде в березні.

З початку повномасштабної війни допомога США Україні у сфері безпеки, економіки, гуманітарної та соціальної підтримки становила близько $50 млрд, повідомила міністр фінансів Джанет Йеллен.

***

МЗС Тайваню оголосило про виділення у бюджеті на 2023 рік близько 56 мільйонів доларів на проекти відновлення цивільної інфраструктури в Україні. Про це повідомляє Caribbean News Global.

***

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечив передачу державі Україна в особі Міністерства фінансів облігацій внутрішньої державної позики АО "Міжнародний резервний банк" ("МР Банк") номінальною вартістю 1,1 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні фонду.

***

Вищий антикорупційний суд України на засіданні в п'ятницю звернув у дохід держави 88,89% акцій українського PINbank, що належать російському підприємцю Євгену Гінеру.

***

За рішенням суду заарештовано нерухоме майно однієї з текстильних компаній у Чернігівській області, що належить російському бізнесменові, повідомляє Служба безпеки України.

***

В осяжній перспективі офіційний курс збережеться на рівні 36,6, а ринковий коливатиметься в межах 39−41 гривень за долар. Такий прогноз зробила голова ради Незалежної асоціації банків Олена Коробкова, передає Укрінформ.

***

Індексація пенсій на 19,7% відбудеться для 10,5 млн пенсіонерів із 1 березня, повідомляє Міністерство соціальної політики.

У 2023 році вперше буде здійснено індексацію найнижчих пенсій. Раніше такі пенсії переглядались виключно разом з підвищенням прожиткового мінімуму (більш повільними темпами, ніж індексація).

***

Національний банк України розпочав формування оновленої стратегії, яка враховує перехід у "фазу тривалої війни" та необхідність подальшого відновлення, повідомив голова НБУ Андрій Пишний у фейсбуці в понеділок.

"Ключовий висновок - спільними зусиллями ми маємо уникнути монетизації дефіциту бюджету цього року", - наголосив Пишний.

Голова НБУ повідомив, що анонсоване раніше оцінювання банків розпочнеться з квітня.

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2022/2023 маркетингового року (липень 2022 – червень 2023) станом на 27 лютого становлять 31,78 млн тонн, що на 30%, або на 11,735 млн тонн менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

Вже експортовано 11 237 тис. тонн пшениці, 2 047 тис. тонн ячменю, 15,8 тис. тонн жита та 18 203 тис. тонн кукурудзи.

***

Три великі українські компанії — група «Метінвест», компанія Ferrexpo та агрохолдинг МХП — незважаючи на війну, зможуть у 2023 підтримувати ліквідність, яку мали у 2022 році. Такий прогноз надають аналітики Moody's Investors Service в дослідженні «From steel to sunflowers: How three companies are surviving the war in Ukraine for now» від 23.02.2023.

Як йдеться в огляді, 2023 року вони зможуть генерувати близький до беззбитковості або позитивний грошовий потік, що дозволить підтримувати достатню ліквідність до кінця поточного року. Прогноз заснований на тому, що компанії мали міцний баланс при вторгненні РФ та змогли зберегти оборотні кошти.

Як зазначили аналітики Moody's, "Метінвест", Ferrexpo та МХП зазнали значного падіння EBITDA (показника обсягу прибутку до відрахування витрат за відсотками, сплати податків та амортизаційних відрахувань) після вторгнення РФ у лютому 2022 року. Щоб пом'якшити скорочення цього показника, Метінвест та Ferrexpo значно знизили свої капітальні витрати та скоротять дивіденди.

За даними Moody's, залишки коштів Ferrexpo на 31 грудня 2022 року склали $106 млн, "Метінвесту" — принаймні $460 млн на 28 жовтня 2022-го, МХП — $317 млн станом на 30 вересня 2022-го.

Аналітики прогнозують подальше зниження EBITDA трьох компаній у 2023 році.

У Moody's очікують, що Ferrexpo та Метінвест зможуть підтримувати достатню ліквідність після 2023 року. Водночас, агрохолдинг МХП, за їх оцінками, не має достатньо оборотних коштів, щоб погасити виплати облігацій на суму $500 млн США у травні 2024 року. Агро компанія за базовим сценарієм експертів, ймовірно, намагатиметься продовжити термін погашення.

***

Новокраматорський машинобудівний завод (НКМЗ) тимчасово припинив роботу, йдеться у повідомленні підприємства. Працівників структурних підрозділів акціонерного товариства було переведено на простий.


сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 28 февраля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду