Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 06:35
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 16 марта 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1491,15-0,97%

Міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що в рамках надання Україні необхідного для відсічі російської агресії озброєння, Швеція заявила про намір поставити 10 танків Leopard, Норвегія - дві системи NASAMS, Нідерланди та Словенія продовжують гарантувати постачання необхідного озброєння, реагуючи на безпосередні потреби українців.

Про це він повідомив у середу на пресконференції після закінчення 10-го засідання Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн", що відбулося за допомогою відеозв'язку.

***

Уряд Данії у 2023 році створить фонд у розмірі 7 млрд данських крон DKK ($1,01 млрд) для військової, цивільної та бізнес-допомоги Україні, повідомляє уряд Данії.

***

Місія Міжнародного валютного фонду завершила дискусії з українською владою 8−15 березня у Варшаві щодо нової програми співпраці. Про це повідомив постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян.

З огляду на значного прогресу в досягненні згоди щодо комплексу заходів цей прогрес,  які могли б стати основою програми співробітники МВФ та влада очікують «завершити обговорення найближчими днями».

***

ЄС надав близько 50 мільярдів євро для підтримки України, включаючи економічну, фінансову та військову допомогу у 2022 році. Про це йдеться у загальному звіті Єврокомісії «Солідарність ЄС в дії у часи геополітичних викликів», повідомляє Укрінформ.

***

Верховний Суд Сполученого Королівства прийняв рішення, що справу, яка була ініційована Росією проти України, щодо єврооблігацій на суму 3 млрд доларів, потрібно направити на судовий розгляд за повною процедурою у відкритому засіданні підтримавши позицію України.

Про це йдеться у повідомленні Мінфіну.

***

У січні-лютому Міністерство фінансів залучило до державного бюджету 72,7 млрд гривень, 309 млн доларів і 87 млн євро за рахунок розміщення облігацій внутрішньої державної позики, що відповідно на 505,8%, 92,6% та 1 113,3% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Про це свідчать дані Національного банку.

Середньозважена дохідність цінних паперів у гривні становила 18,9% річних (+0,3 в.п.), у доларах – 4,3% річних, у євро – 2,7% річних (-0,3 в.п.).

***

Зовнішній товарообіг України становив $16,6 млрд у січні-лютому, що на 30% менше, ніж за аналогічний період 2022 року. Про це повідомляє пресслужба Державної митної служби в телеграм-каналі.

В Україну імпортували товарів на суму $10,1 млрд, а експортували — на $6,5 млрд за два перші місяці року, уточнюють у Держмитслужбі.

Країни, з яких більше імпортували товарів в Україну: Китай — $1,7 млрд, Польща — $1 млрд і Туреччина — $760 млн.

Експортували з України найбільше: у Польщу — на $953 млн, Румунію — на $609 млн, Китай — на $605 млн.

***

До Верховної Ради подано та зареєстровано законопроєкт № 9107 стосовно вдосконалення процедури націоналізації банку, власник якого є підсанкційною особою. Відповідний законопроєкт зареєстрований у парламенті 15 березня.

***

Обсяг кредитів, виданих комерційними банками корпоративному сектору та фізичним особам, за оперативними даними Національного банку, у лютому скоротився на 1,3% до 987,4 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні Нацбанку.

З початку поточного року обсяг кредитів в економіці скоротився на 2% із 1 007,6 млрд гривень.

Процентні ставки у лютому за гривневими кредитами для бізнесу зросли на 1 в.п. до 20,5% а для населення зросли на 0,3 в.п. до 36%.

За валютними кредитами ставки для бізнесу становили 5,5% (-0,4 в.п.).

***

Обсяг коштів, розміщених фізичними особами на рахунках у банках у гривні та іноземній валюті, за оперативними даними, зріс на 1,5% до 937,1 млрд гривень станом на 1 березня порівняно з даними на 1 лютого.

Про це свідчать дані Національного банку.

З початку поточного року вклади населення в банках зросли на 1,2% із 926,5 млрд гривень.

Гривневі вклади населення у банках у лютому зросли на 1,4% до 588,6 млрд гривень.

Обсяг валютних депозитів населення у гривневому еквіваленті у минулому місяці зріс на 1,8% до 348,6 млрд гривень.

Депозити юридичних осіб (гривневі та валютні) у лютому збільшилися на 2,9% до 957,3 млрд гривень.

Середня відсоткова ставка за гривневими депозитами (середньомісячна) у лютому для юросіб зросла на 1,3 в.п. до 12,1%, для фізосіб зросла на 0,2 в.п. до 10,8%.

Ставка за валютними депозитами для юросіб становила 0,6%, для населення – 0,6%.

***

Підвищення нормативів обов'язкового резервування змушує великі банки розпочати боротьбу за вкладника, переглядаючи свої депозитні пропозиції.

Ряд великих банків з депозитним портфелем від 2 млрд грн. за минулі два тижні суттєво (на 1-1,5 та 2%) підняв процентні ставки по депозитам. Серед них Ощадбанк, Восток Банк, Правекс Банк, Райффайзен Банк, ПУМБ, Комінвестбанк, Кредит Дніпро Банк.


Рис.1
Рис.2

Рис.3
Рис.4

***

У 2022 році порівняно з 2021 роком компанія Ferrexpo plc (Велика Британія), що контролює Полтавський і Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати (обидва - Полтавська область), зменшила прибуток у 4 рази, або на 651 млн доларів, до 220 млн доларів, зменшивши виручку у 2 рази, або на 1,27 млрд доларів, до 1,25 млрд доларів.

Про це йдеться у повідомленні компанії на Лондонській фондовій біржі.

У 2022 році порівняно з 2021 роком компанія зменшила показник EBITDA на 47%, або на 674 млн доларів до 765 млн доларів.

У 2022 році капітальні інвестиції компанії зменшилися у 2,2 рази до 161 млн доларів.

Після початку повномасштабної війни РФ проти України на ринку котеджних містечок країни розпочали продаж 80 нових проєктів, свідчать дані порталу "ЛУН".

Згідно з дослідженням порталу, станом на початок березня в продажу представлено 522 котеджні містечка в Україні, тоді як у лютому 2022 року їх налічувалося 681. За даними "ЛУН", 67% котеджних містечок (459) відновили продаж після паузи до початку війни, ще 222 не продаються.

Трубний холдинг "Сентравіс" (Дніпропетровська область) відкрив нове підприємство в Ужгороді, яке вироблятиме інструментальні труби для провідних світових автомобільних брендів (Volkswagen, Audi, BMW, Chevrolet).

Про це йдеться в повідомленні компанії, передають Українськi Новини.

Загальна сума інвестицій в нове виробництво склала понад 50 млн гривень.

Зазначається, що на новому заводі працює близько 100 працівників, але вже цього року планується розширення виробництва і будівництво другої черги.

Відучора на автозаправних станціях у середньому на 29 копійок здешевшав літр дизельного пального — до 48,61 грн/л, тоді як бензини вийшли на певне «плато», фактично тримаючись на вчорашніх позиціях. Про це повідомляє enkorr.


Рис.5

***

Credit Suisse попросив Нацбанк Швейцарії публічно підтримати його після того, як його акції впали в середу на 31%. Про це розповіли Financial Times джерела.

Вартість кредитних дефолтних свопів (CDS), що оцінюють ймовірність неплатоспроможності Credit Suisse, майже втричі перевищила рівень, що спостерігався під час світової фінансової кризи 2008 року.

Всього за кілька годин до цього голова ради директорів Credit Suisse Аксель Леманн заявив, що банк має сильний баланс і мови про те, що йому може бути потрібна допомога держави, немає. Про це він сказав на фінансовій конференції у Саудівській Аравії.

Акції Credit Suisse злетіли більш ніж на 30% у четвер вранці після того, як банк оголосив, що позичить до 50 мільярдів швейцарських франків (54 мільярди доларів) у Швейцарського національного банку.

Швейцарський кредитор оголосив у середу пізно ввечері, що скористається своїм вибором взяти позику в центрального банку в рамках гарантованої кредитної лінії та короткострокової ліквідності.

SNB і швейцарський орган з нагляду за фінансовими ринками заявили в заяві в середу, що Credit Suisse «відповідає вимогам щодо капіталу та ліквідності, які висуваються до системно важливих банків».

У середу акції Credit Suisse впали до нового історичного мінімуму другий день поспіль після того, як головний інвестор Національний банк Саудівської Аравії заявив, що не зможе надавати йому більше готівки через нормативні обмеження.

В середу акції на світових біржах реагували на новину сильним зниженням, але дуже суттєво відіграли уверх в четвер вранці.

Так само негативно на новину реагував курс євро та ціни на нафту.


сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 16 марта 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду