Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 28.04.2024 16:43
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 30 марта 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 2138,56+47,35%

Уряд Німеччини погодився надати Україні додаткові 12 млрд євро військової підтримки. Про це повідомляє Reuters.

Додаткове фінансування включає 3,2 млрд євро, які будуть виплачені у 2023 році, і кредитні лінії на період між 2024 і 2032 роками на суму приблизно 8,8 млрд євро.

На ці гроші Україна зможе напряму купувати озброєння за підтримки німецького уряду.

З початку повномасштабного російського вторгнення уряд Німеччини виділив на підтримку України понад 14,2 млрд євро, з них 3 млрд. на військову допомогу.

***

Найближчим часом Україна отримає від союзників майже 200 бойових машин піхоти (БМП).

За інформацією німецького Bіld, ЗСУ незабаром мають отримати понад 100 американських бойових машин піхоти M2 Bradley та 50 шведських БМП CV90, а також 40 французьких легких танків AMX-10RC.

На озброєння ЗСУ вже надійшли американські бронетранспортери Stryker. Про це повідомив український міністр оборони Олексій Резніков.

***

У Білому домі не бачать ознак кричущих порушень використання Україною військової допомоги, яку надають США.

Про це повідомив координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі на брифінгу.

Уряд України безпосередньо отримує лише 20% всього обсягу допомоги США у розмірі 113 мільярдів доларів. Про це заявив голова комітету з міжнародних справ Палати представників Конгресу Майкл Маккол, виступаючи на слуханнях у своєму комітеті.

Маккол пояснив, що із загального обсягу допомоги основна частка у розмірі 60% витрачається на «американських військовослужбовців, робітників та модернізацію військових запасів».

***

Україна отримала черговий грант США на $1,25 млрд.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна отримала від США вже $15,5 млрд у формі грантів, нагадав Мінфін.

***

Уряд Японії надав Україні новий додатковий пакет гуманітарної допомоги на суму 470 мільйонів доларів. Ці гроші, зокрема, підуть на розмінування територій та відновлення критичної енергетичної інфраструктури. Про це повідомляє прес-служба МЗС Японії.

***

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) 31 березня розгляне запит України на відкриття нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF.

***

Україна максимально наблизилась до покриття бюджетних потреб на цей рік.

Досягнення домовленості з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про чотирирічну програму EFF на $15,6 млрд дозволяє говорити про вирішення проблеми фінансування дефіциту держбюджету-2023 та можливості активніше шукати кошти на відновлення, заявив міністр фінансів Сергій Марченко під час зустрічі з представниками бізнесу в Європейській бізнес-асоціації (ЄБА) 28 березня..

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україна щомісяця витрачає на  війну, розв'язану Російською Федерацією, 130 млрд гривень, при цьому доходи державного бюджету становлять 80 млрд гривень.

***

Під час зустрічі з членами ЄБА Марченко зазначив, що завдяки підтримці партнерів, попит і пропозиція валюти виглядаються стабільно. Тож міністр не бачить валютних ризиків.

***

Державна служба статистики оприлюднила динаміку падіння базових галузей української економіки за 2022 рік. Найбільший спад був у будівництві — на 65,1% проти 2021 року, зокрема у житловому будівництві — на 62,4%.

Промислове виробництво скоротилось на 36,9%. Зокрема добувна промисловість — на 37,9%, переробна — на 41,2%, виробництво та розподіл електроенергії, газу, тепла — на 30,7%.

Вантажообіг впав на 42,7%, пасажирообіг впав на 50,4%. Роздрібна торгівля (оборот) впала на 21,4%.

Серед галузей промисловості найбільші втрати зафіксували:

  • експортно-орієнтовані галузі, в т. ч. із концентрацією промислових активів у зоні бойових дій (добування залізної руди впало на 61,7%,
  • виробництво коксу впало на 58,2%, металургійне виробництво впало на 66,5%),
  • енергоємні галузі (хімічне виробництво впало на 62%),
  • галузі, що зазнали важких руйнувань (нафтопереробка), або галузі зав’язані на інші постраждалі сектори (як, наприклад виробництво будівельних матеріалів впало на 65,4%).

Менше постраждали галузі, орієнтовані на внутрішній ринок, насамперед у частині виробництва товарів першої необхідності (харчпром, легка промисловість, фарма), певні види машинобудування.

***

ФДМ сподівається відновити велику приватизацію у II-III кв.-2023 повідомив голова ФДМ Рустем Умєров в інтерв'ю "Forbes Україна", відповідаючи на запитання щодо планів приватизації "Центренерго" та ОГХК.

.

"План "Б" – якщо попиту на ці об'єкти не буде, почнемо довгостроково розвивати ці підприємства та зробимо їх привабливими для інвесторів у майбутньому", – сказав він.

***

Польща закликала ЄС обмежити кількість українського зерна, яке надходить на європейський ринок. Про це на прес-конференції заявив прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький на тлі протестів фермерів щодо впливу імпорту на ціну польського зерна. Його слова наводить видання The Guardian.

Моравецький сказав, що домовився з лідерами кількох країн, що межують з Україною, про те, щоб написати президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляйєн листа з вимогою вжити заходів.

"Ми вимагаємо використовувати всі інструменти регулювання, які обмежать чи заблокують ввезення українського зерна до Польщі: квоти, тарифи", - сказав Моравецький на прес-конференції.

***

Нацбанк України тимчасово позбавив права голосу акціонерів Ідея Банку до усунення порушення, по суті якого Нацбанк не уточнює.

Раніше ЗМІ повідомляли, що власника та голову наглядової ради польської Idea Bank Лешека Чарнецького звинувачують в обмані клієнтів — шахрайстві, пов'язаному з фінансовою пірамідою GetBack.

***

Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E, учасниками мережі є 42 системних оператори з 35 країн) погодила збільшення технічної можливості імпорту електроенергії в Україну з 700 МВт до 850 МВт.

НЕК "Укренерго" і 15 системних операторів європейського енергооб'єднання ENTSO-E уклали угоду про багатосторонню аварійну допомогу, яка дає змогу в разі потреби отримувати технічну допомогу електроенергією не лише від сусідніх країн, а й від інших країн ЄС, повідомила компанія.

***

Міністерство енергетики України та Німецька східна бізнес-асоціація (German Eastern Business Association) підписали меморандум про сприяння проєктам із "зеленого" відновлення українського енергосектора, повідомило Міненерго.

Україна планує прискорити розвиток генерації на відновлюваних джерелах із доведенням її частки в енергетичному міксі країни до 50% паритетно з атомною генерацією. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час виступу на панельній дискусії у рамках Berlin Energy Transition Dialogue 2023.

"Ми бачимо майбутній енергетичний мікс України таким: 50% - це атомна генерація, яка і зараз виробляє більше половини всієї електроенергії в Україні, і решта 50% - вироблятиметься відновлюваними джерелами енергії", - заявив Галущенко.

***

Виробництво цементу в Україні у 2022 році скоротилося на 51% порівняно з 2021 роком – до 5,4 млн тонн, при цьому його споживання становило 35% від показника попереднього року, свідчать дані асоціації "Укрцемент".

Цемент насамперед використовувався на важливих будівельних об'єктах оборонного значення. При цьому січень 2022 року був рекордним із виробництва цементу за спостереженнями останніх шість років.

***

У 2022 році порівняно з 2021 роком приватне акціонерне товариство "Фармацевтична фірма "Дарниця" (Київ), за попередніми даними, збільшила чистий прибуток у 4,7 разів, або на 436,1 млн гривень, до 553,8 млн гривень.

Про це йдеться в повідомленні компанії.


сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 30 марта 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду