Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 28.04.2024 21:46
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 3 апреля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 2133,54-0,23%

Державний бюджет України в п'ятницю отримав CAD$2,4 млрд (близько $1,8 млрд) кредиту Канади на пільгових умовах за другою додатковою угодою, повідомило Міністерство фінансів України.

***

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) у п'ятницю затвердила виділення чотирирічної програми розширеного фінансування EFF на SDR11,6 млрд ($15,6 млрд) у межах загального пакета підтримки для України в розмірі $115 млрд, йдеться в повідомленні Фонду.

Перший транш у розмірі 2,7 млрд доларів прямого бюджетного фінансування очікується вже найближчим часом.

***

Чотирирічна програма розширеного фінансування EFF для України на $15,6 млрд, затверджена Міжнародним валютним фондом, наразі містить 19 структурних маяків (бенчмарків) - найбільш важливих критеріїв виконання на період до кінця червня 2024 року, більш ніж половина з них - у фіскальній сфері та майже чверть - у сфері поліпшення управління та боротьби з корупцією.

Одним з маяків є ухвалення до кінця червня законопроєкту №8401 про скасування з 1 липня єдиного податку 2% та інших пільг для підприємців і відновлення проведення документальних перевірок. Його Кабмін вніс до Ради ще 31 січня, виконуючи умову попередньої Моніторингової програми з МВФ.

***

На тижні 27.03.-21.03.2023 обсяг чистих валютних інтервенцій НБУ становив 348 млн. доларів США, менше, ніж тижнем раніше – 495 млн. доларів США.



Рис.1

У березні 2023 року чистий продаж валюти Нацбанком становив 1,669 млрд доларів, що на 31% менше від лютневого обсягу чистого продажу (2,431 млрд доларів).


***

Сукупний державний (прямий і гарантований) борг України у лютому зменшився на 0,51%, або на 0,59 млрд доларів, до 116,01 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем.

Про це йдеться у даних Міністерства фінансів.

***

Обсяг приватних переказів в Україну з-за кордону за лютий 2023 року становив $978 млн. Це на 16,5% менше, ніж роком раніше ($1172 млн). Про це свідчать дані Національного банку України.

За даними НБУ за 2022 рік, в Україну надійшло $12,973 млрд, що на 7,5% менше, ніж роком раніше ($14,019 млрд).

***

Міжнародний валютний фонд (МВФ), який раніше оцінював динаміку української економіки цього року від 3% спаду до 1% зростання, схиляється до того, що зростання ВВП 2023 року може опинитися на верхній межі цього діапазону.

Як наголошується в матеріалах Фонду, опублікованих у ніч на суботу, це пов'язано з новими доступними даними, що скорочення реального ВВП України 2022 року було дещо меншим, ніж оцінювали, - 29,2% проти -30,3% завдяки стійкішому четвертому кварталу - 31,4% спаду замість колишньої оцінки в 35%.

"Це відображає менш серйозний, ніж очікувалося, вплив на економічну активність відключень електроенергії по всій країні від атак на критично важливу енергетичну інфраструктуру, а також збільшення витрат на ремонт", - пояснив МВФ.

***

Базовий сценарій чотирирічної програми розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду (МВФ) для України передбачає завершення (англ. winding down - згортання) війни в середині 2024 року, тоді як негативний - до кінця 2025 року, повідомив очільник місії Фонду Гевін Грей.

"Різниця між нашим базовим і несприятливим сценарієм пов'язана з тим, як ми припускаємо тривалість і, певною мірою, інтенсивність війни... Коли ми дивимося на передбачуваний дефіцит фінансування, то в базовому це $115 млрд, а в несприятливому - $240 млрд", - сказав він на пресбрифінгу в п'ятницю після оголошення рішення про затвердження програми EFF на $15,6 млрд.

***

Попри складну ситуацію деякі аналітики очікують зростання ВВП України у 2023 році. Про це написала в телеграм-каналі колишня очільниця Податкового комітету ВР Ніна Южаніна.

За її словами, найбільш оптимістичний прогноз зростання ВВП у 5,5% очікує Sense Bank, найгірший показник щодо зниження ВВП — від Oxford Economics -4,6%.

Рис.3

***

Україні для повернення до довоєнної якості життя і доходів може знадобитися п'ять-сім років, цей термін залежатиме від доступу до структурних фондів ЄС та інвестицій. Про це заявила перший віцепрем'єр — міністр економіки Юлія Свириденко, пише «Інтерфакс-Україна».

***

Північна екологічна фінансова корпорація (Nordic Environment Finance Corporation, NEFCO) реалізує з фондами Євросоюзу три нові програми майже в 30 громадах України, повідомила головний інвестиційний радник NEFCO Юлія Шевчук в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Одна з програм - ремонт і реконструкція пошкодженої критичної інфраструктури в Київській області. На її реалізацію спрямовано EUR50 млн грантових коштів, виділених Європейським Союзом через NEFCO. Комплекс заходів передбачає відновлення інфраструктури, пов'язаної з водопостачанням, водовідведенням і теплопостачанням.

***

Міжнародний валютний фонд (МВФ) визнає складність проведення реформ стосовно підвищення енерготарифів до ринкового рівня в період війни та прогнозує обговорення цього питання з Україною в рамках програми розширеного фінансування EFF на другому її, післявоєнному етапі.

***

Лідери п'яти країн з Центральної та Східної Європи закликали Єврокомісію вжити заходів у зв'язку з надлишком зерна та іншого українського продовольства, що утворився на їхній території, передає агентство Associated Press.

***

Національний банк України відзначає позитивні сигнали в заяві групи Raiffeisen Bank International (RBI), оголошеній за результатами загальних зборів 30 березня. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

«Райффайзен Банк в Україні як системно важливий банк, який сприяє підтриманню фінансової стабільності в країні в розпал війни, має підтримку НБУ. Участь банку в розвитку банківського сектору, економічних програмах та гуманітарних проєктах відчутна і важлива», — зазначили в НБУ.

***

За 2022 рік кількість небанківських фінансових установ України скоротилася на 422 одиниці, переважно через вихід з ринку фінансових компаній та кредитних спілок. Про це йдеться в щоквартальному Огляді небанківського фінансового сектору НБУ.

Частка небанківських фінустанов у загальних активах фінансового сектору, нагляд за якими здійснює НБУ, упродовж року поступово скорочувалася до 11,97% станом на 31 грудня.

Обсяг активів страховиків життя за четвертий квартал 2022 року збільшився на 3%, за весь рік — на 18%. Активи ризикових страховиків за квартал дещо зменшилися, однак за рік зросли на 6%.

***

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення про підвищення тарифів на розподіл електроенергії для шести операторів системи розподілу (ОСР, обленерго), розташованих у зоні бойових дій, із 1 до 30 квітня 2023 року на 5,2-13,7%.

Мова йде про АТ "ДТЕК Донецькі електромережі", АТ "Херсонобленерго", ТОВ "ДТЕК Високовольтні мережі", ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання", ДП "Регіональні електричні мережі" та ПАТ "Запоріжжяобленерго"

Водночас регулятор продовжив на квітень діючі тарифи на розподіл е/е ще для 26 ОСР.

Підставою для встановлення на розподіл е/е лише на один місяць є очікувана зміна Кабінетом Міністрів механізму ПСО (спеціальних обов'язків) щодо населення з 1 травня 2023 року.

***

У березні українці придбали та зареєстрували 4 511 нових легкових авто, що у 8 разів більше ніж торік та на 21% більше, ніж у лютому. Про це повідомляє Укравтопром.

***

За рік війни кількість нових користувачів OLX зросла на 30%, але загальний дохід майданчика впав на 15−20%, розказала в інтерв'ю LIGA.net генеральна директорка OLX Україна та Центральна Азія Катерина Онищенко.

«У січні 2023 року ми мали на 7% менший дохід, ніж у січні 2021-го, а у лютому — вже на 10% більший, ніж рік тому», — розказала Онищенко.

***

Інфляція в Єврозоні впала більш стрімко, ніж очікувалося, до найнижчого рівня за рік після зниження цін на енергоносії. Споживчі ціни у березні зросли на 6,9% у річному вимірі порівняно з 8,5% в попередньому місяці, досягнувши найнижчого рівня з лютого 2022 року.

Однак базова інфляція, яка виключає витрати на енергоносії та продукти харчування, щоб краще зрозуміти основний ціновий тиск, у березні досягла нового максимуму в Єврозоні — 5,7%, порівняно з 5,6% у попередньому місяці. Інфляція цін на продукти харчування також зросла з 15% до 15,4%. Інфляція у сфері послуг зросла з 4,8% до 5%.

Економісти попереджають, що прискорення темпів зростання цін на продукти харчування та послуги може викликати занепокоєння у тих, хто встановлює тарифи в регіоні.

«Можливість того, що базова інфляція залишиться вищою, ніж очікувалося, буде головною причиною для ЄЦБ продовжувати підвищувати ставки в найближчій перспективі», — сказав Берт Колін, економіст банку ING, прогнозуючи ще два підвищення ставок ЄЦБ на 0,25 в.п. в травні та червні.

***

Індекс цін на особисті споживчі витрати в Сполучених Штатах у лютому 2023 року збільшився на 0,3 відсотка порівняно з попереднім місяцем, менше, ніж зростання на 0,6 відсотка в січні. Без урахування продуктів харчування та енергоносіїв індекс цін PCE підвищився на 0,3 відсотка, повільніше, ніж зростання на 0,5 відсотка в січні. Річний ріст сповільнився до 5,0 відсотків, найнижчого рівня з вересня 2021 року.

Базовий індекс цін PCE у США, який Федеральна резервна система використовує для вимірювання інфляції, зріс на 4,6% в лютому 2023 року у річному вимірі, що є найменшим показником за 15 місяців і є сповільненням порівняно з 4,7% у попередньому місяці.

Рис.4

Рис.5

***

Остаточна оцінка ВВП США показала, що минулого кварталу економіка країни зросла на 2,6% в перерахунку на річні темпи. У перших двох звітах Міністерства торгівлі про ВВП за четвертий квартал зростання спочатку оцінювалося на рівні 2,9%, а потім минулого місяця було переглянуто до 2,7%.

***

Ціни на нафту підскочили на 8% після того, як група країн відома як ОПЕК+ несподівано оголосила про скорочення видобутку на 1,16 мільйона барелів на день.

Нафтовий картель і його союзники прагнуть уникнути повторення краху 2008 року, сказав один аналітик посилаючись на падіння цін на нафту зі 140 до 35 доларів за шість місяців того року.

Добровільне скорочення почнеться з травня до кінця 2023 року, оголосила Саудівська Аравія, заявивши, що це «запобіжний захід», спрямований на стабілізацію ринку нафти.

За словами віце-прем'єр-міністра країни Олександра Новака, цей крок стався на тлі рішення Росії скоротити видобуток нафти на 500 тисяч барелів на день до кінця 2023 року.

Інші країни-члени також пообіцяли скоротити видобуток: Саудівська Аравія, лідер ОПЕК, скоротила видобуток на 500 тисяч барелів на день, а ОАЕ — 144 тисяч барелів на день, серед інших країни, які оголосили про скорочення Кувейт, Оман, Ірак, Алжир і Казахстан.

 «План ОПЕК+ щодо подальшого скорочення видобутку може знову підштовхнути ціни на нафту до позначки в 100 доларів, враховуючи відновлення Китаєм і скорочення видобутку в Росії як крок у відповідь на західні санкції», — висловила думку інформаційному ресурсу CNBC аналітик CMC Markets Тіна Тенг.

Проте Тенг зазначив, що зниження скорочення видобутку також повернути назад зниження інфляції, що «ускладнить рішення центральних банків щодо ставок».

Боб Макнеллі, президент Rapidan Energy Group Макнеллі додав, що, хоча це не його базовий сценарій, ціни на нафту можуть «зрости до 100 доларів... якщо китайський попит повернеться до 16 мільйонів барелів на день у другій половині цього року, якщо пропозиції російської нафти почнуть скорочуватися через санкції і т.п."

«Тоді ці скорочення, якщо їх дотримуватися, призведуть до надзвичайного звуження ринку», — сказав він.

 «Більшість скорочень буде здійснено країнами, які виробляють на рівні або вище квот, що означає, що більша частка оголошених скорочень призведе до реального скорочення поставок, ніж у жовтні 2022 року», — сказала засновниця Energy Aspects Амріта Сен, яка також очікує, що ціна досягне 100 доларів за барель.

Однак Сен вважає, що скорочення виробництва потенційно може бути скасовано, залежно від послаблення тиску на глобальному ринку.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 3 апреля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду