Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 19.05.2024 05:23
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 7 апреля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1537,83-26,72%

Міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2023 року, за попередніми даними, становили $31,878 млрд, що на 10%, або на $3 млрд більше порівняно з лютим 2023 року за рахунок надходжень від міжнародних партнерів повідомив НБУ.

Такий обсяг резервів є рекордним за останні 11 років.

***

Міністерство цифрової трансформації додало в «Дію» нову військову облігацію — ОВДП «Ялта». Про це повідомляє пресслужба Мінцифри.

***

Світовий банк прогнозує, ВВП України після падіння на 29,2% торік цьогоріч зросте на 0,5%, а наступного року – на 3,5%. Водночас у січні цього року банк очікував швидшого зростання: на 3,3% у 2023 році й на 4,1% у 2024-му.

Про це йдеться в оновленому Економічному огляді регіону від Світового банку.

Світовий банк уперше оприлюднив прогноз на 2025 рік, який передбачає прискорення зростання до 6,5%.

***

Ринок праці продовжує демонструвати позитивну динаміку зростання: кількість вакансій у березні зросла на 14% до лютого та досягла майже 75,6 тис.

Такими є основні результати представленого в четвер регулярного дослідження ринку праці від Work.ua.

Згідно з ним, кількість вакансій щодо довоєнного рівня 2022 року становить майже 75%, якщо порівняти з показниками 2021 року – 91%.


Рис.1

***

У лютому 2023 року споживча інфляція в Україні знизилася до 24,9% у річному вимірі. За оцінками Національного банку, сповільнення зростання цін тривало і в березні. Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ, повідомляє РБК-Україна.



Рис.2
Рис.3
Рис.4

***

На сайті НБУ два дні назад з’явились оборотно-сальдові баланси банків України станом на 01.03.2023. Ці зведені дані публікуються кожен з затримкою трохи більше 1 місяця (на сайтах окремих банків їх можна знайти раніше, однак обробка цієї інформації в такому разі займе багато часу, на відміну від швидкої обробки по одній таблиці – Займає кілька годин).

Дані показують доволі благополучну ситуацію в банківському секторі України.

З позицій цієї інформації, варто відзначити стійку позицію державних «Приватбанку», непогану «Ощадбанку», хорошу ситуацію в Райффазен Банку.

Звіт показує доволі проблемну ситуацію з операційними показниками «Укрексімбанку» (хоча і не критичну) та проблеми кількох невеликих банків.

Місячні дані банків, хоча не містять кілька важливих показників, доволі достатні, щоб оцінити стан банків. Їх можна розбити на три групи: виконання нормативів НБУ, добротно-сальдові баланси банків, які дають важливу інформацію про операційні показники банків та кредитну якість портфеля. В цілому разом три блока при аналізі окремих показників блока достатні, щоб скласти дуже хороше уявлення про фінансовий стан, проблеми та перспективи окремих банків.



Рис.5

Рис.6

***

З 7 квітня Національний банк запроваджує тримісячний депозитний сертифікат (ДС) під фіксовану ставку на рівні облікової ставки (25% річних) та знижує ставки за депозитним сертифікатом овернайт з 23% до 20% річних.

Очікується, що цей захід підвищить дохідність термінових гривневих депозитів фізичних осіб (ближче до реальної нульової ставки, тобто з урахуванням інфляції), що може нівелюватись надлишковою ліквідністю та перспективою швидшого зменшення інфляції.

Банки матимуть змогу подавати заявки на придбання тримісячних ДС як у НБУ, так і на міжбанківському ринку в межах динамічного ліміту, що складатиметься з двох частин:

  • перша — це 70% від наявного в банку портфеля гривневих депозитів фізичних осіб з початковим строком погашення від трьох місяців станом на дату, що на три робочі дні передує даті придбання тримісячних ДС;
  • друга — помножений на мультиплікатор приріст обсягу такого портфеля гривневих депозитів фізичних осіб, починаючи з 4 квітня 2023 року. Значення мультиплікатора дорівнюватиме «3,0».

Коефіцієнти можуть переглядатись.

***

У березні український автопарк поповнили 14,2 тис. ввезених з-за кордону вживаних легкових авто. Це на 6% більше, ніж у лютому, повідомляє Укравтопром.

Середній вік вживаних авто, що у березні перейшли на українські номери становить 11 років.

Усього, з початку року, свою першу реєстрацію в Україні отримали майже 39,2 тис. вживаних легкових авто, ввезених з-за кордону, що у три з половиною рази більше за реалізацію нових машин за той самий період.

***

У березні 2023 року продаж електромобілів збільшився на 13% до 1 908 одиниць порівняно з лютим 2023 року.

Про це йдеться у повідомленні асоціації "Укравтопром".



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 7 апреля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду