Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 19.05.2024 05:09
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 11 апреля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1491,82+0,65%

Рада з фінансової стабільності (РФС) на позачерговому засіданні 5 квітня створила робочу групу з питань розвитку внутрішнього боргового ринку за участю представників Національного банку і Міністерства фінансів.

Про це йдеться у повідомленні РФС.

Робоча група створена на виконання Меморандуму про економічну та фінансову політику з Міжнародним валютним фондом.

***

Платіжна система NovaPay із групи "Нова пошта" 14 квітня розпочне публічне розміщення дебютного випуску трирічних облігацій на суму 100 млн грн.

Згідно з проспектом емісії, облігації випускаються з одним купоном, яким виплачується одночасно з погашенням – з 14 до 20 квітня 2026 року, номінальна дохідність – 20% річних.

NovaPay самостійно розміщуватиме облігації на фондовій біржі "ПФТС", запланована ціна продажу – за номіналом, але її можна переглянути у бік збільшення, залежно від попиту.

***

Зростання споживчих цін в Україні у березні 2023 року прискорилося до 1,5% з 0,7% у лютому та 0,8% у січні, повідомила Державна служба статистики (Держстат) у понеділок.

Водночас у березні-2022 була зафіксована інфляція 4,5%, тому у річному вимірі за підсумками березня-2023 вона знизилася до 21,3% з 24,9% за підсумками лютого, 26% – за підсумками січня та 26,6% – за підсумками грудня.

Базова інфляція минулого місяця також зросла до 1,5% з 0,5% у лютому та 0,7% у січні, зазначив Держстат.

З урахуванням того, що у лютому 2022 року базова інфляція становила 3,8%, у річному вимірі базова інфляція за підсумками березня також знизилася до 20,1% з 22,7% за підсумками лютого.

***

Упродовж лютого-березня 2023 року в Україні відновлювалась економічна активність після енергетичного терору з боку Росії. Про це йдеться в презентації заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука.

За словами Ніколайчуку, про відновлення свідчить:

  • поліпшення очікувань бізнесу — індекс ділової активності майже досяг рівноважного рівня;
  • зростання кількості та товарообігу кафе та ресторанів;
  • збільшення середньодобового виробництва в деяких галузях металургії, зокрема виготовлення сталі та чавуну.

***

Рада з фінансової стабільності (РФС) обговорила ризики для окремих українських банків через присутність їх материнських установ у РФ. Про це йдеться в спільній заяві НБУ та Мінфіну.

«Ураховуючи вагому роль банків з іноземним капіталом у забезпеченні фінансової стабільності й підтримці економіки України, а також їхній вкрай обмежений вплив на рішення материнських установ, члени РФС погодилися продовжити пошук шляхів підтримки цих установ в Україні», — йдеться в повідомленні.

***

Миронівський хлібопродукт опублікував річний звіт за минулий 2022 рік (і відповідно 4-ий квартал 2022).

Звітні дані МХП за 2022 відносно непогані, як для поточного воєнного періоду. Якщо дуже коротко, то можна відзначити наступне.

  • Звітні дані 4-ого кварталу 2022 не здивували і були в лінії з попередніми 3-ма кварталами 2022;
  • Компанія отримала чистий збиток у 231 млн. доларів США, як за рахунок відносно слабких (несильних) операційних результатів, так і за рахунок не операційних курсових різниць у 365 млн. доларів США, які скоріше за все, є результатом зміни вартості необоротних активів при перерахунку з гривні в долари США до їх дооцінки.
  • Компанія в іншому сукупному доході відобразила дооцінку необоротних активів на близьку до курсових втрат суму 351 млн. доларів США.
  • Разом з тим, в іншому сукупному доході відображена ще негативна «кумулятивна різниця перерахунку» у 326 млн. доларів США (збиток), що дуже імовірно є результатом перерахунку частини суми власних обігових коштів з гривні в долари США. Ця негативна різниця буде транслюватись у наступний період в додатковий прибуток за рахунок зменшення операційних (виробничих) витрат в доларах США. Проте цей позитивний вплив буде обмеженим через менші в доларах США ціни на продукцію після девальвації, які напряму залежать від рівня заробітної плати в Україні.
  • В результаті з однієї сторони дооцінки основних засобів на 351 млн. доларів (плюс) США, додаткових податків до переоцінки 81 та 59 млн. доларів США (обидва мінус) та кумулятивних різниць перерахунку 326 млн. доларів США (мінус), компанія отримала негативну величину іншого сукупного доходу у 115 млн. доларів США.
  • Додаючи цю величину до чистого збитку у 231 млн. доларів США отриманий компанією сукупний збиток склав 346 млн. доларів США.
  • Відповідно приблизно на таку ж суму зменшився власний капітал компанії (те що формально належить її акціонерам) – до 1446 млн. доларів США.
  • Якщо говорити про операційний результат, то величина EBITDA зменшилась з 709 млн. доларів США до 443 млн. доларів США.
  • Якщо не враховувати ефект МСФЗ 16, новий стандарт який з 2018 року відніс орендні платежі до фінансових витрат, тобто збільшивши на суму орендних платежів витрати і відповідно зменшивши EBITDA, як це було по старим і вже не діючим стандартам до 2018 року, така велична EBITDA зменшилась з 648  млн. доларів США до 348 млн. доларів США.
  • Помітний внесок в це зменшення внесли суто воєнні «інші операційні витрати». Це: очікувані кредитні втрати та списання фінансових активів – 37  млн. доларів США, благодійні витрати – 25 млн. доларів США та списання виробничих запасів та біологічних активів на суму 9 млн. доларів США.
  • Однак, в цілому більш слабкі операційні результати зумовлені в більшій мірі неможливістю через не зростаючі доходи населення компенсувати ціною на продукцію зростаючі виробничі витрати через вищі ціни на паливо і добрива. Витрати на збут (більші складнощі в транспортуванні) не сильно вплинули на фінансовий результат.
  • В цілому втрати прямі воєнні втрати компанії не такі великі (тобто якщо прибрати згаданий ціновий фактор). Крім втрат 71 млн. доларів США це ще частина з 27 млн. доларів США втрати основних засобів. Разом – 89 млн. доларів США.
  • В цілому ж компанія з точки зору обсягів продажів та доходу не сильно постраждала від війни. Обсяги реалізації м’яса курки походженням з України скоротились лише на 5%, а продажі олії та європейського сегменту збільшились. (Не така суттєва проблема, як втрата обсягів продажів «Кернелом»)
  • Чистий грошовий потік компанії був від’ємним, але не сильно негативним – 36 млн. доларів США (або навіть 21 млн. доларів США, в залежності як рахувати капітальні витрати). Компанія в 2022 не зменшила, а навіть збільшила капітальні витрати, проте мала дещо збільшені витрати на обігові через зростання цін на сировину і матеріали в 2022 (паливо, добрива), як вони зросли взагалі у світі.
  • Суттєвою проблемою компанії є значне боргове навантаження, хоча і не такою гострою, як у «Кернела», але гірше, ніж у «Астрати», яка працює зараз з малим боргом. Формально величина чистого боргу, як його рахує компанія (не включаючи зобов’язання по фінансову лізингу, в першу чергу землі і вираховуючи експортні кредитні лінії) – 3,22 – трохи більше ковенантів.
  • Загальний борг компанії, як його рахує компанія (занижуючи), – 1 537 млн. доларів США, чистий – 1 237 млн. доларів США
  • Та більшою проблемою є чи буде погашення боргу в 2024 та далі, оскільки зайняти значні кошти в цей період може бути доволі проблемним. В 2024 році компанія має погасити лише облігацій на 494 млн. доларів США, наступне погашення – в 2026 році, а є ж ще і кредити.

Рис.2
Рис.3
Рис.4
Рис.5




сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 11 апреля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду