Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 19.05.2024 04:39
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 18 апреля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1545,92-0,19%

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 9212 про запуск накопичувальної пенсійної системи з 2023 року.

У системі накопичувального пенсійного забезпечення братимуть участь усі категорії працівників до досягнення ними 55 років. Для фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб участь буде добровільною.

Розмір накопичувального внеску залежатиме від заробітної плати працівника. У 2023 році — 1% від його розміру, у 2024 році — 1,5%, з 2025 року — 2%. Держава зобов'язується співфінансувати внески на паритетних засадах з бюджету.

Розмір єдиного соціального внеску, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включатиметься до складу ЄСВ.

***

Кількість осіб, із доходів яких сплачувалися страхові внески, зменшилася за рік на 1,2 мільйона — з 9,81 млн до 8,63 млн. Про це в телеграм-каналі написала ексголова Податкового комітету Ніна Южаніна посилаючись на дані ПФУ.

«Водночас пенсії минулого року виплачувалися 10,69 млн пенсіонерів. Виходить приблизно 1:1», — зазначила вона.

***

У січні-березні Міністерство фінансів залучило до державного бюджету 110,8 млрд гривень, 785 млн доларів і 87 млн євро за рахунок розміщення облігацій внутрішньої державної позики.

Про це свідчать дані Національного банку.

Це на відповідно 168,3%, 356% та 1 113,3% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

***

Завдяки “Дії” українці придбали вже понад 700 тис. військових облігацій на 700 млн. грн. для державного бюджету.

***

Польща вводить заборону на імпорт української сільгосппродукції з 19 квітня, заявив на пресконференції в понеділок міністр сільського господарства Роберт Телуш.

Список забороненої до ввезення з 16 квітня з України до Польщі агропродукції містить широкий перелік зернових, борошна і крохмалю, а також цукор, карамель, насіння для посіву, овочі та фрукти, включно з екзотичними, молочні продукти, мед, вино, тваринницьку продукцію і живих тварин, а також корм для собак і котів, розфасований для роздрібної торгівлі.

***

Уряд Словаччини на засіданні в понеділок схвалив запровадження з 19 квітня заборони на імпорт зерна та деяких сільськогосподарських товарів з України, проте не обмежив їхній транзит територією країни, повідомив на брифінгу міністр сільського господарства Словаччини Самуель Влчан.

***

Чехія не планує запроваджувати односторонні заборони на імпорт українського зерна, але міністр сільського господарства Зденек Некула інтенсивно обговорює це питання з комісаром з питань сільського господарства Янушем Войцеховським, щоб ситуацію було вирішено на рівні ЄС повідомляють на сайті Міністерства сільського господарства Чехії.

***

Європейська Комісія очікує на детальну інформацію Польщі та Угорщини щодо причин заборони на українську сільськогосподарську продукцію, а також готує другий пакет пропозицій, спрямований на підтримку і України, і країн-членів Європейського Союзу, які межують з Україною.

Про це в понеділок у Брюсселі, коментуючи рішення відповідних країн ЄС, повідомила представниця Європейської Комісії Міріам Феррер.

***

Російська сторона в понеділок, 17 квітня, вдруге заблокувала інспекції суден, що рухаються через Босфор у рамках "зернової ініціативи", в територіальних водах Туреччини, повідомляє Міністерство відновлення України.

***

Бізнес, попри активні бойові дії та обстріли цивільної інфраструктури, продовжив пом'якшувати негативні очікування як щодо власного розвитку, так і щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців.

Про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке Національний банк провів у першому кварталі 2023 року.

Одночасно поліпшилися оцінки щодо інфляції та курсові очікування.

Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) зріс до 91,2% порівняно з 83,5% у 4-му кварталі 2022 року.

Поліпшення оцінок відбулося у підприємств практично усіх видів економічної діяльності, крім будівництва й торгівлі, а також за всіма складовими індексу.

Бізнес суттєво пом’якшив негативні очікування щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців.

Баланс відповідей становив "мінус" 16,7% порівняно з "мінус" 32,3% у 4-му кварталі.

***

Керівники українських підприємств очікують на середнє значення обмінного курсу через 12 місяців на рівні 42,18 грн/долар. Девальваційні настрої бізнесу покращилися. Про це йдеться у звіті «Ділові очікування підприємств України» від Національного банку за I квартал 2023 року.

У четвертому кварталі 2022 року бізнес очікував на курс 42,59 грн/долар, у третьому — 41,93 грн/долар, у другому кварталі 36,06 грн/долар, у першому кварталі — 29,35 грн/долар.


Рис.1

Рис.2

Згідно з митною статистикою, постачання за кордон м'яса птиці та субпродуктів збільшилося з України у першому кварталі 2023 року на 20% рік до року — до 104,1 тис. тонн, а у грошовому вираженні зростання становить 3,5% — до $180,0 млн.

2022 року країна скоротила експорт м'яса птиці та субпродуктів на 10% — до 413,197 тис. тонн. Імпорт цієї продукції знизився на 37,6% порівняно з 2021 роком – до 74,746 тис. тонн.

Україна у січні-березні 2023 року експортувала 99 тонн свинини, що на 54,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року (64 тонни).

Україна у 2022 році скоротила постачання свинини на зовнішні ринки у 13 разів — до 293 тонн, тоді як імпорт цієї продукції становив 46,9 тис. тонн (зростання на 15,5%).

Україна 17 квітня розпочала експортувати електроенергію до Словаччини. Вона стала третьою країною Європи після Польщі та Молдови, яка почала купувати українську енергію після відновлення її експорту, повідомила пресслужба Укренерго.

Експорт електроенергії після піврічної перерви став можливим завдяки достатньому резерву потужності.

***

АТ "Укртрансгаз", оператор підземних газових сховищ України, розпочала сезон закачування газу в рамках підготовки до наступної зими, повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

***

Заборгованість за договорами розстрочки на об'єкти холдингової компанії "Київміськбуд" (КМР) досягла 326 млн грн, що перешкоджає повноцінному поновленню будівельних робіт на майданчиках, повідомив президент компанії Ігор Кушнір.

***

Роздрібні ціни на бензин та дизельне пальне в Україні 17 квітня 2023 року порівняно з попереднім торговим днем зросли. Автогаз подешевшав. Про це йдеться в даних «Консалтингової групи А-95».


Рис.3


ВВП Китаю зріс на 4,5% у першому кварталі 2023 порівняно з першим кварталом 2022, що є найшвидшим темпом за рік повідомило Національне бюро статистики Китаю у вівторок.

Це було вище прогнозу 4% в опитуванні економістів Reuters і є найвищим зростанням з першого кварталу минулого року. Щоквартально до кварталу економіка зросла на 2,2%.

Зростання Китаю перебуває в центрі уваги, оскільки він знову відкривається після скасування більшості суворих обмежень Covid, які діяли протягом майже трьох років.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 18 апреля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду