Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 19.05.2024 05:23
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 19 апреля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1517,75-1,82%

Касові видатки загального фонду держбюджету в березні скоротилися на 0,9% – до 225,2 млрд грн порівняно зі 193,7 млрд грн у січні та рекордними 331,7 млрд грн у грудні минулого року, повідомило Міністерство фінансів України з посиланням на дані Держказначейства.

Видатки державного бюджету на підтримку ЗСУ у вигляді закупівлі військової техніки, озброєння, боєприпасів, тощо у березні становили 34,4 млрд грн (15,3% від усіх видатків) порівняно з 31,9 млрд грн у лютому (14%) та 28,7 млрд грн у січні (15,6%).

Касові витрати на грошове утримання військовослужбовців у березні знизилися до 67,3 млрд грн порівняно з 76,9 млрд грн у лютому та 71,8 млрд грн у січні, що, ймовірно, пов'язано із запровадженими змінами в оплаті військовослужбовців. У структурі касових витрат грошове утримання військовослужбовців зменшилося до 29,9% із 33,8% у лютому та 39,0% у січні.

Видатки загального фонду держбюджету на оплату праці із нарахуваннями у березні становили 87,4 млрд грн, або 38,8% усіх видатків порівняно з 98,4 млрд грн, або 43,3% у лютому.

Фінансування соцзабезпечення у третьому місяці цього року зросло – до 48,6 млрд грн (21,6% усіх витрат) із 42,3 млрд грн (18,6%) у лютому, зокрема 22,7 млрд грн становив трансферт Пенсійного фонду України.

***

Міністерство фінансів 18 квітня розмістило військових облігацій на 10,861 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні Мінфіну, передають Українські Новини.

Розміщені папери з терміном обігу 1 рік на 1 798 млн гривень під 18,5% річних, 1,2 року – на 2 206 млн гривень під 19%, 1,6 року – на 479 млн гривень під 19,5% річних та 2 роки – на 6 378 млн гривень під 19,6% річних.



Рис.1

***

Заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій заявив про те, що регулятор не бачить підстав для відмови від фіксованого курсу гривні та переходу до гнучкого курсоутворення.

Як зазначив Гелетій, у НБУ чітко розуміють, що фіксований курс є оптимальним лише за певних умов: коли всі інші режими створюють ще більше ризиків і, можливо, негативних побічних ефектів.

"Але наразі фіксований курс все ще відіграє суттєву роль для стабілізації економіки, а передумови для того, щоб рухатися далі, поки не сформувалися", — додав він.

***

Ситуація на валютному ринку України останнім часом покращилася. Це стосується як готівкового, так і безготівкового сегменту. Про це заступник голови НБУ Юрій Гелетій розповів в інтерв'ю «24 каналу».

«Пропозиція іноземної валюти на готівковому сегменті зростає значною мірою завдяки аграріям, а в безготівковому її формують аграрний комплекс та гірничо-металургійний», — сказав він.

***

У Стамбулі вже два дні не проводять інспекцій суховантажних суден у рамках чорноморської зернової ініціативи, повідомив у вівторок представник генсека ООН Стефан Дюжаррік.

Заборона на імпорт українського зерна з боку Польщі, Румунії, Угорщини та Словаччини не такі критичні порівняно з посиленням блокади "зернового коридору" у Чорному морі, вважають в аналітичному департаменті кооперативу "ПУСК", створеного в рамках громадського об'єднання Всеукраїнська аграрна рада (ВАР). Якщо подивитися на структуру експорту, понад 60% пшениці Україна постачає морем. З Румунії фактично йде реекспорт української продукції.

17 квітня верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель повідомив у своєму мікроблозі Twitter, що Росія заблокувала 50 суден з українським зерном у Чорному морі.

***

Україна ініціювала тристоронню зустріч за участю Європейської Комісії та п'яти країн-членів ЄС - Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини - для розв'язання проблем, спричинених накопиченням у цих країнах української сільськогосподарської продукції, призначеної для подальшого імпорту, що призвело до її заборони, вже запровадженої, зокрема, Польщею та Угорщиною.

***

Румунія, Угорщина і Словаччина не обмежуватимуть транзит агропродукції з України, але щодо питання ввезення на територію країн у режимі імпорту тривають переговори. Ввезення до Польщі в режимі транзиту поновлюють за наявності декларації Т1, із застосуванням системи SENT, що дає змогу відстежувати переміщення вантажу територією Польщі, і пломб для вантажу, повідомив міністр аграрної політики Микола Сольський на позачерговому засіданні Координаційної ради при Міністерстві агрополітики.

Транзит української сільськогосподарської продукції через територію Польщі буде розблоковано у ніч із четверга на п'ятницю (з 20 на 21 квітня). Про це повідомила міністр економіки Юлія Свириденко за результатами переговорів із польською стороною у фейсбуці.

***

Постачання української е/е в Словаччину та Польщу у вівторок залишаються на максимально можливому рівні - по 4800 МВт і 1800 МВт на добу, свідчать дані на сайті мережі системних операторів континентальної Європи ENTSO-E.

Експорт електроенергії буде зупинено у разі дефіциту потужності генерації для внутрішніх споживачів, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

***

Металургійні підприємства України за підсумками березня 2023 року збільшили експорт плоского прокату на 67,3% порівняно з лютим 2023 року — до 58,43 тис. т. У грошовому еквіваленті експорт такої продукції зріс на 61,4% м/м - до $38,17 млн. Про це свідчать дані Державної митної служби.

Порівняно з березнем 2022 року, у березні 2023 року металургійні підприємства України збільшили виручку від реалізації плоского прокату на 75,8%. Різницю обсягів експорту у натуральному обсязі обчислити неможливо через відсутність даних.

За підсумками січня-березня 2023 року Україна відвантажила на експорт 122,89 тис. т плоского прокату на $81,2 млн. Виторг від продажу продукції за кордон скоротився на 90,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

***

Україна поки що збереже заборону на експорт газу та енерговугілля для забезпечення національних інтересів, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Це дуже складне питання. Безумовно, бізнес зацікавлений в експорті. Але вже ретроспективно можна точно сказати: якби він не був заборонений, то, з огляду на цінову кон'юнктуру європейських ринків, весь газ приватних власників був би в Європі", - сказав він на пресконференції у Києві у вівторок.

Протягом минулого сезону, із 7 жовтня 2022 року, з українських підземних сховищ було відібрано трохи більш як 5,5 млрд кубометрів газу.

«Споживання газу суттєво впало. Якщо раніше нам треба було близько 18−19 млрд кубометрів перед початком опалювального сезону, то в цей сезон ми входили, маючи трохи більше ніж 14 млрд кубометрів. Але важливо те, що ми повністю розраховували на вітчизняний ресурс і відмовилися від експорту. Це дало можливість нам спокійно пройти цей сезон», — сказав Галущенко.

***

Рівень орендного доходу в ТРЦ Києва впав на 40-50%. Причина — повітряні тривоги.

У 2022 році дохід з оренди в столичних торгово-розважальних центрах удвічі зменшився, йдеться в дослідженні Colliers Ukraine, що є в розпорядженні Forbes.

«З квітня 2022 року сумарний час вимушеного закриття київських ТРЦ, зокрема через тривоги, відключення світла, склав понад 30 діб», — зазначає провідний експерт Colliers Ukraine у галузі торговельної нерухомості Ігор Заболоцький.

***

Стратеги BlackRock Investment Institute вирішили відмовитися від портфеля 60/40 на користь державних та приватних інвестицій та тактичного вкладення в облігації з прив'язкою до інфляції. Таке рішення, на їхню думку, дозволить пережити період підвищення процентних ставок економіки, пише Bloomberg.

«Старі аксіоми не відображають нові умови, в яких ми знаходимося, — умови, в яких великі центральні банки підвищують процентні ставки, загрожуючи запустити рецесію, щоб спробувати знизити інфляцію», — заявили стратеги холдингу щодо стратегії 60/40.

Стратегічно (на великому інтервалі часу) стратеги BlackRock Investment Institute вважають акції розвинутих країн привабливими, але тактично (тимчасово) їх частку слід зменшити в інвестиційному портфелі, оскільки поточні ціни не відображають високу імовірність рецесії (тактичні та стратегічні алокації в портфелях показані нижче). Тактично рекомендується купувати акції компаній Китаю і зберегти в портфелях акції азійських країн, які розвиваються поза межами Китаю.

Стратеги рекомендували звернути увагу на конкретні сектори економіки, такі як енергетика чи охорона здоров'я. На думку експертів, варто обирати компанії з надійними грошовими потоками та стійкими ланцюжками постачання, які можуть пережити рецесію.

У BlackRock вважають, що необхідно переосмислити підхід до купівлі активів з фіксованою прибутковістю, враховуючи, що прибутковість облігацій все більше залежить від прибутковості акцій, і тому вони більше не забезпечують стійкість портфеля. На думку стратегів, варто розглянути тактичні вкладення в облігації, дохідність яких прив'язана до інфляції, та короткострокові облігації завдяки їх привабливій дохідності.


Рис.2

Рис.3





сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50






Настроение рынка на 19 апреля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду