Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 19.05.2024 00:33
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 21 апреля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1535,09-0,77%

Державний та гарантований державою борг України у 2022 році збільшився на $13,4 млрд і сягнув 78,5% ВВП на кінець року. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів у Твіттері.

  Рис. 1

***

Частка працюючих українських компаній, у яких наразі заблокована хоч одна податкова накладна (ПДВ), наразі становить майже 20%, що вдвічі менше, ніж було у листопаді минулого року, але все ще досить багато, повідомив бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

***

Уже в травні, ймовірно, знову спостерігатимемо подорожчання готівкової іноземної валюти через збільшення попиту на неї. Про це заявила голова Ради Незалежної асоціації банків Олена Коробкова в телеграм-каналі.

«Я взяла б на себе сміливість спрогнозувати, що ми побачимо «готівковий» курс долара на рівні січня, тобто на рівні орієнтовно 40 гривень за долар», — повідомила вона.

«Наразі спостерігається тенденція до укріплення гривні. Основна причина — посівна кампанія. Те, що аграрії продають іноземну валюту під свої посівні кампанії незалежно від «вигідності» чи «невигідності» курсу, значним чином впливає на укріплення гривні», — йдеться у повідомленні НАБУ.

«Уже в травні ми, ймовірно, знову спостерігатимемо подорожчання готівкової іноземної валюти через збільшення попиту на неї. Зокрема, повернення до довоєнної системи оподаткування пального призведе до імпорту пального в Україну за так званими «старими цінами», — пояснили в асоціації причини.

Новини за посиланням: https://kinto.com/node/137063

***

Україна готує продаж великих державних компаній за заниженими цінами Таким чином влада хоче наповнити держбюджет і знизити корупцію. Про це пише Bloomberg.

Видання зазначає, що потенційним інвесторам обіцяють компенсувати значний ризик придбання її високою прибутковістю після завершення війни.

Інформацію підтвердив голова Фонду держмайна Рустем Умеров.

«Київ може заробити понад $400 мільйонів доларів за рахунок продажу держкомпаній, і ще $190 млн може надійти від оренди сільськогосподарських угідь», - говорить він.

***

НоваПей Кредит, що входить до групи компаній NovaPay і Нової пошти, зареєструвала дебютний випуск корпоративних облігацій на 100 млн і планує його публічне розміщення під 20% річних.

***

У січні-березні 2023 року Україна експортувала до Європейського Союзу агропродукції на суму 3,671 млрд доларів (54,4% від загального обсягу експорту), зокрема в Румунію на суму 828 млн доларів, в Польщу - на 666 млн доларів, в Угорщину - на 268 млн доларів, включаючи транзит.

Про це повідомляє Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки" з посиланням на інформацію Державної митної служби України.

Експорт агропродовольчої продукції у січні-березні 2023 року становив 6,745 млрд доларів, що на 5% перевищує відповідний показник за аналогічний період минулого року.

Зазначається, що продукти сільського господарства і харчової промисловості беззаперечно домінують у товарній структурі загального експорту України, займаючи в ньому 65%.

Першу позицію у рейтингу основних імпортерів займає Китай, який імпортував українського продовольства на суму 986 млн доларів.

До ТОП-10 також увійшли: Румунія (828 млн доларів), Туреччина (759 млн доларів), Польща (666 млн доларів), Нідерланди (381 млн доларів), Іспанія (379 млн доларів), Угорщина (268 млн доларів), Італія (256 млн доларів), Німеччина (154 млн доларів) та Єгипет (149 млн доларів).

***

В Офісі президента в середині квітня під час наради обговорювали варіант підвищення тарифів на електроенергію, які для населення можуть зрости майже вдвічі, а для бізнесу — на третину:

  • для населення з 1,44−1,68 грн/кВт-год до 2,88 грн/кВт-год,
  • для бізнесу — з 3,3 грн/кВт до 4,5 грн/кВт.
  • ***

    Національний банк пропонуватиме обмежити ставки за споживчими кредитами на законодавчому рівні, щоб не допускати непомірних витрат на обслуговування позик. Про це пише пресслужба НБУ у фейсбуці із посиланням на виступ першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової.

    ***

    "Укрнафта" планує інвестувати рекордні 5,5 млрд гривень у буріння, ремонти та спецдозволи на нові родовища протягом 2023 року для збільшення видобутку нафти на 6% порівняно з 2022 роком до 1,45 млн тонн.

    Про це йдеться в повідомленні "Укрнафти".

    Крім зазначеної суми ще у 2023 році на внутрішні сервіси компанії заплановано 2,1 млрд гривень капіталовкладень.

    Разом з планами отримання прибутку 12 млрд. грн. на підставі цих повідомлень можна дуже грубо оцінити потенціал для виплати дивідендів – у 4,4 млрд. грн. – 81 гривню на 1 акцію (ігноруючи менші суми амортизаційних відрахувань та зміни обігових коштів).

    У 2022 році "Укрнафта" скоротила видобуток нафти на 8,6% до 1,37 млн тонн порівняно з 2021 роком.

    ***

    Прогнозований чистий (операційний до списань) прибуток компаній індексу S&P 500 (умовної акції індексу), долари США.



    Рис. 2


    сайт  "КІНТО"

    тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 21 апреля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду