Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 18.05.2024 23:15
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 25 апреля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1488,34-2,54%

Кабінет Міністрів установив для господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, базовий норматив відрахування чистого прибутку за 2022 рік на виплату дивідендів до державного бюджету у розмірі 50%, за умови спрямування 30% чистого прибутку на відновлення пошкодженого майна та протидію збройній агресії Російської Федерації.

Про це йдеться в постанові уряду № 358 від 18 квітня.

Кабмін установив базовий норматив відрахування прибутку за 2022 рік на виплату дивідендів для державного Ощадного банку у розмірі 30%; для НАК "Нафтогаз України" - у розмірі 30%, а решту коштів від чистого прибутку доручив спрямовувати на закупівлю газу, що видобувається на території України; для "Укргідроенерго" - у розмірі 30% (за умови спрямування 50% чистого прибутку на відновлення зруйнованого та пошкодженого майна внаслідок ракетних ударів РФ).

***

Рада Національного банку України на засіданні у вівторок затвердила перерахування 79%, або 71,87 млрд грн прибутку центробанку за 2022 рік до державного бюджету, свідчить консолідована фінзвітність Нацбанку за 2022 рік, затверджена Радою НБУ 24 квітня.

Станом на 31 грудня 2022 року валюта балансу Нацбанку становила 1958,6 млрд грн, тоді як 2021 року вона становила 1 376,9 млрд грн.

Основні активи Нацбанку станом на кінець 2022 року становили цінні папери нерезидентів - 695,5 млрд грн., кошти та депозити в інвалюті - 241,5 млрд грн, цінні папери України - 757 млрд грн і кредити, надані банкам та іншим позичальниками - 40,8 млрд грн.

***

Агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Києва в іноземній валюті на рівні «CC», у національній — «CCC-». Про це повідомляється в прес-релізі агентства.

Місто виконує всі фінансові зобов'язання, ліквідність значно покращилася у 2022 році, а прямий борг міста скоротився відповідно до графіка погашення.

Агентство також зазначило, що Київ повністю погасив незабезпечений борг спеціальної фінансової компанії PRB Kyiv Finance Plc у 2022 році та не має іншого непогашеного боргу в іноземній валюті.

«Загальний борг Києва, включно з боргом муніципальних підприємств та безвідсоткові казначейські кредити, укладені до 2014 року, що підлягають списанню державою, зменшився до 6,16 млрд грн», — йдеться у повідомленні.

Фінансове становище Києва у 2022 році не погіршилося, операційний баланс був позитивним. Fitch припускає, що у 2023 році ситуація не зміниться, хоча ризики існують.

***

Аналіз показників якості кредитного портфеля банків України та потребі в додатковому капіталі на підставі їх місячної звітності кредитної якості згідно критеріїв НБУ (є ще й звітність по критеріям МСФЗ) станом на 01.03.2023.

В якості репера по класам активів вибрано резерви Райффайзен Банку.



Рис. 1
Рис.1

***

Опубліковане оголошення про збори акціонерів АТ «Прикарпаттяобленерго», які відбудуться 26 травня 2023 дистанційно.

До зборів опубліковано окремі фінансові показники. Звертає на себе увагу хороший, як для військового часу прибуток товариства 2,12 гривень на акцію. Виходячи з цього показника та поточних ринкових коефіцієнтів компаній з бізнесом в Україні, які котуються на закордонних біржах справедливу ціну акції АТ «Прикарпаттяобленерго» на сьогодні дуже грубо можна оцінити у 3 гривні за акцію, після припинення бойових дій – 6 гривень за акцію, а пізніше істотно вище.



Рис. 2
Рис.2

***

24.04.2023 опублікований річний звіт «Астарти».

Показники компанії, як для військового стану хороші. Компанія прибуткова, вільний грошовий потік позитивний і значимий незважаючи на збільшення капіталовкладень, борг невеликий у відносних координатах набагато менший, ніж у «Кернела» та МХП (хоча він на відміну від Ferrexpo він, якщо брати чистий борг є), зниження виробничих показників незначне, суттєвої втрати активів від війни – немає.


Рис. 3
Рис.3

Рис. 4
Рис.4

Рис. 5
Рис.5

Рис. 6
Рис.6

***

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) подав скаргу на дії старшого державного виконавця Горішньоплавнівського відділу держвиконавчої служби в Кременчуцькому районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у справі про стягнення з ліквідованого банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго 46 млрд грн. Розгляд скарги призначено на 26 квітня поточного року.

Раніше господарський суд Києва за заявою ФГВФО заарештував активи власника АТ "Банк "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго в рамках забезпечення позову про відшкодування збитків банку та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн, йдеться про 50,3% від статутного капіталу трьох підприємств: ПрАТ "Полтавський ГЗК", ТОВ "Єристівський ГЗК" і ТОВ "Біланівський ГЗК", які опосередковано належать Костянтину Жеваго через Ferrexpo.

Згідно з ухвалою суду від 3 березня 2023 року, боржниками за цією ухвалою є: ПрАТ "Полтавський ГЗК", ТОВ "Єристівський ГЗК", ТОВ "Біланівський ГЗК", компанія Ferrexpo AG (Швейцарія), компанія Ferrexpo Plc (Велика Британія), компанія Fevamotinico SaRL (Люксембург), компанія Minco Trust (Сінгапур).

У березні 2016 року ліквідатор банку звернувся із заявою про злочин через списання з коррахунків у Meinl Bank AG і Bank Frick & Co AG коштів банку на $113 млн нібито за неповернення компанії Nasterno Commercial Ltd. кредитів цим банкам під заставу на коррахунках ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит".

***

Котирування акцій компанії Ferrexpo plc (Велика Британія), що контролює Полтавський та Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати (обидва - Горішні Плавні, Полтавська область), продовжили падіння 3-й тиждень поспіль і з 17 по 21 квітня знизилися на 3,3%, або на 0,038 фунта стерлінгів за акцію, до 1,128 фунта стерлінгів/акція.

Динаміка ціни акцій Ferrexpo, на відміну від ціни акцій МХП та «Кернела» дуже добре корелює з динамікою цін українських євробондів (три графіки нижче). Ціна останніх непогано корелює з динамікою широкого американського фондового індексу S&P 500, однак має і власні фактори. Ціна акцій Ferrexpo дуже добре повторює ці фактори.

Однак на ціну акцій Ferrexpo має надзвичайно великий вплив динаміка сітових цін на залізну руду. Останні знижуються.

Рис. 7
Рис.7

Рис. 8
Рис.8

Рис. 9
Рис.9

***

Суд заарештував корпоративні права дружини підозрюваного в державній зраді колишнього народного депутата України Віктора Медведчука Оксани Марченко в АТ "Запорізький завод феросплавів" загальною вартістю понад 1 млрд грн, повідомляється на сайті Служби безпеки України у вівторок. Рішення суду стосується 13,7% акцій підприємства, якими дружина Медведчука володіє через чотири офшорні компанії.

Перехід акцій підприємства в державну власність дає міноритарним акціонерам невелику додаткову надію на збільшення прибутковості підприємства, як це і досить радикально відбулось з «Укрнафтою». Однак невеликий розмір пакета, звичайно, не може грати таку роль, як повне поточне державне управління «Укрнафтою».

Настроение рынка на 25 апреля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду