Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 18.05.2024 23:00
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 27 апреля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1592,22+2,71%

Сьогодні, 27 квітня, НБУ оголосить своє рішення щодо ключової ставки. Це один із основних показників, на які орієнтуються банки при визначенні дохідності депозитів.

Від нинішнього засідання Правління з питань монетарної політики НБУ ринок не очікує сюрпризів: регулятор, очевидно, збереже облікову ставку на поточному рівні — 25% річних.

***

Національний банк України (НБУ) покращить прогнозну оцінку зростання реального ВВП України у 2023 році з 0,3% до 1%, інфляція за підсумками року уповільнить зростання, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

***

Національний банк розпочинає оцінку стійкості банків та банківської системи для визначення реального стану банківського сектору. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

У 2023 році оцінку проходитимуть 20 банків. Загальний розмір чистих активів цих банків становить понад 90% активів банківської системи.

Оцінка стійкості здійснюватиметься станом на 1 квітня поточного року в три етапи:

Результати оцінки стійкості банків і банківської системи України, здійсненої у 2023 році, буде оприлюднено до 31 березня 2024 року.

***

Парламентський Комітет з питань податкової та митної політики схвалив до другого читання законопроєкт 9107−1, який вносить зміни до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану (для націоналізації Сенс Банку (Альфа-Банк)). Про це повідомив перший заступник керівника Комітету Ярослав Железняк.

***

Строковість банківського фондування підвищилася вперше із запровадження опитування у 2021 році, і ця тенденція триватиме у наступні 12 місяців. Водночас банки прогнозують зростання ставок за депозитами. Про це свідчать результати щоквартального опитування банків про умови фондування, проведеного НБУ.

***

Які крупні банки України змінювали ставки за останні два тижні.

Найбільше підвищення провів Ідея Банк, підвищивши дохідність усіх строкових гривневих депозитів (окрім 3-місячних). Вклади у нацвалюті на 6 місяців подорожчали на 0,5 в.п. — до 15,5% річних, на 9 місяців — на 2,53 в.п. — до 16,33% річних, на рік — на 2,83 в.п. — до 17,33% річних. Дохідність депозитів на 3 місяці зменшилась на 4,5 в.п. — до 10,5% річних.

Креді Агріколь додав по 2 в.п. до ставок на гривневі вклади на 3, 9 та 12 міс. Тепер на тримісячних депозитах тут можна заробити 10% річних та 12% річних — на вкладах на 9 та 12 місяців.

Крім того, підвищення процентних ставок провели: Приватбанк, monobank, Кредобанк, А-Банк.

Рис. 1
Рис.1

Рис. 2
Рис.2

Рис. 3
Рис.3

***

Державна компанія "Центренерго" 26 квітня вперше в історії розпочала експорт електроенергії. Про це повідомляє прес-служба Фонду державного майна (ФДМУ), в управлінні якого знаходиться компанія.

Першим закордонним покупцем стала Молдова. Експорт дозволить “Центренерго” зменшити залежність від ситуації на вітчизняному ринку електроенергії та отримати доступ до ринків ЄС”, - зазначається у повідомленні.

Раніше (7 квітня 2023) Державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" повідомила, що за підсумками минулого року отримала 7,24 мільярда гривень збитку, що перевищив показник за 2021 рік у понад 7 разів.

Про це йдеться в повідомленні про проведення загальних зборів, що опубліковане в SMIDA.

***

Єврокомісія схвалила заборону на імпорт олії з України до Польщі.

***

Більшість запроваджених Польщею обмежень щодо української аграрної продукції не обґрунтовані та незаконні і з точки зору польського права, і з точки зору порушення зобов'язань перед Україною, тому в Києві розраховують на швидке їх скасування Варшавою за допомогою Єврокомісії, заявив заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка.

***

З 1 травня 2023 року Туреччина вводить мито на імпорт ключових зернових культур, яке становитиме 130%. Більшої частки українського зерна це мито не стосується, оскільки Україна ввозить продукцію до Туреччини переважно для продажу в треті країни, і за неї мито не сплачується.

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

***

Нові замовлення на ключові капітальні товари, вироблені в США, у березні впали більше, ніж очікувалося, а поставки скоротилися, що свідчить про те, що витрати бізнесу на обладнання, ймовірно, залишалися гальмом для економічного зростання в першому кварталі.

  • Замовлення на основні капітальні товари (без літаків) скоротилися на 0,4% у березні
  • Поставки основних капітальних товарів впали на 0,4%

Але економіка США, здається, залишалася на стабільному шляху зростання в минулому кварталі. Незважаючи на зниження витрат бізнесу на обладнання, попит залишався високим на такі товари, як комп’ютери та електронні продукти, а також електричне обладнання, прилади та компоненти.

З урахуванням літаків та інших транспортних засобів, нові замовлення на вироблені в США товари тривалого користування зросли на 3,2 відсотка порівняно з місяцем раніше в березні 2023 року, після переглянутого падіння на 1,2 відсотка в лютому та легко перевищивши очікування ринку про зростання на 0,7 відсотка.

Також інші дані Міністерства торгівлі в середу показують, що дефіцит торгівлі товарами США  різко скоротився через відновлення експорту.


Настроение рынка на 27 апреля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду