Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 18.05.2024 23:15
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 28 апреля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1604,65+0,78%

Національний банк України вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25% річних, як і очікували учасники ринку, повідомляється на сайті НБУ в четвер.

Оновлений макропрогноз НБУ передбачає початок циклу зниження облікової ставки в 4-му кварталі 2023 року.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

***

Національний банк України (НБУ) 27 квітня перерахував до державного бюджету 71,87 млрд грн зі свого прибутку за минулий рік, повідомила пресслужба регулятора.

***

Компанія Ernst & Young, яка провела аудит консолідованої фінансової звітності Національного банку України за 2022 рік, розкритикувала НБУ через те, що влада мала створити резерви для викуплених державних облігацій, щоб запобігти потенційним ризикам для грошової кредитної системи. Про це повідомляє Bloomberg.

НБУ мав зарезервувати резерви за гривневими державними облігаціями на суму понад $20 млрд, які він накопичив у своєму портфелі минулого року, йдеться в заяві Ernst & Young.

У відповідь НБУ заявив, що борг є низьким ризиком і стабільним завдяки дисципліні уряду в платежах і потужній допомозі, отриманій від союзників.

Регулятор зазначив, що має «вагому підставу» очікувати повернення коштів від своїх державних облігацій вчасно, причому майже $3,9 млрд повинні бути виплачені цього року.

***

Нерезиденти наразі мають можливість репатріювати 800 млн грн, або майже $20 млн, одержаних із 1 квітня як виплати процентного доходу за облігаціями внутрішньої держпозики, повідомив заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій на брифінгу в четвер.

"…будемо, у разі необхідності, калібрувати наші заходи", - зазначив він.

***

Війна має серйозні наслідки для української економіки, тому майбутнє вирішення питання боргу країни щодо єврооблігацій має враховувати, насамперед, інтереси України, її можливості та водночас зберегти підтримку країни на ринку та її перспективи повернутися на нього за необхідності, заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

***

Міністерство фінансів України проводить активні переговори в рамках окресленої мети зібрати до середини цього року $11 млрд зовнішнього фінансування на відновлення країни, і вважає це здійсненним, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Загалом потреби на відновлення на цей рік, визначені разом зі Світовим банком, становлять $14 млрд, з них уже передбачено у державному бюджеті України $3,3 млрд.

***

Національний банк покращив прогноз зростання ВВП з 0,3% до 2,0% у 2023 році "з огляду на швидке відновлення енергетичної системи, а також м'яку фіскальну політику"

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Національний банк України, як і очікував ринок, покращив прогноз інфляції на 2023 рік до 14,8% (у січневому прогнозі – 18,7%).

Фактори (причини): здешевлення енергоносіїв на світових ринках, стриманий внутрішній попит, а також вплив монетарної політики НБУ - комбінований ефект цих факторів і значно кращу, ніж очікувалося, ситуацію в енергетичному секторі.




Рис. 1
Рис.1
Рис. 2
Рис.2

***

Українські аграрії можуть зібрати 2023 року близько 64 млн тонн зернових та олійних культур, що на 10% нижче за минулорічні показники, через несприятливі погодні умови під час посівної (дощі та холодну погоду), повідомив голова аграрного парламентського комітету Олександр Гайду.

"Зерновими та зернобобовими планується засіяти 5,5 млн га, що на 5% менше, ніж торік", - написав він у фейсбуці аграрного комітету.

***

Комітет з міжнародної торгівлі Європейського парламенту схвалив продовження скасування мит Європейського Союзу на український експорт ще на рік.

Про це йдеться в повідомленні Європарламенту.

***

Потенціал експорту зернових культур з України до кінця 2022/2023 маркетингового року (липень 2022 – червень 2023) становить близько 10 млн тонн (в цілому за сезон 40 млн. тонн).

Про це йдеться у повідомленні Міністерства економіки.

***

Європейська Комісія запровадить заборону експорту зерна та олійних культур з України до Румунії, яка діятиме до 5 червня цього року. Про це повідомив міністр сільського господарства Румунії Петро Даеа, повідомляє Sky News.

***

Укрпошта (в тому числі емітент облігацій) торік мала фактичний збиток у розмірі 1,26 мільярда гривень (з яких 217 млн грн – збитки, отримані за рахунок втрачених активів на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Донецької та Луганської областей, та 402 млн грн – збитки від курсових різниць внаслідок коливань курсу валют), однак отримала непоганий чистий дохід від реалізації товарів та послуг у сумі 10,3 млрд грн. (-7,7% рік до року). Про це повідомляє пресслужба компанії.

У зв’язку з тим, що на тимчасово окупованих територіях Укрпошта не мала можливості надавати послуги в повному обсязі, за результатами 2022 року компанії поки не вдалось компенсувати збитки і повернутись до позитивного показника EBITDA.

https://www.ukrposhta.ua/ua/news/57897-ukrposhta-opriljudnila-finansovi-rezultati-2022-roku

"Укрпошта" вийшла на показники не нижче 85-90% експортних та імпортних відправлень від довоєнного рівня, повідомила директор департаменту міжнародних операцій Юлія Павленко.

***

Системний оператор НЕК "Укренерго" допускає дефіцит потужності для виробництва е/е влітку через надскладну ремонтну кампанію генерації у зв'язку з ушкодженнями обстрілами та розраховує компенсувати його включенням у роботу всіх можливих потужностей, а також за необхідності імпортом е/е, повідомив голова правління НЕК Володимир Кудрицький.

Дефіцит - сезонне явище, зазвичай виникає восени, але через пошкодження цього року певний дефіцит може бути і влітку.

***

Статистичні дані, опубліковані в цей четвер, показали сильніше, ніж очікувалося, уповільнення темпів зростання економіки США в першому кварталі 2023 року і при цьому прискорення інфляції.

Американський ВВП у січні-березні збільшився на 1,1% (квартал до кварталу) у перерахунку на річні темпи, свідчать попередні дані статистичного управління міністерства торгівлі США (BEA). Аналітики в середньому прогнозували послаблення темпів зростання економіки до 2,0% із 2,6% у четвертому кварталі, за даними Trading Economics.

Індекс PCE Core (ціни особистого споживання без урахування вартості продуктів харчування та енергоносіїв), міра інфляції яку найбільш уважно відстежує Федеральна резервна система (ФРС) при оцінці ризиків інфляції, підвищився у першому кварталі на 4,9% в річному вимірі, тоді як у четвертому кварталі 2022 він збільшився у річному вимірі (рік до року) на 4,4%.

Дані спричинили негативний тиск на ціну нафти (малі темпи росту економіки при великій інфляції) та викликали ріст дохідності держаних облігацій США (вища інфляція, надали певну підтримку долару США – однак невелику через аналогічні дані з Європи).



Рис. 3
Рис.3

https://www.bea.gov/news/2023/gross-domestic-product-first-quarter-2023-advance-estimate

***

Економіка Єврозони, як показала попередня оцінка, незначно зросла на 0,1 відсотка в першому кварталі 2023 року після нульового росту четвертого кварталу 2022, але це нижче консенсус-очікування на фінансовому ринку - зростання на 0,2 відсотка.

Стрибок споживчих цін через зростання інфляції на енергоносії та продовольство, а також найшвидші темпи посилення політики Європейського центрального банку за останні 20 років і ослаблення довіри кінцевих споживачів та компаній завдали шкоди економіці блоку.

Серед найбільших економік блоку Німеччина не зареєструвала зростання в першому кварталі, тоді як економіки Франції, Італії та Іспанії зросли більше, ніж очікувалося.

***

Споживчі ціни у Франції, гармонізовані зі стандартами Європейського союзу, у квітні зросли на 6,9% у річному вираженні, свідчать попередні дані Національного статистичного управління Insee. Темпи зростання прискорилися порівняно з 6,7% у березні.

Експерти, опитані Trading Economics, очікували уповільнення інфляції до 6,6%.

Порівняно з попереднім місяцем споживчі ціни зросли на 0,7% (1% у березні).

Ціни, розраховані за французькими стандартами, у квітні зросли на 5,9% у річному вираженні та на 0,6% у помісячному. У березні підвищення становило 5,7% та 0,9% відповідно.

***

ВВП Франції у першому кварталі 2023 року очікувано зріс на 0,2% (квартал до кварталу), свідчать попередні дані національного статистичного інституту Insee.

Результат співпав збігся із середнім прогнозом аналітиків, опитаних Trading Economics.

Французька економіка у першому кварталі відносно аналогічного періоду минулого року зросла на 0,8%.

ВВП країни у четвертому кварталі 2022 року не змінився порівняно з попередніми трьома місяцями та збільшився на 0,5% у річному вираженні.

***

ВВП Німеччини у першому кварталі 2023 року не змінився в порівнянні з попередніми трьома місяцями, свідчать попередні дані Федерального статистичного агентства ФРН (Destatis).

Консенсус-прогноз експертів, який наводить Trading Economics, передбачав збільшення ВВП на 0,2% у поквартальному вираженні.

Економіка ФРН скоротилася на 0,1% у річному вираженні з поправкою на кількість робочих днів. Аналітики прогнозували зростання на 0,3%. Зниження ВВП Німеччини у річному вираженні відзначено вперше за два роки.

Згідно з переглянутими даними, у жовтні-грудні ВВП ФРН зменшився на 0,5% порівняно з попереднім кварталом і зріс на 0,8% у річному вираженні (до 4-ого кварталу 2021). Раніше повідомлялося про зниження першого показника на 0,4% та підвищення другого на 0,9%.

Споживчі витрати, а також державні витрати зменшилися у квітні, тоді як валове накопичення основного капіталу та обсяги експорту зросли.

Остаточні дані щодо динаміки ВВП Німеччини за перший квартал Destatis опублікує 25 травня.

Після публікації даних Європейські фондові ринки перейшли до зниження, оскільки інвестори негативно сприйняли дані по ВВП, а також нові дані по корпоративним прибуткам європейських компаній.

Спершу вихід даних по ВВП Франції та інфляції у Франції надав підтримку євро через сполучення хороших темпів росту економіки та вищу інфляцію, які говорили на підтримку більш жорстких рішень ЄЦБ при меншому впливі на темпи росту економіки. Однак після виходу гірших даних по ВВП Німеччини і Єврозоні фондові індекси Європи почали суттєво знижуватись, а євро, відповідно, просідати.


Настроение рынка на 28 апреля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду