Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 11:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 4 мая 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1644,78+1,33%

Посли країн-членів Європейського Союзу схвалили рішення надати EUR1 млрд на закупівлю боєприпасів для Збройних сил України.

***

Міністерство оборони США оголосило про виділення зі своїх запасів додаткової військової допомоги Україні на суму до 300 мільйонів доларів для задоволення її критичних потреб у відбитті російської агресії. Як зазначають у відомстві, це вже 37-е подібне рішення адміністрації президента Джозефа Байдена з серпня 2021 року.

Нинішній пакет включає додаткові боєприпаси для наданих США реактивних систем залпового вогню HIMARS, додаткові 155-міліметрові гаубиці, артилерійські снаряди того ж калібру, мінометні снаряди калібрів 120 мм, 81 мм та 60 мм.

***

Повернення виплат військовим у 30 000 грн можливе лише за рахунок збільшення податкового навантаження, зокрема ПДВ на 4% та військового збору втричі. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі Forbes Business Breakfast, повідомляє ЕП.

***

Україна увійшла в стійкий дезінфляційний тренд, що дозволяє прогнозувати подальше зниження рівня інфляції. Про це в інтерв'ю каналу «Ми — Україна» розповів голова НБУ Андрій Пишний. Попит на валюту зменшується.

Це результати і монетарної політики Національного банку, і того, що українська енергетика швидко відновила свої потужності. Є і зовнішні фактори: ціни на енергоносії дещо знизилися, споживчий попит не такий високий, — сказав Пишний.

***

Україна та Європейський Союз досягли домовленостей щодо продовження «економічного безвізу» ще на рік. Про це прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив у Telegram.

***

У 83% компаній є мобілізовані до лав ЗСУ співробітники, у 43% бізнесів мобілізовано критичних фахівців, зокрема інженерів, ІТ-фахівців.

Як повідомляють у пресрелізі Європейської бізнес Асоціації (ЄБА), про це свідчать дані опитування 115 топменеджерів компаній - членів ЄБА, проведеного асоціацією у квітні.

Зокрема, у 51% компаній мобілізовано до 10% військовозобов'язаних працівників, у 25% компаній - 10-20%, у 5% компаній - 20-40%.

Повноцінну діяльність відновили 68% компаній - членів ЄБА, тоді як у січні повноцінно працювали 54%.

***

В Україні відновили роботу вже 97% торгівельних закладів.

***

У квітні експорт аграрної продукції скоротився на 31% порівняно з березнем до 5,3 млн тонн і був найнижчим за останні 8 місяців.

Про це йдеться у повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

***

У п'ятницю, 5 травня, у Стамбулі запланована зустріч із питання продовження "зернової угоди" на рівні заступників міністрів оборони України, Туреччини та РФ, повідомляє турецьке інформагентство "Анадолу" з посиланням на міністра національної оборони Туреччини Хулусі Акара.

***

Lugano Business Forum в Швейцарії 11-12 травня обговорить участь бізнесу у відновленні України.

***

Відсутність голосів 2 травня для ухвалення законопроєкту (№9107-1) про виведення з ринку або націоналізацію банків, акціонери яких потрапили під санкції, пов'язана з недосконалістю його норм, яку заплановано усунути під час доопрацювання, повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Згідно із законом, якщо накладено санкції РНБО навіть на міноритарного акціонера-українця, банк одразу виводять із ринку. «Дивна норма», - написав він.

***

Депутат Верховної Ради від фракції "Слуга народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев прогнозує розгляд законопроєкту про націоналізацію Сенс Банку, який належить російському олігарху Михайлу Фрідману, на наступному засіданні Ради.

Гетманцев не впевнений, що у законопроєкті про націоналізацію, який Рада не змогла ухвалити 2 травня через брак голосів, будуть суттєві зміни.

***

"Кернел" інвестує $10 млн у будівництво в порту "Рені" нового перевантажувального термінала до кінця 2023 року.

***

Компанія «Укрнафта» просить передати їй в управління корпоративні права «ВК «Укрнафтобуріння», яку напередодні держава забрала в Ігоря Коломойського та партнерів. Про це йдеться в листі компанії до Міністерства економіки, який є в розпорядженні ЕП.

Укрнафтобуріння займалася розробкою Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища, але зосереджувалася на видобуванні газу, хоча запаси нафти на цьому родовищі більші.

«Укрнафта» каже, що зможе наростити видобуток нафти на Сахалінській площі на 14%, а також збільшили видобуток газу.

***

За матеріалами Служби безпеки України суд заарештував нові активи проросійського олігарха Вадима Новинського, який причетний до пособництва державі-агресору, загальною вартістю понад 10,5 млрд грн., в тому числі елітний готельний комплекс у центрі Києва, морський торговий порт "Очаків".

***

Федеральна резервна система (ФРС) США підвищила діапазон базової ставки на 0,25 процентного пункту — до 5−5,25% річних. Це найвищий рівень ставки за 16 років та десяте її підвищення поспіль.

У відповідній заяві Комітету по відкритим ринкам ФРС після оголошення рішення було пропущено речення, яке було в березневих коментарях центрального банку про те, що «Комітет передбачає, що може бути доречним деяке додаткове посилення політики» для досягнення ФРС своєї мети щодо інфляції в 2%.

Під час прес-конференції в середу голова ФРС Джером Пауелл сказав, що «рішення про призупинення не було прийнято сьогодні», але зазначив, що зміна мови заяви щодо майбутнього затвердження політики центробанку США є «значущою».




Рис.1

***

Акції банку PacWest (США) впали більш ніж на 50% у позабіржові години торгів. Зниження відбулося після новин про те, що каліфорнійський банк оцінює стратегічні варіанти, включаючи можливий продаж. Акції окремих інших регіональних банків США також суттєво знижувались через їх розпродаж: Western Alliance впали на 23%, а Zions Bancorporation — приблизно на 10%.

***

Базова інфляція в Єврозоні несподівано сповільнилася в квітні, розмиваючи картину майбутніх в підвищення ставок ЄЦБ.

За даними Євростату, за минулий місяць загальна інфляція зоні євро склала 7% після того, як у березні вона впала до 6,9%. Водночас базова інфляція, яка не включає ціни на продукти харчування та енергоносії, у квітні 2023 склала 5,6% проти 5,7% у березні в річному вимірі. Аналітики, опитані Reuters, попередньо оцінювали можливі показники інфляції в 7% для загальної інфляції та 5,7% для базової інфляції.

***

Європейський центральний банк має намір уповільнити підвищення своїх базових процентних ставок через різке посилення фінансових умов в зоні євро.

Очікується, що Європейський центральний банк підвищить свою базову ставку на менший крок у 25 базисів пізніше сьогодні, оскільки базова інфляція знижується, а дані його власного опитування вказують на значно жорсткіші фінансові умови в регіоні.

***

Виробничий Китаю відзначає перше скорочення за три місяці

Ділова активність у промисловому секторі Китаї несподівано знизилась і знаходиться на території скорочення вперше за останні три місяці - індекс менеджерів із закупівель PMI приватної Caixin у квітні склав 49,5, що є нижчим за 50 і нижчим за очікування економістів.

 «Це свідчить про те, що економічне відновлення Китаю значно сповільнилося після того, як кількість заражень Covid-19 досягла піку на початку цього року, враховуючи, що індекс становив 51,6 і 50 у лютому та березні відповідно», — повідомив у релізі старший економіст Caixin Insight Group Ван Чже.

Тим не менш, підприємства були впевнені, що попит підвищиться пізніше цього року. «Виробники залишаються дуже оптимістичними, їхні очікування щодо майбутнього випуску в квітні значно перевищують середній довгостроковий показник», — сказав Ван.

Раніше в цю неділю офіційний PMI промисловому секторі державного органу статистики Країни у Китаю також вказав на скорочення ділової активності в Піднебесній.

Різниця між індикаторами головним чином полягає у вибірці: офіційний PMI розраховується на підставі опитувань великих підприємств країни, в тому числі з великою часткою державної власності, в той час, як індекс Caixin розраховується на основні опитувань керівників менших приватних підприємств (переважно середніх).

Дані по PMI у виробничому секторі Китаї наряду з даними по ВВП США та Єврозони, інфляції в США та зоні євро стали причиною падіння цін на нафту на 9% в останні кілька днів.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 4 мая 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду