Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 08.05.2024 14:45
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 29 мая 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1755,360%

Держборг України продовжує зростати. У квітні він виріс на 4,3 млрд доларів, оскільки надійшли транші кредитів МВФ та Євросоюзу.

Станом на 30 квітня 2023 року державний та гарантований державою борг України становив 4 544,87 млрд гривень або 124,28 млрд доларів.

З початку року держборг зріс на 471,37 млрд гривень або на 12,89 млрд доларів.

Зазначимо, США зобов'язалися надати бюджету Україну у 2023 році допомогу у вигляді грантів на 9,9 млрд доларів, ЄС надасть 18 млрд євро макрофінансової допомоги у вигляді пільгових кредитів.

***

Данія запустила спеціальний інвестиційний фонд для України на загальну суму 1 млрд данських крон, що становить приблизно $133 млн. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

***

Акціонерне товариство "Укрзалізниця" отримає від Світового банку грант у розмірі 25 млн доларів.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

***

Україна потребує $6,5 млрд, щоб повністю забезпечити потреби на відновлення цьогоріч. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко під час зборів групи країн-членів МВФ та Світового банку в Чорногорії.

За його словами, уряд передбачив у державному бюджеті на 2023 рік частину коштів на першочергове відновлення розміром $3,3 млрд. Крім того, міжнародні партнери надали гарантії на близько $4,3 млрд.

***

Національний банк протягом тижня, з 22 по 26 травня, купив на міжбанківському валютному ринку $10,15 млн і продав $442,36 млн. Негативне сальдо становило $432,21 млн проти $380,37 млн минулого тижня. Про це свідчать дані регулятора.

Рис.1

***

В найближчі роки офіційний курс гривні знижуватиметься, за підсумками наступного року він сягне 43 грн/$. — такий прогноз озвучив директор з інвестицій та голова департаменту R&D в Capital Times Артем Щербина під час конференції з інвестицій «Invest Talk Summit».

Відповідно до прогнозу Capital Times, середній офіційний курс гривні за підсумками 2024 року становитиме 41,8 грн/$, а на кінець року знизиться до 43 грн/$. У 2025 гривня продовжить слабшати, відповідно до прогнозу її середній курс становитиме 43,6 грн/$, а завершить рік на рівні 44 грн/$.

***

Україна планує завершити посівну кампанію цього року 5-10 червня, гарна погода в травні дала змогу надолужити відставання у квітні, повідомив перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький в ефірі Єдиного телемарафону в суботу.

"Якщо загалом подивитися, то бачимо, що вже на 85%, навіть ближче до 90% план, встановлений у 13 млн га, виконано, тобто буквально на початку червня, 5-10 червня, повністю посівна буде завершена", - сказав він.

***

Колишній власник ПриватБанку Ігор Коломойський не готовий підтримувати свою лінію захисту проти позову ПриватБанку під час перехресного допиту на майбутньому судовому слуханні по суті у Високому суді Лондона, що розпочнеться 12 червня, повідомив ПриватБанк у п'ятницю за підсумками слухань, які відбулися тут 23 травня.

Фінустанова нагадала, що слухання по суті стосуватиметься багатомільярдного позову ПриватБанку щодо шахрайства та незаконного привласнення коштів, серед інших, проти Коломойського та його партнера Геннадія Боголюбова.

***

За даними НБУ, за  1-й квартал 2023 кількість діючих банківських відділень скоротилась на 3% (-144) до 5 192 одиниць.

***

ТОВ "НоваПей", оператор міжнародної платіжної системи NovaPay, у першому кварталі 2023 року збільшило чистий прибуток майже в 3,4 раза порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 757,97 млн грн із 226,20 млн грн, йдеться в опублікованих Нацбанком даних.

Згідно з ними, чистий дохід "НоваПей" від реалізації в січні-березні цього року сягнув 1 млрд 665,17 млн грн, що більш ніж удвічі краще за показник січня-березня минулого року, який становив 812,48 млн грн.

Зазначається, що I кв.-2023 активи "НоваПей" порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилися на 49,1% - до 4,426 млрд грн, тоді як зобов'язання - лише на 12,1%, до 2,692 млрд грн.

У результаті власний капітал зріс більш ніж утричі - до 1,734 млрд грн.

Згідно з даними, виплати на оплату праці збільшилися на 22,9% - до 402,26 млн грн, а сплачений податок на прибуток - у 3,4 раза, до 165,56 млн грн.

"НоваПей" входить до групи компаній "Нова пошта" і забезпечує її платіжними сервісами в онлайні та офлайні.

За даними на сайті Нацбанку, 2022 року "НоваПей" збільшила виторг на 32,5% - до 5 млрд 188,92 млн грн, чистий прибуток - на 46,1%, до 2 млрд 360,62 млн грн.

***

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), офіційно внесла пропозиції щодо визначення з 1 червня 2023 року єдиного тарифу на електроенергію для побутових споживачів на рівні 2,88 грн/кВт-год (із ПДВ) у рамках першого етапу корекції цін.

Про це ідеться в листі до Міненерго за підписом в. о. голови регулятора Руслана Кайдаша, переданому Енергореформі.

Зараз тариф для населення становить 1,44 грн/кВт-год за умови місячного споживання 250 кВт-год і 1,68 грн/кВт-год (з ПДВ) за умови споживання обсягів, що перевищують цей показник.

***

Президент США Джо Байден заявив про досягнення угоди зі спікером Палати представників Конгресу США щодо межі державного боргу. Це дозволить країні уникнути дефолту. Про це інформує пресслужба Білого дому.

Тепер угоду мають схвалити в обох палатах Конгресу США.

Трохи раніше. Дефолт у США може настати 5 червня, якщо Конгрес не підвищить або не призупинить дію стелі держборгу до цього часу, випливає з листа міністра фінансів Джанет Йеллен, опублікованого на сайті відомства.

***

Відповідно до базового показника інфляції ФРС США індексу цін витрат на особисте споживання (PCE deflator, дефлятор PCE), без урахування цін на вола тильні продукти харчування та енергію, інфляція в країні зросла на 0,4% у квітні та на 4,7% порівняно з минулим роком.

Це на 0,1% вище за очікувані показники згідно з Dow Jones (на 0,3% в місячному вимір і 4,6% в річному).

Одразу після звіту очікування учасників фінансових ринків, що ФРС прийме чергове підвищення своєї базової процентної ставки на чверть процентного пункту на червневому засіданні піднялось до 56% ймовірності.

Показник індексу цін витрат на особисте споживання в США публікується в кінці кожного місяця на відміну від звичайної інфляції дані по якій публікують в середині місяця.

Показник відрізняється від традиційної інфляції, традиційної базової інфляції двома чинниками: 1) до корзини цін додаються витрати, які сплачують роботодавці (наприклад пенсійне та інше страхування), які становлять 13-18% загальної корзини витрат, а сам індикатор розраховується як середнє геометричне показників порахованих по складу споживчого кошику на початок та кінець періоду. ФРС США вважає дефлятор PCE (базовий) більш точним, ніж звичайна інфляція, оскільки 1) враховується більший набір витрат і 2) показник враховує підлаштування споживачів під зміну цін. Він, як правило, на 0,2-0,3% нижчий за звичайну основну та базову інфляцію.

Інші центробанки світу використовують звичні нам показники інфляції та базової інфляції.

Рис.2



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 29 мая 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду