Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 07:34
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 1 июня 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1742,42-0,74%

Міністерство оборони США оголосило про надання нового пакета військової допомоги для України, який містить боєприпаси для систем ППО Patriot, системи протиповітряної оборони Avenger і зенітні комплекси Stinger.

Крім цього, входять артилерійські снаряди 155-мм і 105-мм, 105-мм танкові боєприпаси, високоточні авіаційні боєприпаси, авіаційні ракети Zuni, боєприпаси для безпілотних авіаційних систем, протитанкові системи AT-4.

***

Пентагон уклав контракт з американською компанією Global Military Products на суму $118,4 млн на закупівлю системи ППО Gepard для України, повідомляється у звіті щодо контрактів на сайті Пентагону.

***

Норвегія надасть Україні п'ятирічну програму військової допомоги на суму 7 млрд. євро. Про це, як повідомило норвезьке МЗС, стало відомо після зустрічі прем'єр-міністра Норвегії Йонаса Гар Стере та генсека НАТО Єнса Столтенберга.

***

Україна отримала від США $1,25 млрд фінансової підтримки в межах проєкту Світового банку PEACE, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

***

НАК «Нафтогаз України» досягла домовленостей з інвесторами щодо шляхів реструктуризації єврооблігацій з термінами погашення у липні 2022 року та у листопаді 2026 року на загальну суму $835 млн, за якими компанія допустила дефолт. Про це заявив голова Нафтогазу Олексій Чернишов за результатами зустрічі з власниками єврооблігацій 31 травня 2023 року, повідомляє пресслужба компанії.

Детальні пропозиції щодо реструктуризації також схвалили правління і наглядова рада компанії. Рішення ще має остаточно схвалити Кабінет Міністрів як акціонер компанії.

У підсумку реструктуризація має завершитися до кінця липня цього року.

***

Уряд України зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу (БК) щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості (№9346), вчасно виконавши два з 19 структурних маяків програми розширеного фінансування EFF з МВФ.

Ідеться про відновлення дії статті 52 БК та її посилення для зменшення кількості змін до держбюджету (ad-hoc), а також норм щодо встановлення обмежень на надання держгарантій із чіткими критеріями їх застосування.

***

Польща у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії надала Україні у 2022 році допомогу на суму до $8 млрд, що становить близько 1,5% ВВП країни. Про це президент Польщі Анджей Дуда сказав у розмові з Алмаром Латуром, генеральним директором Dow Jones, видавцем The Wall Street Journal, повідомляє «Європейська правда».

***

Через «Дію» українці придбали 1 млн військових облігацій. Про це повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

***

Частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі станом на 1 травня становила 39,3% порівняно з 38,8% на 1 квітня. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Обсяг непрацюючих кредитів у квітні збільшився на 1,2 млрд грн, загальний обсяг кредитного портфеля — зменшився на 11,1 млрд грн.

Загальний обсяг кредитів у I кварталі скоротився на 14,5 млрд грн або на 1% до 1,119 трлн грн станом на 1 квітня 2023 року.

***

Агропросперіс Банк повідомив про запуск з 1 червня вигідної пропозиції для вкладників. Новий акційний депозит «Сонячний» на 3 місяці принесе рекордні 20,25% річних у гривні — це на сьогодні одна з найкращих пропозицій на ринку, особливо серед банків з іноземним капіталом.

Агропросперіс Банк (АП Банк) – український банк із 100% західним капіталом (США та Європа).

Банком опосередковано володіє фонд NCH Agribusiness Partners II. Інвестори фонду - відомі міжнародні інститути США та Європи, в тому числі Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

***

Дрібні банки продовжують підвищувати дохідність гривневих депозитів, щоправда, роблять це вже не так активно. Скільки наразі платять своїм клієнтам фінустанови з депозитним портфелем до 2 млрд грн — у свіжому огляді «Мінфіну».


Рис. 1
Рис.1

Рис. 2
Рис.2

***

НАБУ 22 травня зареєструвало кримінальне провадження щодо можливого заволодіння коштами в особливо великих розмірах представниками «Харківобленерго» при здійсненні закупівель за завищеними цінами.

Підставою для порушення справи став лист представника «Смарт Холдингу» на адресу НАБУ, де детально описані можливі приклади корупції при здійсненні закупівель. (Копія листа є у розпорядженні «Економічної правди».) Зокрема, у зверненні йдеться про «завищення ціни закупівлі товарно-матеріальних цінностей чи послуг на 50-350% від реальної ціни та завдання збитків «Харківобленерго».

У листі описано 14 епізодів, які можуть містити ознаки корупційної діяльності, «підприємству, державі та іншим акціонерам завдано збитків на загальну суму 86,91 млн гривень», - наголошується в листі.

65% від статутного капіталу "Харківобленерго" належить державі.


***

Комісар ЄС із сільського господарства Януш Войцеховський, усупереч пропозиціям України, пропонує продовжити заборону на експорт пшениці, ячменю, ріпаку та насіння соняшнику до Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії, як мінімум, до кінця жовтня.

***

Влітку ситуація з електроенергією в Україні буде напруженою з точки зору балансу в енергосистемі, проте компанія "Укренерго" буде роботи все можливе, щоб не допустити вимкнень світла.

Про це в ефірі "Радіо Свобода" сказав голова правління національної енергетичної компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Глава компанії, зазначив, що у разі нестачі електроенергії її можна буде імпортувати з європейських країн.

***

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала дію прайс-кепів на ринку електроенергії з 30 червня, зокрема максимального прайс-кепа у 2 тис. грн/МВт-год для годин мінімального навантаження та 4 тис. грн/МВт-год для годин максимального навантаження.

Як зазначив під час засідання регулятора голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, нинішні прайс-кепи не дають можливості залучати імпорт у достатніх обсягах (через вищі ціни на електрику в Європі).

***

АТ "Укрзалізниця" (УЗ) візьме участь у проєкті відновлення залізничного коридору протяжністю понад 400 км на території Молдови, що реалізується, зокрема, для збільшення експорту аграрної продукції з України.

***

Про скорочення персоналу від 10% до 50% повідомили 62,8% компаній ринку нерухомості України, прокоментувала опитування професійної бізнес-спільноти співзасновниця URE Club Ольга Соловей агентству "Інтерфакс-Україна".

***

Палата представників Конгресу США більшістю голосів схвалила законопроект щодо ліміту держборгу країни, повідомляють американські ЗМІ.

Тепер законопроект має схвалити Сенат.

***

Основний індекс споживчих цін, ІСЦ у Франції впав до 6,0% у травні з 6,9% в квітні у річному обчисленні, менше за попередні консенсус-оцінки. Індекс споживчих цін Німеччини також був нижчим за ринкові очікування і в травні знизився до 6,1% у річному обчисленні з 7,2% у попередньому місяці, зменшивши тиск на ЄЦБ щодо продовження підвищення процентних ставок.

Зменшення показників споживчої інфляції у Франції та Німеччині в середу знизило очікування Європейського центрального банку (ЄЦБ) щодо підвищення ставок, що, у свою чергу, розглядається як зустрічний вітер для спільної валюти - євро.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 1 июня 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду