Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 08:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 2 июня 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1731,03-0,65%

США оголосили про виділення Україні чергового пакета військової допомоги на $300 млн. Про це повідомляє пресслужба Пентагону.

***

Німеччина надала новий пакет підтримки Україні. Натепер фінансування ініціативи з розбудови потенціалу безпеки на 2023 рік становить 5,4 млрд євро (після 2 млрд євро на 2022 рік), а додаткові дозволи для прийняття зобов’язань у наступні роки становлять 10,5 млрд євро.

***

Євросоюз готує чотирирічну програму фінансової підтримки України, яка становитиме десятки мільярдів євро. Про це пише Financial Times з посиланням на європейських дипломатів та посадових осіб.

***

Рахункова палата і Урядовий офіс підзвітності США спільно готуються до моніторингу міжнародної фінансової підтримки України.

Про це йдеться у повідомленні Рахункової палати.

***

У травні 2023 року чистий продаж валюти Нацбанком становив 1,928 млрд доларів, що на 41% більше від квітневого обсягу чистого продажу (1,370 млрд доларів).

Про це свідчать дані НБУ.



Рис.1

***

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності, попри повномасштабну війну, що триває. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця, повідомляє пресслужба регулятора.

У травні 2023 року ІОДА залишився вище нейтрального рівня (50 пунктів) і становив 50.5 проти 51.5 у квітні.

Підприємства будівництва найсуттєвіше порівняно з іншими секторами поліпшили оцінки та вперше за півтора року очікували зростання своїх економічних результатів: секторальний індекс у травні становив 51.3 (у квітні - 44.9).

Підприємства сфери послуг єдині серед секторів зберегли негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив: секторальний індекс становив 48.9 порівняно з 48.8 у квітні.

***

"Українська зернова асоціація ( УЗА) попередньо оцінює потенційний врожай 2023 року на рівні 68 млн тонн зернових та олійних, що на 36% менше, аніж врожай 2021 року (106 млн тонн), перед повномасштабним вторгненням Росії. В 2022 році врожай за оцінкою УЗА досяг 73,8 млн тонн зернових та олійних", - йдеться в повідомленні УЗА.

За оцінкою УЗА, загалом буде засіяно близько 19,5 млн га у порівнянні з 25 млн га в попередні роки.

Експорт з України за цих умов в новому сезоні 2023/2024 може скласти 43,9 млн тонн. В поточному сезоні (який закінчиться 30 червня 2023) експорт може сягнути 56,4 млн тонн за умов збереження морського шляху експорту.

***

Більшість опитаних Національним банком керівників банків та небанківських фінансових компаній повідомили про поліпшення стану фінансового сектору за останні шість місяців (57% замість 3% у листопаді 2022 року), а частка респондентів, що очікують погіршення в наступні пів року, скоротилася з 51% до 3%. Про це свідчать результати «Опитування про системні ризики фінансового сектору» за травень 2023 року.

Частка опитаних, які оцінили стійкість фінсектору як високу чи дуже високу, знову підвищилася. Загальний баланс відповідей досяг рекордного значення з початку опитування у травні 2018 року.

Водночас помітно змінилися в бік поліпшення оцінки загального рівня ризику у фінансовому секторі - частка респондентів, які вважали його рівень високим чи дуже високим, знизилася з 83% до 58%.

***

"Укрнафта" визначила 20 родовищ, до розробки яких планує залучати інвесторів.

Про це йдеться в повідомленні "Укрнафти".

"Ці 20 родовищ сумарно мають запаси у розмірі 12 млн тонн нафти з конденсатом та 30 млрд кубометрів газу. На сьогоднішній день є 12 компаній, які письмово підтвердили зацікавленість в участі у цьому конкурсі. Це компанії з України, Словаччини, Франції, Великобританії, США, Канади, Мексики. Ключовий принцип простий – рівень прибутку "Укрнафти" від цих операцій має бути вищим із залученням партнера, ніж без нього, - повідомив директор "Укрнафти" Сергій Корецький.

***

Компанія МХП оголосила про проведення зборів акціонерів 19.06.2023. В порядку денному немає пункту про дивіденди. Збори мають затвердити фінансову звітність, переобрати керівництво компанії, затвердити кандидатуру аудиторської компанії.

***

Гірничо-металургійна група "Метінвест" трансформувала бізнес із початком війни, перебудувала логістику і стабілізує обсяги виробництва, що дає змогу обслуговувати боргові зобов'язання.

***

У травні 2023 року порівняно з травнем 2022 року продаж нових легкових автомобілів збільшився у 2 рази до 5,1 тис. одиниць.

Про це йдеться у повідомленні асоціації "Укравтопром".

Порівняно з квітнем продаж нових легкових автомобілів майже не змінився.

***

Сенат США прийняв закон про призупинення обмеження боргу країни та обмеження державних витрат до виборів 2024 року.

***

Дані приватної ADP, опубліковані в цей четвер, показали, що кількість робочих місць в травні 2023  в приватному секторі США зросла більше, ніж очікували економісти, досягнувши 278 тисяч проти 180 тисяч згідно консенсусної оцінки зібраної Dow Jones.

***

Опитування ISM Manufacturing Survey, яке представляє відсоток підприємств, які повідомляють про розширення у виробничому секторі США, склало 46,9% у травні. Це трохи нижче прогнозу економістів, опитаних Dow Jones, у 47,0%. Показник нижче 50% сигналізує про скорочення.

***

Квітневі дані по Єврозоні підтвердили уповільнення інфляції, причому в квітні загальний рівень інфляції впав до найнижчого рівня за 15 місяців. Індекс споживчих цін (CPI) зріс на 6,1% порівняно з минулим роком, уповільнившись порівняно з 7,0%, зафіксованим у березні, тоді як базовий показник знизився до 5,3%. Це зменшує тиск на Європейський центральний банк (ЄЦБ), щоб продовжити підвищення процентних ставок після червня. Президент ЄЦБ Крістін Лагард зазначила, що банк не зробить паузи, заявивши, що ще є над чим попрацювати, оскільки інфляція залишається високою та далекою від цілі.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 2 июня 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду