Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 19:59
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 5 июня 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1703,33-1,6%

Національний банк протягом тижня, з 29 травня по 2 червня, купив на міжбанківському валютному ринку $11,93 млн і продав $468,95 млн. Негативне сальдо становило $457,02 млн проти $432,21 млн минулого тижня. Про це свідчать дані регулятора.



Рис.1

Дефіцит загального фонду державного бюджету України за січень-травень становив 401,9 млрд грн, з яких у травні - 91,3 млрд грн, повідомила голова парламентського комітету з питань бюджету Роксолана Підласа агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

"Хоча дефіцит бюджету великий, але ситуація керована. Ми спільно з урядом постійно працюємо з нашими міжнародними партнерами, що забезпечує достатню кількість кредитної допомоги для покриття дефіциту", - наголосила вона.

Обсяг фактично виділеного Україні міжнародними партнерами в січні-травні 2023 року фінансування на покриття дефіциту становив $17,97 млрд порівняно з $32,14 млрд за минулий рік, повідомило Міністерство фінансів.

Згідно з оприлюдненими ним на сайті даними, на частку грантів припало $6,16 млрд, або 31,1%, зокрема $6 млрд надали США, $52 млн - Німеччина, $50 млн - Іспанія, а по $21 млн - Фінляндія та Ірландія.

Найбільшим кредитором України цього року виступає ЄС - $8,12 млрд, що вже перевищило показник за весь минулий рік, який становив $7,96 млрд.

Завершує трійку за обсягом виділеного цього року фінансування МВФ - $2,706 млрд проти $2,693 млрд минулого року.

Далі йдуть Канада з $1,76 млрд, а також Світовий банк і Велика Британія - відповідно $0,55 млрд і $0,50 млрд.

У квітні 2023 обсяги приватних грошових переказів в Україну з-за кордону зменшилися на 9,5% та становили 945 млн доларів.

Про це свідчать дані НБУ.

Профіцит поточного рахунку платіжного балансу у квітні 2023 року становив 285 млн доларів (у квітні 2022 року – 1,2 млрд доларів).

Про це йдеться у повідомленні Національного банку.

За чотири місяці 2023 року дефіцит поточного рахунку становив 0,6 млрд доларів (у січні – квітні 2022 року профіцит становив 3,2 млрд доларів).

Без урахування реінвестованих доходів та грантів від міжнародних партнерів дефіцит становив 5,1 млрд доларів (за чотири місяці 2022 року профіцит становив 2,7 млрд доларів).

Експорт товарів збільшився на 20,2%, їх імпорт зріс у 1,7 разів.

Акціонерне товариство «Українські енергетичні машини» повідомляє про зміни до проекту порядку денного дистанційних позачергових загальних зборів акціонерів АТ «Укренергомашини», які відбудуться 15 червня 2023 року



Рис.2

У 2022 році агропромислова компанія KSG Agro (Дніпропетровська область) зменшила показник EBITDA (прибуток до вирахування податків, відсотків та амортизації) у 5,5 разів, або на 8,144 млн доларів, до 1,793 млн доларів порівняно з 2021 роком.

Про це йдеться у звіті компанії.

При цьому минулого року компанія зменшила дохід на 47,3%, або на 14,544 млн доларів, до 16,202 млн доларів порівняно з 2020 роком.

За вказаний період компанія отримала збиток у розмірі 1,681 млн доларів проти прибутку 17,706 млн доларів у 2021 році.

Базовий індекс світових цін на продовольчі товари впродовж травня 2023 року впав до найнижчого показника за останні два роки. Про це свідчать дані ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН).

Індекс цін на зернові ФАО впав на 4,8 відсотка порівняно з попереднім місяцем, що спричинено падінням світових котирувань кукурудзи на 9,8 відсотка через сприятливі перспективи виробництва разом із низьким попитом на імпорт.

Світові ціни на пшеницю також впали на 3,5 відсотка, відображаючи великі пропозиції та нове розширення Чорноморської зернової ініціативи.

Індекс цін ФАО на рослинну олію впав на 8,7 відсотка в травні, що в середньому на 48,2 відсотка нижче рівня минулого року. Ціни на ріпакову та соняшникову олії продовжили падати на фоні достатньої світової пропозиції.

Індекс цін на м’ясо ФАО навпаки зріс у травні 2023 на 1,0 відсотка, головним чином завдяки стабільно високому імпортному попиту на м’ясо птиці в Азії та постійному обмеженню пропозиції яловичини в Сполучених Штатах Америки.

Індекс цін на цукор ФАО збільшився вчетверте поспіль за місяць, додавши 5,5 відсотка порівняно з квітнем і досягнувши рівня майже на 31 відсоток вище, ніж роком раніше. Стрибок віддзеркалив обмеження глобальної доступності, зростання занепокоєння щодо впливу явища Ель-Ніньо на врожай наступного сезону та затримки доставки на тлі сильної конкуренції з боку сої та кукурудзи в Бразилії.

Індекс цін на молочні продукти ФАО знизився на 3,2 відсотка порівняно з квітнем через різке падіння міжнародних цін на сир, головним чином завдяки великій експортній доступності.

Україна засіяла ярими зерновими 100% від плану, соняшником - 89,4% і соєю - 94,5% - Мінагрополітики.

Засіяні площі нижчі за торішні на 10,2%: станом на 2 червня 2022 року вони досягли 6094,4 млн га.

Державне підприємство "Укрвугілля" повернуло національному оператору системи передачі НЕК "Укренерго" всі кошти, надані як безвідсоткова поворотна фінансова допомога для придбання вугільної продукції, у розмірі майже 2,5 млрд грн, повідомило Міністерство енергетики.

1 червня 2023 року "Укрвугілля" зробило останній перерахунок на суму в 499,9 млн грн.

Енергохолдинг "ДТЕК" на початок червня відремонтував уже чотири енергоблоки своїх теплоелектростанцій у межах підготовки до осінньо-зимового періоду 2023/2024 рр., що становить 15% від загальної кількості запланованих до ремонту енергоблоків.

Згідно з повідомленням холдингу в телеграм-каналі в п'ятницю, в рамках ремонтної кампанії 2023 року планується полагодити 27 енергоблоків.

США продовжили ще на рік рішення про призупинення дії 25% мита на імпорт усіх видів сталевої продукції з України.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства економіки.

Незважаючи на угоду про стелю боргу, рейтингове агентство Fitch заявило, що кредитний рейтинг Сполучених Штатів «ААА» залишиться в списку на «негативний» перегляд.

Кількість робочих місць в державному та приватному (несільськогосподарському) секторах США несподівано сильно зросла на 339 тисяч у травні 2023 року порівняно з ростом на 253 тисяч у квітні цього року, і цей показник значно перевищив попередні середні очікування економістів згідно Dow Jones у 190 тисяч.

Дані за березень і квітень були переглянуті вгору, що призвело до збільшення зайнятості на 93 тис., ніж повідомлялося раніше.

Рівень безробіття зріс до 3,7% і впав із 53-річного мінімуму.

Середня погодинна оплата в США зросла у травні на 4,3% рік до року, що трохи менше, ніж очікували економісти, а середня тривалість робочого тижня незначно скоротилася. 

Звіт зменшив занепокоєння щодо майбутньої рецесії в країні.

Долар США отримав підтримку завдяки вищій прибутковості казначейських облігацій, яка зросла після публікації.

Менший тиск пов'язаний із інфляцією через ріст заробітної плати потенційно дає аргументи Федеральному резерву призупинити свою кампанію підвищення ставок на майбутній зустрічі 13-14 червня, оскільки минулого тижня деякі чиновники висловили перевагу цьому.

Однак ставки на зростання просто перенесли на липень, і трейдери послабили ставки на зниження ставок пізніше в цьому році.

Інструмент FedWatch від CME Group показує, що трейдери відсоткових ставок розраховують на підвищення наступного тижня у співвідношенні 1 до 4, порівняно з шансами 2 до 3 тижнем раніше. Але у липні ринки припускають 70% шансів на те, що ставки будуть принаймні на чверть пункту вище, ніж зараз.

За підсумками переговорів 4 червня країни ОПЕК+ домовилися про продовження угоди про добровільне зниження видобутку нафти на 1,66 млн барелів на добу з 1 січня 2024 року. Угода досягнута в квітні діяла до кінця 2023 року. Про це повідомляє Reuters.

Саудівська Аравія заявила, що додатково скоротить видобуток на 1 млн барелів у липні.

«Скорочення Ер-Ріядом на 1 мільйон барелів на день може бути продовжено після липня, якщо це необхідно», — сказав міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз.

Як у найбільших постачальників нафти цільові рівні видобутку Саудівської Аравії та РФ на 2023 рік однакові — 10,478 млн барелів на добу.

Інвестори в травні вклали рекордні суми в акції технологічних компаній, що призвело до появи «бульбашки» (baby bubble) у цьому секторі, написав стратег Bank of America Майкл Хартнетт в аналітичній записці. Про це пише Bloomberg.

Акції техкомпаній зросли на 32% цього року, при цьому новий імпульс зростання вони отримали у травні на ажіотажі навколо технологій штучного інтелекту (ШІ) — завдяки йому, зокрема, капіталізація виробника Nvidia перевищила наприкінці минулого місяця $1 трлн.

Фонди, орієнтовані на технологічний сектор, залучили $8,5 млрд на тижні, що завершився 31 травня, що стало новим рекордом, пише стратег Bank of America у записці з посиланням на дані EPFR Global.

Те, наскільки крутим було це ралі, викликає побоювання, зазначає Хартнетт.

Раніше аналітики Citigroup попередили, що довгі позиції щодо ф'ючерсів Nasdaq 100 знаходяться на максимальному рівні за три роки, через що зростають ризики.

Це не є єдині голоси, як висловлюють стурбованість згаданим феноменом.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 5 июня 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду