Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 18.05.2024 23:58
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 16 июня 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1721,230%

Іспанія надасть Україні в рамках військової допомоги 20 БТР, польовий шпиталь та 4 Leopard 2, які перебували на ремонті, повідомляє прес-служба Міністерства оборони Іспанії.

Вже 19 червня два десятки бронетранспортерів для ЗСУ прибудуть з Іспанії до Польщі, розповіла голова Міноборони Іспанії. Ця партія буде додатковою до вже поставлених в Україну 40 БТР.

***

Міністри оборони Британії, Данії, Нідерландів і США оголосили про спільне й термінове надання Україні засобів протиповітряної оборони (ППО) для захисту від російських атак. Про це йдеться у спільній заяві чотирьох міністрів.

Як повідомило британське Міноборони, Україна отримає «сотні зенітних ракет малої і середньої дальності та супутніх систем», причому їхнє надання вже почалось і має завершитись за кілька тижнів.

***

Концерн Rheinmetall планує укласти з урядом Німеччини контракт на мільярди євро протягом найближчих тижнів і поставити перші 35-мм снаряди для зенітних установок Gepard в Україну в липні.

***

Національний банк України (НБУ) вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25%, як і очікували учасники ринку, повідомляється на сайті НБУ в четвер.

***

Національний банк готовий розпочати цикл зниження облікової ставки раніше, ніж передбачав квітневий макропрогноз.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Нацбанк це готовий робити, якщо зростання реальної дохідності гривневих інструментів і зниження ризиків для курсової стійкості й надалі відбуватимуться швидше, ніж очікувалося.

Цьому може посприяти стрімкіше за прогноз сповільнення споживчої і базової інфляції та зростання міжнародних резервів, а також краща результативність заходів із забезпечення привабливості гривневих інструментів.

***

Втрати від війни зростають, однак стабільне надходження міжнародної допомоги та пожвавлення внутрішнього боргового ринку дають змогу покривати значний дефіцит бюджету без емісійного фінансування. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний під час пресбрифінгу щодо рішень правління регулятора з монетарної політики.

***

Міжнародні партнери з початку року надали Україні бюджетної підтримки на суму $19,8 мільярда. Про це повідомила голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа у фейсбуці.

***

Міністерство економіки та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) запустили грантову програму «Конкурентоспроможна економіка України». Малий та середній бізнес може отримати до $150 тис., повідомила пресслужба Мінекономіки.

Заявки на отримання грантів приймаються за чотирма напрямками.

***

Національний банк України з 16 червня 2023 року надає дозвіл резидентам-позичальникам переказувати за кордон кошти для виконання зобов'язань за зовнішніми кредитами та позиками.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Можна переказувати кошти за кордон за кредитами, які:

- забезпечені гарантією чи порукою міжнародної фінансової організації;

- надані за участю іноземного експортно-кредитного агентства чи іноземної держави через уповноважену нею установу або через іноземну юридичну особу, серед акціонерів яких є іноземна держава чи іноземний державний банк.

***

Підрив Каховської ГЕС російськими окупантами збільшить інфляцію у 2023 році на 0,3 відсоткового пункту (в.п.) через ускладнення роботи низки підприємств і часткову втрату врожаю, повідомив на сайті Національний банк України у четвер.

***

Кількість заброньованих військовозобов'язаних працівників орієнтовно по деяких галузях економіки зараз:

         Енергетика — 188 тис. осіб.

         Транспорт — 114 тис. осіб.

         Агропромисловий комплекс — 47 тис. осіб.

         Промисловість, виробництво — 40 тис. осіб.

         Медицина — 18 тис. осіб.

         ІТ-фахівці, електронні комунікації - 6 тис. осіб.

         Рітейл — 5 тис. осіб.

         Фінансова та банківська сфера — 4 тис. осіб.

Якщо підсумувати лише цю бронь, то вийде 452 тисячі, при тому, що вказані не всі напрямки та галузі економіки. Але й тут можна простежити динаміку, якщо підняти дані, які ЗМІ публікували від Мінекономіки, близько трьох місяців тому. Тоді повідомлялося про 528 тис. відстрочок, а у листопаді 2022 року — про 700 тис.

***

Обсяг коштів, розміщених фізичними особами на рахунках у банках у гривні та іноземній валюті у травні майже не змінився.

Про це свідчать дані Національного банку.

З початку поточного року вклади населення в банках зросли на 1,5% із 926 млрд гривень.

Гривневі вклади населення у банках у травні зросли на 2% до 608 млрд гривень.

При цьому обсяг валютних депозитів населення у гривневому еквіваленті у звітному місяці скоротився на 3,5% до 332 млрд гривень.

Депозити юридичних осіб (гривневі та валютні) у травні збільшилися на 3,6% до 1 069 млрд гривень.

Середня відсоткова ставка за гривневими депозитами (середньомісячна) у травні для юросіб зросла а 0,3 в.п. до 13,6%, для фізосіб - на 0,6 в.п. до 11,9%.

Ставка за валютними депозитами для юросіб становила 0,7%, для населення – 0,9%.

За 2022 рік вклади населення в банках зросли на 29,3% із 719 млрд гривень.

***

Частка депозитів терміном від 3 до 12 місяців зросла з 47% у січні до 76% у травні, а частка строкових гривневих депозитів у червні - на 5%, до 35%, повідомив голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний.

Голова НБУ наголосив, що розгорнутий тренд означає, що комплексно вжиті Нацбанком заходи досить рішуче прокомуніковані та є ефективними.

***

Підприємства гірничо-металургійної групи "Метінвесту", що розташовані в Кривому Розі, після підриву окупантами греблі Каховської ГЕС працюють у стабільному режимі.

***

Орієнтовна сума збитків рибної галузі через підрив російськими окупантами Каховської гідроелектростанції оцінюється в понад 11 млрд гривень.

Про це йдеться в повідомленні Державного агентства меліорації та рибного господарства.

***

15 червня відбулися торги з продажу київського ТРЦ «Магелан». Переможець аукціону готовий заплатити за нього понад 620 млн грн. Про це стало відомо з даних на сайті Prozorro.Продажі.

***

Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив усі три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів (б.п.) за підсумками засідання у четвер. Як йдеться в повідомленні ЄЦБ, базову процентну ставку за кредитами збільшено до 4%, ставку за депозитами — до 3,5%, ставку за маржинальними кредитами — до 4,25%.

Рішення співпало з прогнозами аналітиків та учасників ринку. Інфляція в Єврозоні сповільнюється, але ЄЦБ, як і раніше, очікує, що вона залишатиметься «надто високою надто довго», йдеться в повідомленні регулятора, опублікованому за підсумками засідання.

Експерти Центробанку підвищили прогнози для темпів зростання споживчих цін без урахування продуктів харчування та енергоносіїв на поточний та наступний роки відповідно до 5,1% з 4,6% та до 3% з 2,5%, зазначивши, що сильний ринок праці може уповільнити ослаблення інфляції.

Раніше ухвалені європейським ЦП рішення поступово починають впливати на економіку: вартість запозичення суттєво збільшилася, а темпи зростання кредитування сповільнюються, йдеться у повідомленні регулятора.

Президент ЄЦБ Крістін Лагард заявила на прес-конференції, що нове підвищення ставки в липні є дуже ймовірним і що центральний банк все ще має «підставу для захисту», щоб запобігти високій інфляції.

Це та серія м’яких економічних даних США призвели до того, що долар значно знизився .

Євро майже досяг місячного максимуму в 1,09395 долара, підскочивши більш ніж на 1% у четвер після підвищення ставки та негативних прогнозів ЄЦБ.

«Найбільшим яструбиним сюрпризом став перегляд прогнозів щодо інфляції на 2024 рік і особливо на 2025 рік у бік підвищення», — йдеться в записці економістів Deutsche Bank.

«Нашим базовим очікуванням є останнє підвищення на 25 базисних пунктів у липні до кінцевої ставки 3,75%. Ризики залишаються явно в сторону збільшення (процентних ставок ЄЦБ)».



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 16 июня 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду