Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Понеділок, 06.05.2024 08:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 21 июня 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1580,8-0,4%

Данія затвердила черговий пакет військової допомоги Україні на €2,95 млрд на 2023-2028 роки, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

***

США сьогодні оголосять про новий пакет військової допомоги Україні Його анонсував держсекретар Ентоні Блінкен у Лондоні на спільному брифінгу із главою МЗС Британії Джеймсом Клеверлі. Про це повідомляє Reuters.

Блінкен пообіцяв, що повідомить про новий пакет допомоги на конференції в Лондоні, яка розпочинає роботу сьогодні та присвячена повоєнному відновленню України.

***

Аудит Пентагону щодо військової допомоги Україні з боку Сполучених Штатів виявив невідповідність між оцінною та реальною вартістю обладнання на 6,2 мільярда доларів, як передає видання, про це у вівторок на брифінгу повідомила представниця Пентагону Сабріна Сінгх.

Помилка полягала в тому, що Пентагон рахував вартість техніки, що замінює передану техніку, а не реальну вартість переданої зброї, яка менша з урахуванням зносу.

Переоцінка військової допомоги Україні може говорити про те, що США мають більше додаткових коштів, ніж вважали раніше, а отже, потреба узгоджувати ще один пакет фінансової допомоги для України між Білим домом і Конгресом може поки що не виникнути.

***

Велика Британія планує надати Україні пакет фінансової підтримки, який в уряді Сполученого Королівства назвали "знаковим".

Пакет включатиме три мільярди доларів у вигляді кредитних гарантій для Світового банку та 240 мільйонів фунтів стерлінгів (понад 300 мільйонів доларів) двосторонньої допомоги, повідомляє пресслужба британського уряду.

Про пакет фінансової підтримки буде оголошено під час Конференції з питань відновлення України, яка розпочнеться в середу у Лондоні.

***

Єврокомісія пропонує зарезервувати для України в бюджеті ЄС 50 млрд євро на наступні чотири роки, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції у Брюсселі.

Запропонована фінансова допомога передбачає як позики, так і гранти, зазначила голова Єврокомісії.

Фон дер Ляєн зазначила, що загальна фінансова допомога Україні від ЄС уже сягнула 30 млрд євро.

***

На аукціоні 20 червня Міністерство фінансів України розмістило військові облігації на 31,40 млрд грн (в еквіваленті), що на 28,86 млрд грн більше, ніж минулого тижня — 2,54 млрд грн.

Гривневі військові облігації:

  • 10,25 млрд грн під 18,20% з погашенням 1 травня 2024 року;
  • 721,30 млн грн під 18,23% з погашенням 26 червня 2024 року;
  • 1,40 млрд грн під 19,30% з погашенням 15 січня 2025 року;
  • 4,65 млрд грн під 19,75% з погашенням 18 лютого 2026 року.

В іноземній валюті:

  • $244,44 млн під 4,80% з погашенням 29 лютого 2024 року.
  • 136,03 млн євро під 3,24% з погашенням 16 травня 2024 року.


Рис.1

***

З 21 червня 2023 року НБУ дасть можливість резидентам здійснювати перекази за кордон для обслуговування й повернення нових зовнішніх кредитів, кошти за якими надходитимуть з-за кордону після 20 червня 2023 року на рахунки позичальників в українських банках. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

***

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про відновлення великої приватизації  під час війни. Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

***

На основі аналізу макроекономічної ситуації в Україні валютний прогноз Райффайзен Банку передбачає збереження поточного офіційного курсу гривні до долара, або так званий стабілізаційний сценарій розвитку подій. Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин.

Банк має два прогнози:

• Стабілізаційний — збереження курсових значень на поточному рівні.

• Раціональний — девальвації гривні для зменшення дисбалансів у зовнішній торгівлі та інших напрямках.

«У раціональному сценарії зазвичай йдеться про девальвацію курсу 14−15% рік до року, і ми закладали десь 41,6 грн/$. Однак зараз ймовірність стабілізаційного сценарію вища, більша ймовірність збереження 36,6 грн/$. Україна отримує більше інвалюти, аніж витрачає, нарощує свої золотовалютні резерви. Це дає можливість тримати курс на рівні поточного, до кінця бойових дій», — вважає Печерицин.

***

Нацбанк постановив, яку пошкоджену валюту повинні приймати банки та небанківські установи на інкасо. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Банки та небанківські фінансові установи повинні приймати на інкасо виключно:

1) банкноти іноземної валюти, які набули під час обігу одну або кілька ознак значного зношення/пошкодження:

  • розірвані (розрізані) на частини;
  • із пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові чи текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки);
  • зі зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;
  • із локальними забрудненнями (плямами), уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
  • із загальними забрудненнями, уключаючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;
  • обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
  • мають явні друкарські недоліки.

З усіма без винятку банкнотами іноземної валюти, крім значно зношених чи пошкоджених, мають здійснюватися валютно-обмінні операції.

***

У червні Україна завершила процес вступу та стала 43-ю країною-членом Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ). Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

***

Від лютого 2022 року, коли росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, у 65% українських домогосподарств знизилися доходи. Про це свідчать дані Організації Об'єднаних Націй в Україні, яка оприлюднила оцінку впливу війни на людей, повідомив Укрінформ із посиланням на Представництво ООН в Україні.

При цьому 45% населення України належить щонайменше до однієї вразливої групи (ВПО, особи з інвалідністю та люди похилого віку).

В ООН прогнозують, що у 2023 році фактичний рівень безробіття в Україні становитиме 18,3%.

44% домогосподарств країни, за даними Організації, не можуть дозволити собі найнеобхідніше, частка домогосподарств з недостатнім споживанням продуктів харчування зросла до третини. 43% домогосподарств повідомили, що обмежують порції, беруть продукти в борг та/або споживають дешевші продукти.

***

Таскомбанк Тігіпка купив іпотечний портфель фізичних осіб банку Аркада, 399 кредитів забезпечені іпотекою, 1 — без заставний за 45,55 млн. грн.

***

Системи іригації на Херсонщині зруйновані на 100%, повідомила на брифінгу заступник голови Райффайзен Банку Наталія Гуріна.

Банк є в Україні найбільшим кредитором агросектору і провів опитування близько 6 тис. своїх клієнтів (переважно фізособи), які працюють в АПК.

Заступниця голови Райффайзен Банку запевнила, що банк зараз пропонує постраждалим агрогосподарствам кредитні відстрочки та реструктуризації раніше взятих кредитів.

«З початку війни наш банк видав нових кредитів на 100 млрд грн, з них 40 млрд грн — в агросекторі. Ми залишаємось у сільськогосподарській галузі та кредитувати продовжимо», — запевнила Гуріна.

***

Близько 20−30% клієнтів-позичальників Райффайзен Банку розпочали консультації з іншими банками щодо кредитування в рамках держпрограми «Доступні кредити 5−7−9%» після виключення з неї українського Райффайзену. Про це на брифінгу повідомила заступник голова Райффайзен Банку Наталія Гуріна.

***

Carlsberg Group інвестувала 1,5 млрд грн у відкриття нової виробничої лінії на Київському пивоварному заводі, яка дасть змогу збільшити на 80% випуск продукції в банках, повідомила пресслужба заводу.

***

Компанія Philip Morris International планує інвестувати понад 30 млн доларів у запуск нового виробництва у Львівській області.

Про це йдеться в повідомленні компанії "Philip Morris Україна".

Підготовчі роботи щодо майбутньої фабрики почнуться у липні 2023 року.

Компанія очікує, що виробництво буде запущено у 1-му кварталі 2024 року.

***

7 нових фінтех-компаній з’явились в Україні за рік повномасштабного вторгнення. Про це розказали на презентації Українського фінтех-каталогу 2023.

Український фінтех в цифрах:

·        фінтех-ринок України нараховує 246 компаній, 7 з яких засновано у 2022 році;

·        68% фінтех-компаній пройшли точку беззбитковості;

·        33% компаній працюють на міжнародному ринку;

·        77% українських фінтех-компаній базуються у Києві;

·        66% компаній фінансуються виключно власними коштами;

·        більшість фінтехів орієнтовані на роботу з великим бізнесом, фізичними особами масового сегмента та фінансовими установами;

·        49% компаній назвали своїм ключовим ринком Україну, з них 24% компаній стикаються з проблемою законодавчого/регулятивного обмеження під час ведення бізнесу в Україні;

·        найбільш поширеною технологією серед українських фінтех-компаній визнано АРІ. Водночас 79% фінтех-компаній вказали штучний інтелект як одну з перспективних технологій для українського ринку.

***

ДТЕК залучила міжнародну аудиторську компанію KPMG з метою збільшення міжнародної донорської допомоги для відновлення енергетики України, повідомив енергохолдинг у Телеграм-каналі у вівторок.

***

З 12 по 18 червня, 46-го тижня роботи зернового коридору, експорт агропродукції через морські порти Великої Одеси впав на 33% порівняно з попереднім тижнем — до 438,1 тис. тонн, повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.

У цей період було завантажено 9 суден, що на 4 одиниці менше за минулий тиждень.

***

Українська економіка щорічно втрачатиме $800 млн через простої замінованих полів, підраховано у дослідженні Top Lead.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 21 июня 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду