Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Понеділок, 06.05.2024 04:18
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 26 июня 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1514,380%

ОСНОВНОЮ НОВИНОЮ ДЛЯ ІНВЕСТОРІВ Є ПІДТВЕРДЖЕННЯ ДОВГОСТРОКОВОГО РЕЙТИНГУ ДЕФОЛТУ ЕМІТЕНТА УКРАЇНИ МРА Fitch Ratings В ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ НА РІВНІ "CC" (Див далі детальніше)

***

Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Альбаніз оголосив про черговий пакет військової підтримки України на суму 110 млн австралійських доларів (близько $74 млн), повідомляють місцеві ЗМІ.

До нового пакета увійдуть 70 одиниць техніки, зокрема 28 броньованих машин M113, 14 машин спеціального призначення, 28 середніх вантажівок MAN 40M і 14 причепів, а також значна кількість 105-мм артилерійських снарядів.

***

Німецький виробник зброї Rheinmetall планує цього літа поставити в Україну ще 20 бойових машин піхоти Marder.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Welt.

***

Глава Ситуаційного центру по Україні при Міноборони ФРН, бригадний генерал Крістіан Фройдінг заявив, що Німеччина має намір передати Україні ще 45 зенітних самохідних установок Gepard, з них 15 найближчим часом і ще до 30 установок до кінця року у співпраці зі США. Про це він повідомив в інтерв'ю Welt.

Крім того, він нагадав, цього року в Україну мають надійти ще дві системи IRIS-T для посилення ППО, а наступного — ще чотири.

***

В Україні будуть виробляти дрони Bayraktar та Akinci. Обсяг запланованих інвестицій становить $95,5 мільйонів. У компанії розраховують розпочати виробництво дронів Bayraktar та Akinci в Україні у 2025 році.

Про це заявив гендиректор Baykar Халюк Байрактар, повідомляє Yeni Akit.

***

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні "CC", йдеться в повідомленні агентства на його сайті.

"Підтвердження РДЕ України в іноземній валюті на рівні "CC" відображає очікування Fitch щодо подальшої реструктуризації комерційного боргу до закінчення дворічної перерви у виплатах за єврооблігаціями у вересні 2024 року", - наголошує агентство.

На думку Fitch, Україна, ймовірно, віддасть перевагу єдиній комплексній реструктуризації боргу наступного року.

Fitch підтвердило РДЕ "CCC-" в національній валюті. Воно пояснило, що вищий рейтинг, ніж у боргу в іноземній валюті, відображає більш серйозні перешкоди для реструктуризації боргу в національній валюті, з огляду на те, що тільки 4% належать нерезидентам, тоді як 48% - Нацбанку України і 38% - українським банкам, зокрема, половина - держбанкам.

"Ми не бачимо значного міжнародного тиску з метою проведення реструктуризації внутрішнього боргу, зокрема через ризики для внутрішнього попиту на державний борг і довіри до банків. Тим не менш, у більш довгостроковій перспективі все ще існує значний кредитний ризик з огляду на невизначеність щодо джерел фінансування потенційно затяжної війни та значних зусиль з відновлення", - йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, базовий сценарій Fitch передбачає, що війна триватиме до 2024 року в рамках її нинішніх широких параметрів.

Агентство прогнозує, що ВВП України зросте на 3,5% у 2023 році і на 4,0% у 2024 році після скорочення на 29% у 2022 році.

Агентство додає, що бачить велику невизначеність щодо зовнішнього фінансування після наступного року, почасти через потенційну втому донорів.

Fitch також прогнозує, що держборг зросте до 85% ВВП на кінець 2023 року і до 94% на кінець 2024 року, тоді як торік він збільшився на 30 відсоткових пунктів (п.п.) - до 78,5% ВВП.

***

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає кредит у розмірі €50 млн державному Укрексімбанку, щоб підтримати його у забезпеченні безперервного доступу до фінансування для підприємств та муніципалітетів, які постраждали від війни, йдеться у офіційному повідомленні держбанку у п'ятницю.

***

Національний банк протягом тижня, з 19 по 23 червня, купив на міжбанківському валютному ринку $8,29 млн і продав $435,82 млн. Негативне сальдо становило $427,53 млн проти $435,82 млн минулого тижня. Про це свідчать дані регулятора.


Рис.1

***

Британський інститут фінансування розвитку (BII), Міжнародна фінансова корпорація США з розвитку (DFC) та Багатостороння агенція з гарантування інвестицій (MIGA) розділять торгові ризики Міжнародної фінансової корпорації (IFC), що збільшить потужність глобальної програми фінансування торгівлі IFC в Україні з $200 млн до близько $300 млн.

«Завдяки цій підтримці IFC та її партнери зможуть надати доступ до фінансування імпорту та експорту на суму $1 млрд протягом наступних трьох років», - йдеться у повідомленні IFC у рамках Конференції з відновлення України, передає Інтерфакс-Україна.

***

НАК «Нафтогаз України» та ще п’ять компаній групи подали клопотання до Окружного суду США Округу Колумбія про підтвердження рішення Арбітражного трибуналу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, яке зобов’язало росію сплатити $5 млрд (включно з відсотками) компенсації за збитки та втрачене майно Нафтогазу в Криму. Про це повідомляє пресслужба Нафтогазу.

Таке клопотання стало можливим у зв’язку із тим, що арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання.

***

Тільки 3% компаній від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну закрилися, тоді як 97% не припинили роботу. При цьому від війни більше постраждали великі компанії, йдеться в дослідженні Світового банку "Негоди та адаптація: як українські приватні фірми виживають під час російського вторгнення".

***

Ринок купівлі-продажу земель сільськогосподарського (с/г) призначення в Україні демонструє стійкість та потенціал для розвитку. Його темпи та обсяги поступово наздоганяють довоєнні показники, а загальний відсоток с/г земель в обігу наближається до показників розвинутих економік. Про це йдеться у «Аналітичному огляді стану земельного ринку в Україні» Центру досліджень продовольства та землекористування при Київській школі економіки (KSE Агроцентр).

За даними звіту, усього з моменту відкриття ринку с/г земель 1 липня 2021 року станом на 1 червня цього року укладено понад 145 тис. угод купівлі-продажу земельних ділянок сукупною площею майже 325 тис. га. Це становить близько 1% від усіх сільгоспземель на підконтрольних Україні територіях.


Рис.2


***

ТОВ "СП "Нібулон" (Миколаїв), один із найбільших операторів на зерновому ринку України, від початку повномасштабного вторгнення зазнав втрат на суму близько $400 млн, втратив близько 40% персоналу і наразі працює на 32% своїх потужностей, повідомив гендиректор компанії Андрій Вадатурський на полях Конференції з відновлення України (URC2023) у Лондоні.

***

ПрАТ "Сентравіс Продакшн Юкрейн" (Centravis Production Ukraine), що входить до холдингу Centravis Ltd., продовжує стабільну роботу основного виробництва в Нікополі (Дніпропетровська обл.) після підриву греблі Каховської ГЕС, завершуючи створення власної водної інфраструктури.

***

Економічне зростання в США сповільнилось в червні 2023 року і є зростання його залежності від сфери послуг країни – звіт S&P Global.

Ключові висновки:

Flash US PMI Composite Output Index - 53,0 (травень 2023: 54,3), 3-місячний мінімум.

Індекс ділової активності сфери послуг США становить 54,1 (травень: 54,9). 2-місячний мінімум.

Індекс промислового виробництва США (4) становить 46,9 (травень: 51,0). 5-місячний мінімум.

Flash PMI виробництва США - 46,3 (травень: 48,4). 6-місячний мінімум.

Дані були зібрані 12-22 червня 2023 року.

Американські компанії сигналізували про подальше розширення бізнесу діяльності на кінець ІІ кварталу, хоча темп зростання сповільнилося до тримісячного мінімуму. Компанії у виробничому секторі повідомили про ще одне скорочення виробництва, в той час як компанії сфери послуг повідомили про повільніше, але все ще стабільне зростання виробництва.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 26 июня 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду