Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Понеділок, 06.05.2024 09:53
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 29 июня 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1458,46-0,18%

Парламент нарешті ухвалив у другому читанні та в цілому законопроєкт № 9342 про доплати військовим. Про це в телеграм-каналі написав перший заступник голови Податкового комітету Ярослав Железняк.

***

Національний банк переглянув прогноз щодо кредитних втрат через війну з 30% до 20%. Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність.

Цьогоріч банки різко скоротили формування резервів після відображення значних втрат від кредитного ризику торік.

З початку великої війни банки визнали втрату майже 15% портфеля, що був працюючим на момент російського вторгнення. Втрати є дещо нижчими для корпоративного портфеля і вищими — для роздрібного.

Водночас частина бізнес-кредитів, що перебувають у реструктуризації та для яких послаблено умови обслуговування, можуть з часом стати непрацюючими.

***

Сумарна оцінка картки ризиків фінсектору знизилася на 22,5% із грудня 2022 року — з 40 до 31 — і тепер відповідає середньому діапазону. Про це йдеться у Звіті Національного банку про фінансову стабільність.

«Індекс фінансового стресу (ІФС) зберігає значну волатильність на високих рівнях вже більше року, його значення в останні місяці зросли після зимового падіння. Основна причина — одночасне підвищення кількох складових індексу», — констатував також НБУ.

***

Криза «зеленої» енергетики призводить до втрат для банків — частка непрацюючих кредитів галузі на початок травня зросла до 51% порівняно із менш ніж 3% до вторгнення. Про це йдеться в Звіті НБУ про фінансову стабільність за червень 2023 року.

«У валовому кредитному портфелі частка кредитів «зеленої» енергетики становить майже 4%. Цей показник значно вищий для державних банків, яким належить понад три чверті кредитів галузі. У окремих банках частка портфеля досягає 13%. Галузь не встигла оговтатися від кризи недофінансування, як шок війни спричинив стрімке зростання частки непрацюючих кредитів», — йдеться у Звіті.

Приблизно 20% об'єктів сонячної енергетики та приблизно 80% об'єктів генерації з вітру зазнали руйнувань, знищено або окуповано.

***

Після переходу Sense Bank у держвласність, що може статися вже найближчими днями, установу може очолити Галина Пахачук. У 2016−2021 роках вона була заступницею голови правління Приватбанку.

***

Ефект від заходів НБУ, направлених на підвищення дохідності депозитів, вже вичерпано, — вважають у Комітеті з монетарної політики Національного банку. Таку думку було озвучено під час дискусії, основні тези якої, наводяться на офіційному сайті регулятора.

Вже з липня-вересня регулятор може почати знижувати свою ставку, яка залишалася незмінною з літа минулого року.

«Зниження облікової ставки позначиться здебільшого на дохідності найприбутковіших тримісячних депозитів, але вони все одно забезпечуватимуть достатній захист від інфляційного знецінення», — йдеться у підсумках дискусії.

***

За останні два тижні 7 банків з депозитним портфелем до 2 млрд грн підвищили ставки за гривневими вкладами. Ще дві фінустанови запропонували більш цікаві умови для приватних вкладників за доларовими вкладами.

Рис.1
Рис.2

***

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), відмовилася підвищити з 1 липня 2023 року тарифи на розподіл електроенергії для п'яти операторів систем розподілу (ОСР, облерго), що входять до групи VS Energy. Відповідне рішення регулятор прийняв на засіданні 28 червня, продовживши таким чином дію тарифів для АТ “Житловиробенерго”, ПрАТ “Кіровоградобленерго”, ПрАТ “Рівнеобленерго”, АТ “Чернівціобленерго” та АТ “Херсонобленерго” до 31 липня, повідомляє Інтер.

***

Міністерство юстиції подало до ВАКС позов про стягнення активів власників VS Energy – російських олігархів Бабакова, Гінера та Воєводіна – у дохід держави. Група, зокрема, володіє корпоративними правами у 8 українських обленерго. Про це повідомила директор Департаменту санкційної політики Мін'юсту Інна Багатих.

Чиновниця назвала справу “головною санкційною битвою”.

***

Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що обмеження на імпорт сільгосппродукції з України можуть бути пом'якшені.

***

Голова системного оператора НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький сподівається, що встановлені з липня Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), нові прайс-кепи на ринку електроенергії дадуть змогу забезпечити надходження імпорту в необхідних обсягах для покриття дефіциту.

***

«Ми вважаємо, що наближається більше обмежень (тобто буде ще зростання базової процентної ставки в США)», — сказав голова Федеральної резервної системи (ФРС) Джером Пауелл під час панельної дискусії з монетарної політики в Сінтрі, Португалія. «Що насправді рухає цим... це дуже сильний ринок праці».

"Існує значна ймовірність того, що буде (економічний) спад", - сказав Пауелл, додавши, що це не "найбільш імовірний випадок, але він, безумовно, можливий".


сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 29 июня 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду