Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Понеділок, 06.05.2024 05:13
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 6 июля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1482,39-1,44%

За перше півріччя 2023 року державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 476,3 млрд гривень.

Про це свідчать дані Міністерства фінансів.

За даними Державної казначейської служби, за січень-червень 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 869,4 млрд гривень.

Важливим джерелом доходів державного бюджету у січні-червні цього року стали кошти, отримані Україною у вигляді міжнародної допомоги (грантів) – 269,6 млрд гривень.

За підсумками перших шести місяців поточного року, до загального і спеціального фондів державного бюджету надійшло 1 302,2 млрд гривень податків, зборів та інших платежів.

За оперативними даними Державної казначейської служби, за січень-червень 2023 року касові видатки державного бюджету становили 1 784,3 млрд гривень, у тому числі загального фонду – 1 407,6 млрд гривень, або 93,5% від розпису звітного періоду.

Детальніше, основні надходження яких контролюють податкові та митні органи:

- 161,6 млрд гривень - податку на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів;

- 88,3 млрд гривень - податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів, з яких зібрано 160,3 млрд, відшкодовано – 72,0 млрд гривень;

- 67,9 млрд гривень – податку на прибуток підприємств;

- 80,2 млрд гривень - податку на доходи фізичних осіб та військового збору;

- 50,2 млрд гривень – акцизного податку;

- 29,9 млрд гривень – рентної плати за користування надрами;

- 14,4 млрд гривень – ввізного та вивізного мита.

***

З початку 2023 року уряд залучив від продажу ОВДП на аукціонах еквівалент 293 млрд грн, а загалом упродовж воєнного стану — 545 млрд грн. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

***

Всі українці, які не мають житла, зможуть взяти участь у програмі "єОселя" та взяти пільговий іпотечний кредит із річною ставкою 7% у гривні з 1 серпня.

Про це повідомило Міністерство економіки.

***

Українська зернова асоціація покращила прогноз потенційного врожаю 2023 року на 1 млн тонн — до 69 млн тонн зернових та олійних. Минулого року врожай сягнув 73,8 млн тонн зернових та олійних. Про це йдеться у повідомленні УЗА.

Експорт з України за цих умов в новому сезоні 2023/2024 може скласти 44,8 млн тонн проти 58 млн тонн торік.

Загалом експорт зернових та олійних у 2023/2024 МР можна очікувати на зазначеному рівні, якщо збережеться робота українських чорноморських портів і розвиватимуться активно альтернативні маршрути, зокрема Дунайський шлях.

***

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) в іноземній та національній валютах державного ПриватБанку відповідно "ССС-" і "ССС" і рейтинги стійкості (VR) "ССС", ідеться в повідомленні на його сайті.

"РДЕ ПриватБанку в іноземній валюті відображає думку Fitch про те, що дефолт за його пріоритетними зобов'язаннями в іноземній валюті залишається реальною можливістю через війну. Проте банк підтримує загалом адекватну ліквідність в іноземній валюті порівняно зі своїми потребами… ", - зазначило агентство.

Воно уточнило, що зобов'язання за зовнішнім боргом у ПриватБанку відсутні, а доступної ліквідності банку в іноземній валюті було достатньо, щоб покрити 82% клієнтських депозитів в іноземній валюті на кінець першого кварталу 2023 року.

Fitch знизило рейтинг державної підтримки GSR банку із "ссс-" до "немає підтримки" (ns).

"Зниження рейтингу GSR відображає нашу впевненість у тому, що в разі суттєвого дефіциту капіталу ПриватБанк, найімовірніше, в найближчому майбутньому діятиме в умовах обмеження регулятивного капіталу, а не отримає екстрену підтримку капіталом від держави", - зазначило агентство.

***

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило рейтинги стійкості двох державних банків України — Ощадбанку та Укргазбанку з «сс» до «ссс -», і підтвердило рейтинг ще одного держбанку — Укрексімбанку. Відповідні рейтинги опубліковано на сайті агентства.

Агентство підтвердило довгострокові РДЕ державних Ощадбанку, Укргазбанку та Укрексімбанку в іноземній і національній валютах «CCC-» і «CCC».

Агентство уточнює, що їхні рейтинги дефолту емітента на один щабель вищі за суверенний рейтинг.

Щодо всіх трьох держбанків Fitch прогнозує, що вони продовжать обслуговувати свої зовнішні зобов'язання.

«Підвищення рейтингу стійкості відображає нашу думку про помірно нижчий ризик банкрутства Ощадбанку та Укргазбанку внаслідок більш стійкої якості активів і прибутковості через менш жорстке операційне середовище, ніж ми очікували раніше», — зазначає агентство.

Агентство підтвердило Укрексімбанку VR на рівні «f».

Fitch пояснює таку оцінку тим, що показники достатності основного і регулятивного капіталу Укрексімбанку на 1 червня відповідно 3,7% і 7,4% залишаються нижчими за мінімальні нормативні значення 7% і 10%.

Знижено рейтинги державної підтримки GSR усіх трьох банків з «ссс-» до «немає підтримки» (ns).

«Зниження рейтингу GSR відображає нашу впевненість у тому, що в разі істотного дефіциту капіталу Ощадбанк і Укргазбанк, найімовірніше, в найближчому майбутньому діятимуть в умовах обмеження регулятивного капіталу, а не отримають негайну надзвичайну капітальну підтримку від держави», — пояснило Fitch.

***

Президент Володимир Зеленський запровадив санкції проти акціонерів російського Альфа-банку, а також проти структур групи, включаючи ABH Holdings SA, який  є основним акціонером «Сенс банку». Про це випливає із указу президента.

***

Великі банки взяли паузу і майже не змінюють ставки за гривневими депозитами. Причина — чіткий сигнал НБУ на зниження ключової ставки, який регулятор вже дав ринку. Після того, як Нацбанк почне втілювати це в життя, знову почнуть знижуватися заробітки власників вкладів. Скільки платять їм зараз банки із депозитним портфелем від 2 млрд грн, — у свіжому огляді «Мінфіну».



Рис.1

Рис.2

***

Антимонопольний комітет України (АМКУ) на засіданні 29 червня надав ПАТ "Укрнафта" дозвіл на концентрацію у вигляді отримання в управління часток у статутному капіталі, що забезпечує перевищення 50% у ПрАТ "Укрнафтобуріння", ТОВ "Сахалінське", ТОВ "Сіріус-1", ТОВ "Іст Юроуп Петролеум".

Про це "Укрнафта" повідомила в середу ввечері.

***

"На жаль, понад 1,5 тисячі наших співробітників ("Метінвесту") або членів їхніх родин загинули чи були поранені на цій війні. Це включно з втратами як серед військових - мобілізованих співробітників, так і серед цивільних. Понад 8 тисяч наших співробітників зараз воюють у лавах сил оборони України. З них, на жаль, ми втратили понад 200 людей, а більше ніж 500 дістали поранення", - повідомив генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков у інтерв’ю для проєкту FAQ Talks.

За словами Риженкова, компанія працевлаштувала 1,5 тис. співробітників, евакуйованих із зони бойових дій та окупованих територій.

***

У червні 2023 року порівняно з червнем 2022 року продаж нових комерційних автомобілів збільшився у 2,5 рази до 1 068 одиниць.

Порівняно з травнем продаж комерційних автомобілів збільшився на 12%.

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Укравтопром".

Зазначається, що це кращий результат за останні 17 місяців.

***

Через агресію Росії недоступні енергосистемі 1,4 ГВт потужностей теплової генерації компанії "ДТЕК Енерго".

Про це йдеться в повідомленні компанії.

"У березні-червні реалізували 7 ремонтів енергоблоків ТЕС. Ще стільки ж – у процесі. За попередніми даними, інвестиції "ДТЕК Енерго" в ремонтну кампанію за перше півріччя цього року склали 1,5 млрд гривень. Далі – більше, адже план енергетиків на цьогорічну ремонтну кампанію – привести до ладу 27 енергоблоків. Там і планові ремонти, і відновлювальні роботи", - розповів генеральний директор "ДТЕК Енерго" Ільдар Салєєв.

***

"Наразі маємо на складах 1,5 млн тонн вугілля і 10,4 млрд кубічних метрів газу в газосховищах. На початок опалювального сезону заплановано вийти на показник 1,8 млн тонн вугілля та 14,7 млрд кубометрів газу", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 4 липня.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 6 июля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду