Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Понеділок, 06.05.2024 03:50
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 7 июля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1545,87+4,28%

Фінляндія надасть Україні черговий, 17 пакет військової допомоги вартістю EUR105 млн, в рамках якого, зокрема, передасть засоби протиповітряної оборони та боєприпаси, йдеться в пресрелізі фінського уряду в четвер.

Згідно із заявою, відповідне рішення ухвалив президент Фінляндії Саулі Нііністьо на підставі пропозиції уряду.

***

Країни Євросоюзу і Європарламент домовилися про термінове виділення EUR500 млн для збільшення виробництва боєприпасів із метою зміцнити оборону ЄС і допомогти Україні.

***

Станом на 1 липня 2023 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили $38 999,5 млн. У червні вони зросли на 4,5% та оновили рекордний показник за всю історію незалежності України. До цього результату максимальним був рівень, зафіксований 1 травня 2011 року — $38 351,7 млн. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло $4 286,4 млн. З цієї суми:

  • $1 648,3 млн — макрофінансова допомога від ЄС;
  • $1 199,7 млн — від Сполучених Штатів (через трастовий фонд Світового банку);
  • $886,0 млн — другий транш за програмою розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом;
  • $468,4 млн — від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП);
  • $69,1 млн — від Світового банку;
  • $15,0 млн — від Уряду Фінляндії.

***

5 липня Президент увів у дію рішення РНБО, яким розширюється перелік підсанкційний осіб, в тому числі запроваджуються санкції проти брокера EXANTE, який надавав послуги з торгівлі на міжнародних ринках, зокрема, США і Європи. Компанія також виступала як субброкер, співпрацюючи з декількома українськими фінансовими компаніями.

Аналіз ситуації для українських інвесторів в огляді Мінфіну за посиланням. https://minfin.com.ua/ua/invest/articles/rnbo-vvela-sankciyi-proti-exante-yak-ce-vpline-na-klientiv-monobank-ta-univeru/

***

Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики провів спільне засідання з Національним банком щодо проблем обміну валюти, і поставив завдання протягом місяця закрити всі нелегальні обмінники. Про це повідомив глава Комітету Данило Гетманцев.

***

В Україні наразі економічно активними є близько 11,7 млн українців, з яких працюють орієнтовно до 9,3 млн. Ще майже 2,7 млн є безробітними. Такі дані оприлюднили експерти Українського інституту майбутнього (UIF) під час презентації Прогнозу економіки України на 2023−2024 роки, передає Укрінформ.

За підрахунками UIF, наразі в Україні є близько 28,5 млн людей, з яких 16,8 мільйона це економічно неактивне населення — пенсіонери, діти.

***

Понад 22 млрд грн вдалося залучити на реалізацію місцевих і регіональних проєктів відновлення, повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України (Мінвідновлення).

***

Лише 4% громадян, які взяли участь у програмі єОселя, наразі отримали житло у кредит. Найбільшу кількість кредитів було видано у червні 2023 — 493 кредити на суму 722 млн грн.. Середня сума кредиту складає 1,37 млн грн. Про це повідомляє Опендатабот, посилаючись на дані Укрфінжитло.

З жовтня 2022 по червень 2023 року включно за програмою єОселя було видано 1666 пільгових іпотек на загальну суму 2,28 млрд грн.

605 або 36% виданих пільгових іпотек припадають на військовослужбовців, трохи менше — на поліцейських (582 або 35%). Топ-3 замикають медичні працівники — на них припадає 10% від загальної кількості пільгових кредитів.

За час існування програми єОселя 43 939 громадян подали 139 846 заявок. Така кількість заявок пов'язана з тим, що одна людина може водночас подаватись у різні банки.

***

Австрійська група Raiffeisen Bank International відкладає виконання обіцянок піти з росії, сподіваючись на швидке завершення розв’язаної рф війни проти України. Про це повідомляє Reuters із посиланням на троє джерел, знайомих із позицією австрійської групи.

Джерела агентства додали, що австрійські чиновники намагаються посилити захист RBI від тиску у Європі та США.

Російська влада чітко дала зрозуміти RBI, що вони хочуть, щоб російський банк австрійської групи продовжував працювати, оскільки він дозволяє здійснювати міжнародні платежі.

Raiffeisen також стикається з тиском з боку Вашингтона і передав дані про російські трансакції в санкційний орган США — Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів, повідомили Reuters троє людей, які знають про розслідування.

***

Після націоналізації ПАТ "Укрнафта" закупівельні ціни на нафтопродукти для потреб ЗСУ знизилися до ринкового рівня, тоді як 2022 року були значно вищими за нього, повідомило видання enkorr із посиланням на аналіз закупівель Міністерством оборони України нафтопродуктів для потреб армії в системі Prozorro, який провели "Наші Гроші".

***

У 2-му кварталі 2023 року порівняно з 1-м кварталом компанія Ferrexpo plc (Велика Британія), що контролює Полтавський і Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати (обидва - Полтавська область), збільшила виробництво котунів на 18% до 1,066 млн тонн.

У 2022 році порівняно з 2021 роком Ferrexpo зменшила виробництво котунів на 46% до 6,053 млн тонн.

У 2022 році компанія зменшила прибуток у 4 рази до 220 млн доларів, зменшивши виручку у 2 рази до 1,25 млрд доларів.


Рис.1

***

Дані зі США в четвер продемонстрували два позитивні сюрпризи: показник кількості нових робочих місць в приватному секторів країни ADP Private Employment зріс на 497 тисяч у червні, що перевищує очікувані 228 тисяч, а індекс PMI ISM у сфері послуг зріс з 50,3 до 53,9. Ці цифри, а також протоколи Федерального резерву (ФРС), які показують, що більшість чиновників очікують, що їм доведеться підвищувати процентні ставки, продовжують підливати палива долару США, а також сильно сприяють зниженню ціни казначейських облігацій США і росту їх ціни.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 7 июля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду