Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 04.05.2024 04:55
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 14 июля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1571,26+0,28%

Україна отримає понад EUR 1,5 млрд військової допомоги від своїх міжнародних партнерів, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

"Ракети великої дальності SCALP, танки Leopard, додаткові Patriots, навчання пілотів F-16 - це лише деякі з речей, про які можна заявити публічно", - написав Резніков у твіттері у четвер.

При цьому він назвав сім пакетів військової допомоги, найбільший з яких - від Німеччини. "Німеччина: новий пакет допомоги на суму €700 млн включає 25 танків Leopard 1A5, 40 БМП Marder 1A3, 2 ЗРК Patriot, 5 броньованих евакуаційних машин Bergepanzer 2, 20 тис. 155-мм артилерійських снарядів, 5 тис. димових снарядів", - повідомив міністр.

***

Європарламент затвердив у четвер плани щодо збільшення виробництва боєприпасів і ракет в ЄС.

"Відповідно до тексту, погодженого з Радою ЄС минулого тижня, закон про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) спрямовано на прискорення поставок боєприпасів і ракет до України і на допомогу державам-членам у поповненні їхніх арсеналів", - ідеться в комюніке пресслужби ЄП.

***

Чисті міжнародні резерви Національного банку у червні зросли на 3,5% до 26,301 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем, свідчать дані НБУ.

З початку року вони зросли на 43,6% з 18,322 млрд доларів.

Офіційні резервні активи НБУ у червні зросли на 4,5% до 39,005 млрд доларів, а з початку року зросли на 36,9% з 28,494 млрд доларів.

***

Національний банк рекомендує населенню звертатися за послугою інкасо щодо прийняття старої готівкової інвалюти до 7 українських банків із 65 діючих.

НБУ надав на запит «Мінфіну» список цієї 7-ки, а ми продзвонили їх контакт-центри і дізналися розміри комісій при прийнятті зношеної валюти:

  • Райффайзен Банк — 10% суми;
  • ПУМБ — 12% суми;
  • Акордбанк — 15% суми;
  • Кредобанк — 15% суми (мінімум 350 грн);
  • Перший інвестиційний банк — 15% суми;
  • Укрексімбанк (послуга припинена) — 20% суми;
  • МТБ Банк — 50% суми.

***

Грошова маса (агрегат M3) в Україні після зростання у травні на 1,6% у червні додала ще на 2,6%, або на 70,1 млрд грн і досягла 2,72 трлн грн. Про це свідчать дані НБУ.

Зростання депозитів у червні прискорилося до 2,8% з 1,9% у травні і було забезпечене переважно гривневими депозитами, які після зростання у травні на 3,2% у червні збільшилися ще на 3,7%, або 48,7 млрд грн — до 1 трлн 376,1 млрд грн.

При цьому валютні депозити, що скоротилися у травні на 0,6 млрд грн, у червні зросли на 6,7 млрд грн, або 1% - до 688,6 млрд грн (у гривневому еквіваленті).

***

Українці почали активніше нести гривню на депозити. Користуючись цим банки, знижують фізичних осіб ставки. Про це свідчать нові звіти НБУ.

«Багато банків не лише призупинили підвищення відсотків за вкладами населення (що робили навесні), а й почали їх знижувати з огляду на очікування щодо зменшення НБУ свого обліку. Наступного тижня відбудеться чергове засідання монетарного комітету та знову розглядатиметься облікова ставка. Вона цілком може бути знижена на 1% із нинішніх 25%. Але навіть якщо це не відбудеться, а регулятор знову підтвердить плани зменшення, то відсотки за депозитами фізосіб у гривні продовжать знижуватися — ще на 0,25-0,5% річних», — повідомив заступник голови великого банку.

***

Обсяг кредитів, виданих комерційними банками корпоративному сектору та фізичним особам, за даними Національного банку, у червні не змінився і становить 955 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні Нацбанку.

З початку поточного року обсяг кредитів в економіці скоротився на 5,2% із 1 008 млрд гривень.

Обсяг гривневих кредитів юридичним особам за звітний місяць зріс на 0,4% до 496 млрд гривень.

Обсяг кредитів, виданих бізнесу в іноземній валюті, скоротився на 0,7% до 231 млрд гривень.

Обсяг кредитів, виданих населенню, за звітний період скоротився на 0,2% до 208 млрд гривень.

Процентні ставки у червні за гривневими кредитами для бізнесу скоротилися на 0,6 в.п. до 19,8% а для населення - на 0,9 в.п. до 35,1%.

За валютними кредитами ставки для бізнесу становили 6,1% (-0,6 в.п.).

***

Заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова:

«В окремих випадках банки намагалися дещо прикрасити ситуацію. Вони користувалися нашими ж послабленнями, які ми запровадили на початку великої війни. Відтак, бачимо, що банки оптимістичніше, ніж реалістично, оцінюють певні кредити.

Тут немає жодного порушення, але ми очікували, що вони реальніше оцінюватимуть ситуацію. Від цього залежатиме те, як ми працюватимемо далі, і скільки часу треба буде дати банкам, щоб вони могли відновити капітал».

***

Заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова:

«Є один державний банк, який уже порушує нормативи адекватності капіталу. Це Укрексімбанк. Ми закінчимо діагностику і подивимося, що з ним може бути. Наше завдання, зважаючи на фінансові результати банківської системи, обійтися без докапіталізації. Ми будемо готові на це піти, якщо розумітимемо, що стійкість банку висока і він спроможний відновити капітал самостійно. Якщо ні, то жодних послаблень не робитимемо, аби це не загрожувало фінансовій стабільності».

***

Заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова:

«Я не можу виключати, що Сенс Банк потребуватиме докапіталізації після націоналізації, доки ми не зробимо стрес-тест і AQR (оцінка якості активів банків). Зараз ми робимо оцінку на 1 квітня і завершимо її до кінця 2023 року. Однак, наступного року ця оцінка буде жорсткішою. Вона включатиме всі стандартні підходи, зокрема стрес-тест за негативним сценарієм. Тому тут важко говорити, потребуватиме банк докапіталізації чи ні».

***

Група компаній DIM розраховує на збільшення частки інвесторів (хто купив нерухомість у групи), які своєчасно сплачують за договорами розстрочки, до 80-90% до кінця цього року, тоді як на сьогодні їхня кількість становить 50%, повідомив керуючий партнер групи Олександр Насіковський.

За його словами, швидке відновлення будівельних робіт після паузи на початку повномасштабного вторгнення дало змогу збільшити кількість своєчасних оплат за договорами розстрочки. Так, на початку активної фази війни лише 10% інвесторів платили за графіком розстрочки, тоді як на сьогодні їхня частка сягнула 50%.

***

Індекс цін виробників (ІЦВ) кінцевого попиту в США в червні 2023 зріс на 0,1% (порівняно з травнем 2023). Економісти, опитані Dow Jones, очікували зростання на 0,2%. Базовий ІЦВ без урахування продуктів харчування, енергетики та торговельних послуг зріс на 0,1%, що відповідало очікуванням.

У травні загальний показник PPI фактично впав на 0,4% і не змінився без урахування продуктів харчування, енергетики та торгівлі.

У річному обчисленні ціни виробників в червні також зросли на 0,1%, що є найменшим зростанням з осені 2020 року. Базовий ІЦВ в річному вимірі зріс на 2,4% порівняно з очікуваними 2,6%.

Новина та ще в сполученні з новиною попереднього дня про індекси споживчих цін в країні призвела до різкого падіння дохідності державних облігацій США (зростання їх цін), а також суттєвого ослаблення долара США.

Не виключено, що доволі різкий ріст цін українських євробондів на німецьких біржах в четвер відбувся під впливом росту цін облігацій США та Німеччини на цих новинах.


Рис. 1

Рис. 2 

сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 14 июля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду