Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 04.05.2024 00:43
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 28 июля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1658,48+0,38%

Національний банк України (НБУ) з 28 липня вирішив знизити облікову ставку до 22% із рівня 25%, на якому він утримував її з 6 червня 2022 року відповідно до очікувань ринку.



Рис.1

***

Правління НБУ знизило ставку за депозитними сертифікатами овернайт до 18%, а за кредитами рефінансування до 24%. Ставка за тримісячними депозитними сертифікатами і надалі дорівнюватиме обліковій ставці. Про це заявив голова Нацбанку Андрій Пишний під час монетарного брифінгу.

***

Національний банк України (НБУ) задоволений результатами свого нинішнього операційного дизайну і не має наміру найближчим часом його змінювати (політика зміни структури ресурсної бази в бік строкових заощаджень), заявив голова НБУ Андрій Пишний.

За його словами, для стовідсоткового роловера за ОВДП за весь 2023 рік Мінфіну залишилося залучити 41 млрд грн

***

Національний банк України очікує міжнародного фінансування бюджету країни цього року в розмірі $42 млрд і невеликого його зниження до $37 млрд наступного року.

***

Національний банк підвищив прогноз міжнародних резервів України на кінець поточного року до $38,3 млрд з $34,5 млрд у квітневому прогнозі.

Згідно з оновленими оцінками НБУ, представленими на брифінгу в четвер, на кінець наступного року міжнародні резерви України сягнуть $42,6 млрд, а ще за рік - $44,1 млрд, тоді як у квітні Нацбанк давав скромніші оцінки - відповідно $36,1 млрд і $37,1 млрд.

***

Україна отримала 1,5 млрд доларів позики від Світового банку під гарантії уряду Японії.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів

***

Dраховуючи сприятливу динаміку першого півріччя, НБУ суттєво поліпшив прогноз інфляції на цей рік – з 14,8% до 10,6%.

НБУ очікує, що інфляція у 2024 році знизиться до 8,5%, а в 2025 році − до 6%.

НБУ помірно підвищив прогноз зростання реального ВВП у 2023 році – з 2,0% до 2,9%. Економіка країни демонструє стійкість до нових викликів війни.

«Надалі економічне зростання прискориться, ураховуючи припущення прогнозу НБУ про зниження безпекових ризиків у середині 2024 року», – йдеться в повідомленні.

Регулятор прогнозує зростання реального ВВП у 2024 році на 3,5% (у попередньому прогнозі – на 4,3%), а у 2025 році – на 6,8% (раніше – на 6,4%).

***

Курс гривні на готівковому ринку дещо знизився під впливом новин про припинення роботи "зернового коридору" та обстріли росією портової інфраструктури. Водночас у Національному банку вважають, що ситуація контролюється. Про це повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій під час брифінгу з питань монетарної політики.

Національний банк не вбачає підстав для хвилювання через незначні коливання курсу на готівковому валютному ринку. Про це сказав голова Національного банку України Андрій Пишний на брифінгу.

***

Україна виконала ще два структурні маяки МВФ.

Зокрема Верховна Рада на засіданні в четвер, 27 липня, прийняла в цілому законопроєкт № 9346−1д, який вносить зміни до Бюджетного кодексу в частинах передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості. Про це повідомив перший заступник голови Податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк.

***

Верховна Рада продовжила строк дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації з 18 серпня на 90 діб, тобто до 15 листопада.

***

Оцінки ведення бізнесу в чотирьох стратегічних регіонах (Львів — західні області, Одеса — південні, Харків — східні, Дніпро — компанії центральних областей) дещо покращились у порівнянні з 2022 роком, однак продовжують залишатися у негативному вимірі по 5-бальній шкалі (де 3 — нейтральна оцінка). Про це свідчать дані опитування регіонального бізнесу Європейської Бізнес Асоціації.

Так, ситуацію у Львові бізнес оцінив у 2,64 бали, Одесі - 2,47 бали та Дніпрі - 2,25 бали. У цих регіонах ситуація, на думку бізнесу, є дещо кращою, аніж у Харкові - 1,62 бала. Водночас умови ведення бізнесу компанії переважно оцінюють як складні, і тільки у Львові більшість вважають їх задовільними.

Спільними викликами для більшості регіонів є питання мобілізації, передбачуваності процедури бронювання, відтоку робочої сили за кордон та здійснення закордонних відряджень.

У більшості регіональних компаній у лавах збройних сил наразі служать до 20% від військовозобов'язаних співробітників, з найбільш напруженою ситуація є у Західному регіоні, де тільки у 4% компаній немає мобілізованих працівників. Рис.2

Більше детально за посиланнями:

https://eba.com.ua/bronyuvannya-mobilizatsiya-vidtik-robochoyi-syly-top-vyklyky-biznesu-v-regionah/

https://minfin.com.ua/ua/2023/07/27/109716752/

***

Якби в України функціонував «зерновий коридор», експорт продукції в другому півріччі 2023 року був би більший на приблизно $2 млрд. Водночас вся продукція на експорт буде вивезена іншими шляхами наступного року. Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук під час монетарного брифінгу.

«Наш базовий прогноз базується на припущенні, що „зерновий коридор“ не функціонуватиме під час воєнного стану», — зазначив Ніколайчук.

***

Одна з найбільших нафтосервісних компаній світу Weatherford International проведе інженерну оцінку газового фонду найбільшої нафтовидобувної компанії "Укрнафта".

Про це повідомив директор "Укрнафти" Сергій Корецький на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

***

"Укренерго" розраховує обійтися без відключень електроенергії у серпні.

***

Роботи на будівельних майданчиках відновили в середньому 75% житлових комплексів (ЖК) в Україні, причому 82% відновили продажі, свідчить статистика порталу “ЛУН”.

***

Європейський центральний банк підвищив усі три ключові відсоткові ставки на 0,25 процентного пункту. Базову процентну ставку за кредитами збільшено до 4,25%, ставку за депозитами — до 3,75%, ставку за маржинальними кредитами — до 4,50%. Про це повідомляє пресслужба ЄЦБ.

***

В другому кварталі 2023 року валовий внутрішній продукт США зріс на 2,4% у річному обчисленні, перевищивши очікування в 1,8% чи 2%.

Високі споживчі витрати в країні сприяли солідному росту, чому допомогли також збільшення інвестицій в основний капітал, збільшення державних витрат і зростання запасів.

Показник інфляції Міністерства торгівлі збільшився на 2,6%, порівняно з ростом на 4,1% у 1 кварталі 2023 та значно нижче очікуваного екомномістами зростання на 3,2%.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 28 июля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду