Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 03.05.2024 22:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 1 августа 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1684,23+1,53%

Національний банк розширює перелік бенчмарк-облігацій внутрішньої державної позики, за рахунок яких банки мають змогу покривати частину обсягу обов’язкових резервів. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

З 11 серпня 2023 року до відповідного переліку буде додано ОВДП із ідентифікаційним номером (ISIN) UA4000228043 (з погашенням 22.07.2026), перше розміщення якого Міністерство фінансів здійснило 25 липня 2023 року.

***

Кредитна установа НоваПей Кредит, що входить до небанківської фінансової групи NovaPay (а та в свою чергу належить до групи компаній «Нова пошта»), повністю розмістила другий випуск відсоткових облігацій — серії B — на 100 млн грн.

Розміщення на біржі ПФТС розпочалося 27 липня, а 28 липня на біржі було зафіксовано угоду з продажу всіх 100 тис. облігацій за ціною 999,45 грн, що відповідає дохідності 20,02% річних.

***

Ціни ряду українських державних єврооблігацій (облігацій зовнішньої державної позики) минулого дня ще додали і оновили свої цінові максимуми з початку війни.

Нинішні їх рівні суттєво вищі за попередні локальні максимуму з початку великої війни.


Рис.1

***

Сукупний державний борг України у першому півріччі 2023 року зріс на 15,6% або на $17,4 млрд у доларовому обчисленні і склав $128,81 млрд. Про це йдеться в довідці Міністерства фінансів.

У гривневому обчисленні державний борг зріс за пів року на 635 млрд грн — до 4,71 трлн грн.

Величина боргу до ВВП і витрат на його обслуговування до ВВП і до державного бюджету є ключовими факторами надійності інвестицій в облігації внутрішньої та зовнішньої державних позик, ОВДП і ОЗДП.

***

Черговий грант розміром $1,25 млрд від США надійшов в Україну в понеділок через мультидонорський Цільовий фонд Світового банку, повідомило Міністерство фінансів.

Мінфін уточнив, що 2023 року Україна вже отримала $8,45 млрд грантових коштів прямої бюджетної підтримки від США, а загалом від початку повномасштабної війни до держбюджету країни надійшло $20,4 млрд грантових коштів від США.

***

Держава передасть пакети акцій ще п’яти обленерго до складу державної компанії "Українські розподільні мережі".

Згідно із наказом Міненерго №229 від 28 липня, АТ "Українські розподільні мережі" збільшує свій статутний капітал на загальну суму 3,22 млрд грн за рахунок емісії додаткових акцій.

Міненерго в обмін на ці акції внесе до статутного капіталу компанії державні пакети акцій акціонерних товариств: АТ "Харківобленерго", ПАТ "Запоріжжяобленерго", ВАТ "Тернопільобленерго", АТ "Сумиобленерго", АТ "Черкасиобленерго", а також ПрАТ "Українська енергозберігаюча сервісна компанія".

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2023/2024 маркетингового року (липень 2023 – червень 2024) станом на 31 липня становлять 2,16 млн тонн, що на 34%, або на 0,547 млн тонн більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

Світові ціни на зернову та олійну групу товарів можуть зрости більш ніж на 15% через зупинку роботи зернової угоди. Про це заявив заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук.

***

Україна та Хорватія домовились про використання хорватських портів на Дунаї та Адріатичному морі для експорту українського зерна. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після зустрічі зі своїм колегою Горданом Грліч-Радманом. Його слова наводить повідомляє сайт українського уряду.

***

Бізнес прогнозує, що закриття "зернового коридору" може призвести до скорочення посівів озимих у 2023 році на 33%, або на 1,5 млн га. Це означає, що виробництво пшениці та ячменю скоротиться на 6 млн тонн. А за нинішньої вартості логістики через Дунай українські фермери будуть змушені продавати зерно на $40 за тонну нижче собівартості.

Як повідомили в Європейській Бізнес Асоціації, це не дозволить аграріям завершити посівну наступного року і може призвести до скорочення загального виробництва зерна в Україні на 30%, або 15 млн тонн.

***

У листопаді-лютому 2023-2024 рр. дев'ять енергоблоків Південноукраїнської, Рівненської та Хмельницької АЕС загальною потужністю 7 880 МВт будуть завантажені на 100%, що дасть змогу атомній генерації нести основне навантаження в енергосистемі в опалювальний період, - заявив очільник Міністерства енергетики Герман Галущенко під час засідання Конгресу місцевих і регіональних влад в Івано-Франківську 30 липня.

У серпні виробництво електроенергії в Україні зменшиться, оскільки в ремонт буде виведено ще більше енергоблоків. Це суттєво зменшить доступний обсяг потужностей для покриття споживання. Серпень прогнозується найскладнішим для енергосистеми України.

Про це повідомляє національна енергетична компанія "Укренерго".

Асоціація IT Ukraine констатує, що у січні-червні 2023 року експорт IT-послуг знизився на 9,3% до 3,38 млрд доларів порівняно з 1-м півріччям 2022 року.

Про це йдеться в повідомленні асоціації.

За місяць (30 червня-31 липня) середня ціна по країні бензину марки А-95 зросла на 3,70 грн/л і склала 48,61 грн/л, бензин А-95+ здорожчав на 3,44 грн/л — до 47,81 грн/л, а дизельне пальне — на 4,40 грн/л, до 47,81 грн/л. Про це свідчать дані щоденного цінового моніторингу Консалтингової групи «А-95», пише enkorr.ua.

Рис.2


Економічні дані, опубліковані в понеділок, показали, що Єврозона повернулася до економічного зростання в другому кварталі 2023 року, а загальна інфляція знизилася в липні. Євростат повідомив, що ВВП зріс на 0,3% у другому кварталі, що вище ринкового консенсусу в 0,2%. Загальна інфляція знизилася з 5,5% до 5,3% порівняно з минулим роком, відповідно до очікувань. Однак базова інфляція перевищила очікування і склала 5,5% в річному вимірі. Інший звіт показав, що роздрібні продажі в Німеччині впали на 0,8% у червні проти консенсусного падіння на 0,2%.

За даними опитування приватної Caixin, узагальненого S&P Global, ділова активність в секторі промисловості Китаю попала в зону скорочення вперше з квітня цього року.

Індекс менеджерів із закупівель PMI в секторі в липні становив 49,2 суттєво менше за 50,3, очікуваного економістами, опитаними Reuters.

Значення PMI вище 50 вказує на розширення, тоді як значення нижче 50 вказує на скорочення.

Опитування Caixin було опублікована на наступний день після того, як офіційна статистика показала, що промислова діяльність країни скоротилася четвертий місяць поспіль із показником PMI 49,3.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 1 августа 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду