Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 03.05.2024 22:04
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 3 августа 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1678,460%

В перші дні після зменшення облікової ставки Національного банку відразу з 25% до 22% (мінус 3%) минулого четверга, 28.07.2023, дохідності на вторинному ринку ОВДП зменшились зовсім незначно, а дохідність продажу на ПФТС навіть підросла.

Справедливі дохідності на вторинному ринку, які розраховує НБУ на підставі ринкової інформації, до вівторка 02.08.2023 включно на короткому кінці кривої (малий термін обігу, що лишився) практично не змінились. Для дохідності ОВДП зі строком погашення 2,6-2,8 роки зміни були максимальні по кривій, як це нерідко буває в подібних випадках, і для справедливої дохідності склали 0,22-0,23%.

На первинних аукціонах зменшення було помітно більшим. Дохідності до погашення зменшились для паперів, які розміщувались і на попередніх аукціонах, на 0,39-0,57%. Мабуть варто очікувати змін в тому ж діапазоні з певним часовим лагом і на вторинному ринку.

Як видно з графіку залежності дохідностей ОВДП від базової інфляції і облікової ставки, дохідності ОВДП змінюються менше, ніж облікова ставка, проте непогано їй слідують і добре корелюють, що не дивно враховуючи природу впливу. Тож слід очікувати поступово більш сильного, ніж в перші дні, зниження дохідностей ОВДП.



Рис.1


За січень — липень 2023 року уряд України залучив від розміщення ОВДП на аукціонах 333 млрд грн в еквіваленті, загалом упродовж воєнного стану було залучено 585 млрд грн. Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Протягом січня – липня 2023 року запозичення Міністерства фінансів на внутрішньому борговому ринку на 94,3 млрд грн в еквіваленті перевищували виплати за облігаціями внутрішньої державної позики, зокрема в липні – на 13,77 млрд грн в еквіваленті. Роловер вкладень у ОВДП за підсумками семи місяців 2023 року становить 132% за номіналом у всіх валютах за поточним офіційним курсом.

За липень 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 136,7 млрд гривень, порівняно із 133,7 млрд грн у червні. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

«… важливим джерелом доходів державного бюджету у липні цього року стали кошти, отримані Україною у вигляді міжнародної допомоги (грантів): її обсяг за підсумками місяця становив 47,6 млрд гривень. Кошти надійшли від США», — зазначається у повідомленні.

Доходи бюджету – один з ключових чинників надійності інвестицій в облігації внутрішньої державної позики, ОВДП.

Цього року середній курс гривні до долара становитиме 36,8 грн/$. Про це свідчить консенсус-прогноз неурядових організацій. Опитування проводив Центр економічної стратегії.

Жодна з шести опитаних нами організацій не вважає, що курс сягне більше 40 грн/$.



Рис.3

Посли "Групи семи" назвали кроки та реформи, яких очікують від України у підготовці до повоєнної відбудови країни та приходу західних інвестицій, повідомляє "Європейська правда".

Реальне зростання валового внутрішнього продукту України у 2023 році може становити до 5%, проте з огляду на існуючі ризики Міністерство економіки поки що консервативно зберігає прогноз зростання на рівні 2,8%, повідомила директорка департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Міністерства економіки Наталія Горшкова.

Загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення Росії, станом на кінець червня 2023 року оцінюється у 150,5 млрд доларів (за вартістю заміщення – тобто будівництва такого ж нового).

Про це йдеться у звіті KSE Institute.

Великі банки готуються знижувати депозитні ставки.

Після зниження облікової ставки з 25% до 22%, банки починають корегувати ставки за депозитами. «Мінфін» спитав банкірів, що вони наразі пропонують приватним вкладникам та які стратегії радять обрати для депозитного портфеля.



Рис.4

Рис.5

У січні–червні 2023 року порівняно з аналогічним періодом минулого року компанія Ferrexpo plc, що контролює Полтавський і Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати (обидва - Полтавська область), зменшила прибуток у 3 рази, або на 55,1 млн доларів, до 27 млн доларів, зменшивши виручку у 2,8 раза, або на 601,9 млн доларів, до 334 млн доларів.

Про це йдеться у повідомленні компанії на Лондонській фондовій біржі.

У 1-му півріччі  компанія зменшила показник EBITDA (прибуток до вирахування податків, відсотків і амортизації) у 7,6 разів, або на 422 млн доларів, до 64 млн доларів, що відображає зростання витрат, головним чином, через зниження обсягів виробництва, зростання глобальної інфляції та цін на енергоносії.

Капітальні інвестиції у 1-му півріччі зменшилися на 43% до 58 млн доларів.

Компанія виробила 1,967 млн тонн котунів, експлуатуючи від однієї до двох з чотирьох виробничих ліній, кожна з яких здатна випускати близько 3-3,5 млн тонн котунів на рік в залежності від вироблених видів продукції.

Ferrexpo у першому півріччі-2023 усі 100% реалізованої продукції поставила до Європи, включаючи Туреччину, тоді як у січні-червні-2022 року ця частка становила 92%, у I півріччі-2022 — 79%.



Рис.6

Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила розслідування у справі про заволодіння майном та коштами ПАТ "Укрнафта" майже на 13,3 мільярда гривень. Про це повідомляє прес-служба САП.

У заволодінні коштами підозрюються 8 осіб: колишні голова правління компанії, заступник керівника управління з продажу нафти, газу та продуктів нафти та газопереробки, начальник відділу контролю за обліком та постачанням нафти та нафтопродуктів, а також колишні директори 5 комерційних підприємств.

Фігурантам загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на ринку "на добу вперед" (РДН) (ціна переважно для великих і середніх підприємств) у липні зросла на 23,5% - до 3669,87 грн за МВт-год порівняно з 2971,41 грн за МВт-год у червні. Про це свідчать дані АТ "Оператор ринку", повідомляє Інтерфакс-Україна.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 3 августа 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду