Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 05.05.2024 00:10
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 29 августа 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1604,11+2,21%

Сукупний державний (прямий і гарантований) борг України у липні збільшився на 3,1%, або на 4 млрд доларів, до 132,92 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем.

Про це йдеться у даних Міністерства фінансів.

Державний і гарантований державою борг на кінець липня становив 4 860,59 млрд гривень, або 132,92 млрд доларів, проти 4 714,36 млрд гривень, або 128,92 млрд доларів, місяцем раніше.

У 2022 році загальний держборг збільшився 13,39 млрд доларів, або на 13,66%, до 111,34 млрд доларів.

У 2021 держборг зріс на 8,52%, або на 7,69 млрд доларів, до 97,95 млрд доларів.

Коментар: Співвідношення боргу до ВВП є одним з найважливіших параметрів для надійності інвестицій у суверенні боргові фінансові зобов’язання країни (для України ОВДП та ОЗДП). Зараз співвідношення державного боргу до ВВП України високе, що  компенсується: 1) великою зовнішньою фінансовою допомогою, 2) реструктуризацією боргу і відсутністю необхідності погашати і обслуговувати зовнішній борг найближчими часом, 3) низькими відсотками по зовнішньому боргу, наданому країнами-партнерами.

***

Національний банк України пом’якшив обмеження щодо продажу безготівкової іноземної валюти громадянам для мінімізації множинності обмінних курсів, повідомила 28 серпня пресслужба регулятора.

Із 29 серпня Національний банк:

  • вперше з початку повномасштабної війни дасть змогу банкам продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Відповідні операції здійснюватимуться за курсом, установленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тис. грн в еквіваленті в одному банку;
  • збільшить зі 100 тис. грн до 200 тис. грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців.

***

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, його перший заступник Ярослав Железняк, Мар'яна Безугла, Богдан Торохтій, Максим Бужанський і група інших народних депутатів зареєстрували у ВР у понеділок законопроєкт №9656 "Щодо особливостей оподаткування чистого процентного доходу банків", повідомляється на сайті парламенту.

"Законопроєктом пропонується оподаткувати чистий процентний дохід банків за ставкою 5% (додатково до сплати податку на прибуток підприємств)", - написав Гетманцев у телеграм-каналі.

***

За підсумками першого півріччя обсяг активів Національного банку збільшився на 17%, якщо порівнювати з консолідованими даними станом на 31 грудня 2022 року, та становить 2 293 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Зміна обсягу активів – це результат насамперед зростання на 37% обсягу міжнародних резервів – до 39,0 млрд доларів на кінець першого півріччя 2023 року (з 28,5 млрд доларів станом на кінець 2022 року).

Водночас обсяг кредитного портфеля зменшився у 4,7 рази завдяки погашенню банками довгострокової заборгованості за працюючими кредитами.

***

Після націоналізації Сенс Банку рівень залишків на рахунках юридичних осіб у фінустанові зріс на понад 5 млрд грн — до понад 25 млрд грн. Про це повідомляє пресслужба банку.

***

Майже дворічне зменшення активів кредитних спілок у другому кварталі призупинилося: вони дещо збільшилися, незважаючи на скорочення кількості установ. Про це йдеться у щоквартальному Огляді небанківського фінансового сектору.


Незалежні члени Наглядової Ради ПАТ "Центренерго" Євген Горкунов і Андрій Ткаченко написали заяви про звільнення за власним бажанням через чотири дні після призначення.



Рис.1



Незалежні члени Наглядової Ради ПАТ "Центренерго" Євген Горкунов і Андрій Ткаченко написали заяви про звільнення за власним бажанням через чотири дні після призначення.

***



Рис.2


***

Запаси в українських підземних сховищах газу на кінець серпня зросли до 14 мільярдів кубометрів. Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов в ефірі телемарафону. «Запланована мета в обсязі 14,7 млрд куб. м (до початку опалювального сезону, — ред.) буде виконана і навіть перевиконана», — сказав він.

***

Переважна більшість аграріїв  не планує суттєво змінювати посівні площі під озимими культурами в порівнянні з минулим сезоном. Такі результати опитування щодо планів та підготовки сільгоспвиробників до проведення посівної кампанії озимих під урожай 2024 року, яке проводило Мінагрополітики. 

***

Ослаблення економіки Китаю позначається на державах і компаніях по всьому світу.

Китайська економіка, яка, на думку багатьох експертів, мала бути двигуном глобального економічного підйому в 2023 році, демонструє слабке зростання, незважаючи на зняття ковідних обмежень, і це викликає тривогу по всьому світу.

Глобальні інвестори виводять кошти з китайських акцій, а інвестбанки, включно з Goldman Sachs Group Inc. і Morgan Stanley, погіршують рекомендації для фондового ринку КНР. Зарубіжні фонди вивели $10,7 млрд з ринку акцій КНР за 13 сесій до 23 серпня включно, повідомляє Bloomberg.

Японія в липні зафіксувала перше більш ніж за два роки зниження експорту у зв'язку зі скороченням попиту на автомобілі та чипи в Китаї. Центробанки Південної Кореї і Таїланду відзначили слабке відновлення економіки КНР як причину погіршення ними прогнозів економічного зростання своїх країн.

Обсяг ВВП Китаю у квітні-червні збільшився лише на 0,8% порівняно з попередніми трьома місяцями, коли він зріс на 2,2% у поквартальному вираженні.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 29 августа 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду