Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 02.05.2024 20:12
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 3 октября 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 2069,060%

Національний банк України (НБУ), який із кінця липня 2022 року утримує офіційний курс гривні $36,5686 грн/$1, з 3 жовтня переходить у режим керованої гнучкості обмінного курсу, йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

Перехід до більш гнучкого курсу гривні до долара з 3 жовтня не означає, що він буде визначатися ринком, як ще було до війни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву голови НБУ Андрія Пишного на брифінгу, який транслювався на Youtube.

"НБУ не відпустив курс… Ми наразі цей варіант навіть не розглядали з розгляду на структурний дефіцит валюти на ринку та наявний обсяг резервів у НБУ", - сказав голова НБУ.

***

Банки, які до сьогодні могли купувати і продавати валюту за заявками клієнтів лише в межах офіційного курсу Національного банку України +/-1%, із 3 жовтня можуть самостійно встановлювати його без цього обмеження.

***

2 жовтня у Києві відбулось неформальне засідання міністрів закордонних справ Європейської ради. Міністри обговорили продовження підтримки України, використання заморожених російських активів, формулу Зеленського, 12-ий пакет санкцій та вступ України до ЄС.

***

Високий представник ЄС Жозеп Боррель під час брифінгу у Києві заявив, що Євросоюз може затвердити пакет військової фінансової допомоги на 2024 рік для України до 5 мільярдів євро до кінця року.

Жозеп Боррель повідомив, що під час зустрічі міністри обговорили багаторічний пакет для Європейського фонду миру, який становитиме до 5 мільярдів євро на рік. Цю суму запропонував Боррель ще влітку, втім Європейська рада має остаточно ухвалити цю пропозицію.

***

Після ухвалення тимчасового бюджету США, до якого не включили витрати на підтримку України, Білий дім має намір оголосити найближчим часом про виділення нового пакету військової допомоги Україні. Про це на брифінгу заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

***

Пентагон попередив Конгрес США, що закінчуються гроші на заміну зброї, відправленої Вашингтоном до України. У листі, надісланому конгресменам, Пентагон закликає їх затвердити фінансування України (нагадаємо, Конгрес ухвалив тимчасовий бюджет на найближчі 45 днів, виключивши звідти допомогу Україні).

У листі, отриманому Associated Press, контролер Пентагону Майкл МакКорд повідомив лідерам Палати представників і Сенату, що залишилося 1,6 млрд доларів із 25,9 млрд доларів, виділених Конгресом для поповнення військових запасів США замість відправленого Україні.

МакКорд написав, що без додаткового фінансування зараз США доведеться відкласти або скоротити постачання ППО, боєприпасів, безпілотників, які «критично важливі та нагальні зараз, коли Росія готується до зимового наступу в Україні».

***

Датський уряд вирішив передати понад 14 мільйонів доларів (100 млн датських крон) на спільну ініціативу Європейського Союзу з закупівлі 155-мм артилерійських боєприпасів українським військовим для протистояння вторгненню РФ, повідомило Міністерство оборони Данії на своєму сайті.

***

Бюджетний комітет Верховної Ради схвалив збільшення видатків на оборону на 303 млрд гривень державного бюджету України на 2023 рік.

Комітет із бюджету схвалив до другого читання законопроект про внесення змін до державного бюджету на 2023 рік, який передбачає збільшення видатків на потреби оборони. Про це повідомила голова Комітету, народний депутат від фракції "Слуга народу" Роксолана Підласа, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради.

***

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи в Києві в понеділок на засіданні міністрів закордонних справ - членів Європейського Союзу, висловив сподівання на те, що вже найближчим часом фінансовий інструмент ЄС Ukraine Facility (на відновлення України) із загальним обсягом фінансування в 50 млрд євро для України буде затверджено.

***

Продовжили погіршуватись показники зовнішньої торгівлі України товарами.

Зовнішньоторговельний дефіцит України у серпні сягнув $3,03 млрд, що є найгіршим показником з початку війни. Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Дефіцит рахунку поточних операцій (об'єднує результати зовнішньої торгівлі товарами і послугами, сальдо доходів від інвестицій, оплати праці, поточних трансфертів) сягнув $2,16 млрд, що також є найгіршим результатом з початку війни.

Сальдо фінансового рахунку завдяки запозиченням державного сектору залишалось додатнім (+ $0,99 млрд), але проти минулих місяців суттєво скоротилось.

Дефіцит платіжного балансу склав $1,17 млрд, що є найгіршим результатом з червня минулого року.

***

Бізнес відновив позитивні оцінки результатів своєї діяльності після двох місяців поспіль стриманих очікувань.

Про це свідчать дані Національного банку після щомісячного опитування щодо індексу очікувань ділової активності.

У вересні 2023 року ІОДА підвищився до 50,1 порівняно з 49,3 у серпні, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів).

***

Аграрії зібрали 41,7 млн тонн зернових і олійних.

Сільськогосподарські підприємства станом на кінець вересня зібрали 30,5 млн тонн зернових та зернобобових культур із площі 6 972 тис. га при врожайності 43,7 ц/га, а також 11,2 млн тонн олійних культур із площі 4 450 тис. га.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.


Рис.1

***

Міністерство аграрної політики та продовольства збільшило прогноз врожаю зернових та олійних культур у 2023 році з огляду на кращу врожайність основних культур до 79 млн тонн (з 76,7 млн тонн у вересні), що на 10% більше показника 2022 року.

Про це повідомив депутат Верховної Ради, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Telegram-каналі.

Первинні оцінки врожаю були набагато гіршими (на рівні 63-64 млн тонн), оскільки посівні площі цього року скоротились.

***

Компанія "ДТЕК Енерго" з початку року провела ремонтні роботи вже на 16 енергоблоках теплових електростанцій, що становить 84% від запланованих ремонтів ТЕС до початку опалювального сезону.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Після завершення ремонту до мережі підключено енергоблок на одній з теплоелектростанцій (ТЕС) робочою потужністю 100 МВт.

***

Світовий банк залишив свій прогноз економічного зростання ВВП Китаю на 2023 рік без змін на рівні 5,1%, але знизив прогноз на 2024 рік з 4,8% до 4,4%.

Причинами зниження рейтингу є «довгострокові структурні чинники», високий рівень боргу в другій за величиною економіці світу та слабкість її сектору нерухомості.

***

За даними Morgan Stanley, у вересні чистий щомісячний відтік іноземних інвесторів з акцій китайських компаній становив $3,2 млрд.

Глобальні фонди продовжили скорочувати свої позиції в китайських акціях на тлі проблем, що зростають у секторі нерухомості Китаю, а також неоднозначних заходів державної підтримки з боку Пекіна, вважають експерти.




сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50







Настроение рынка на 3 октября 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду