Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 03.05.2024 05:26
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 5 октября 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 2048,49-3,44%

***

Міжнародний валютний фонд найближчими тижнями продовжить взаємодію з українською владою в рамках підготовки до другого перегляду програми розширеного фінансування EFF, загалом позитивно оцінюючи її виконання, і очікує позитивного рішення про перегляд у першій половині грудня в разі виконання домовленостей.

***

Міжнародний валютний фонд (МВФ) зосереджений на другому перегляді програми розширеного фінансування з Україною, для чого необхідне ухвалення законів про фінансовий моніторинг політично значущих осіб (PEP) і відновлення податкових перевірок, повідомив глава місії МВФ в Україні Гевін Грей (Gavin Gray).

За словами Грея, ці рішення очікуються протягом найближчих тижнів.

Він додав, що додатково проводяться переговори з українською стороною про концептуальні зауваження до державної програми кредитування "5-7-9".

Грей також повідомив, що всі кількісні цілі для другого перегляду програми, встановлені на кінець червня, Україна виконала, і це важлива відправна точка і важливе досягнення.

***

Міжнародний валютний фонд (МВФ), як і раніше, очікує реструктуризації свого зовнішнього комерційного боргу, переважно представленого боргом за єврооблігаціями, і вбачає свою роль у розробленні макрорамок, яким має відповідати така реструктуризація, повідомив глава місії МВФ в Україні Гевін Грей (Gavin Gray).

"У загальних рисах, мета має полягати в тому, щоб провести реструктуризацію, яка відповідала б програмі МВФ, допомогла б забезпечити збереження стійкості боргу і допомогла б гарантувати, що в середньостроковій перспективі, після закінчення війни, Україна не матиме надмірної заборгованості, щоб економіка могла відновитися", - сказав він на пресконференції в Києві.

На фоні цих висловлювань ціни українських євробондів, які торгуються в Німеччині значно знизились.


Рис.1

***

Міжнародний валютний фонд (МВФ) відзначає прогрес у просуванні реформи антикорупційних органів, однак очікує доопрацювання зареєстрованих у Верховній Раді законопроєктів про підвищення інституційної автономії Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) для виконання до кінця року структурного маяка програми EFF з Україною, повідомив глава місії МВФ Гевін Грей.

***

Міжнародний валютний фонд (МВФ) підтримує рішення Національного банку України з 3 жовтня перейти від режиму фіксованого курсу гривні до режиму його керованої гнучкості та вважає, що це ще більше підтримає стійкість економіки і валютного ринку, заявив заступник голови місії МВФ в Україні Натан Епштейн (Natan Epstein).

***

Національний банк України розраховує отримати до кінця року ще $3,3 млрд допомоги від США, що дозволить збільшити резерви. Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук виданню Forbes.

Водночас він повідомив, що НБУ очікує більших витрат з резервів для підтримання балансу на валютному ринку після відмови від фіксованого курсу гривні до долара.

***

Національний банк України відзначив сплеск чистого попиту на валюту в перший день переходу на режим керованої гнучкості курсу й очікує його стабілізації в наступні дні у зв'язку з адаптацією ринку до нових умов, повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

"Моя особиста оцінка - це тиждень, максимум - два", - висловив він свою думку щодо термінів стабілізації ринку в Business Breakfast із "Форбс Україна" в середу.

***

Інтервенції Національного банку на валютному ринку 3 жовтня склали $520 млн, що співвідносно з тижневими обсягами у попередні тижні. Такі розрахунки приводить фінансовий аналітик ICU Михайло Демків, пише Forbes.

Розрахунки Демківа базуються на оперативних даних НБУ, що характеризують ліквідність банківської системи та чинники її зміни.

***

За січень-вересень 2023 року державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 801,6 млрд гривень, у тому числі загальний фонд – у сумі 835,4 млрд гривень проти запланованого розписом загального фонду на січень-вересень 2023 року дефіциту у сумі 1 384,7 млрд гривень.

Про це свідчать дані Мінфіну.

***

Міжнародний валютний фонд (МВФ), який у червні покращив прогноз зростання ВВП України цього року з діапазону "від -3% до +1%" до "від +1% до +3%", зараз оцінює динаміку економіки ближче до верхнього краю цього нового діапазону, повідомив заступник глави місії МВФ в Україні Натан Епштейн (Natan Epstein).

***

Національний банк переглядатиме прогноз по інфляції на цей рік у бік зниження, а прогноз щодо ВВП — у бік підвищення. Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, передає Forbes.

***

Вступ України до ЄС, згідно з внутрішніми оцінками спільного бюджету Євросоюзу, дасть Україні право на отримання близько 186 млрд євро впродовж семи років. Про це пише Financial Times.

У документі секретаріату Ради ЄС окреслюються можливості для ЄС від розширення, включаючи посилення геополітичного впливу ЄС, збільшення розміру внутрішнього ринку блоку на 66 млн осіб до 517 млн осіб та розв'язання проблеми нестачі робочої сили.

Вступ дев'яти країн приведе до низки «далекосяжних» коригувань, які можуть включати значне збільшення чистих бюджетних внесків з боку багатших країн, таких як Німеччина, Франція та Нідерланди. Після приєднання дев'яти нових країн-членів, Чехія, Естонія, Литва, Словенія, Кіпр і Мальта більше не матимуть права на фінансування з фондів згуртованості. У документі йдеться про необхідність «перехідних періодів і захисних заходів».

«Ці цифри нікого не влаштують. Вони ясно дають зрозуміти, що для вступу України до ЄС необхідна докорінна реформа бюджету ЄС і його основних політик або що все українське питання має вирішуватися інноваційно і поза межами існуючих бюджетних структур ЄС», — сказав керуючий директор з питань Європи в Eurasia Group Муджтаба Рахман.

***

Уряд Польщі наступного року планує скасувати соціальну підтримку для українців, які прибули до країни після початку повномасштабного вторгнення рф. Про це заявив речник уряду Пьотр Мюллер в інтерв'ю PAP, повідомляє Укрінформ.

Мюллер також висловив сподівання, що не буде потреби їх продовжувати.

***

Сума прямої задокументованої шкоди, завданої інфраструктурі України, станом на 1 вересня 2023 року сягнула $151,2 млрд, що на $700 млн більше, ніж у червні, повідомила Київська школа економіки (KSE).

Згідно з повідомленням, у загальному обсязі прямих збитків найбільша частка належить втратам житлового фонду - $55,9 млрд. Унаслідок бойових дій зруйновано або пошкоджено 167,2 тис. об'єктів житлового фонду, із них 147,8 тис. - приватні будинки, 19,1 тис. - багатоквартирні, 0,35 тис. - гуртожитки.

На другому і третьому місці за сумою збитків - сфери інфраструктури та промисловості і втрати підприємств: $36,6 млрд і $11,4 млрд відповідно.

***

Невеликі банки почали активно знижувати дохідність гривневих депозитів: якщо минулого разу зменшили ставки лише три банки, то за останні два тижні — вже вісім. Зниження коливались у межах 0,5−1,5 в.п. Докладніше про актуальні пропозиції для приватних клієнтів від банків з депозитним портфелем до 2 млрд грн у свіжому огляді «Мінфіну».

https://minfin.com.ua/ua/deposits/articles/maksimalni-stavki-41023/



Рис.2

Рис.3

Рис.4

***

У вересні експорт аграрної продукції зменшився на 3% порівняно з серпнем до 4,2 млн тонн.

Про це йдеться у повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"Такий обсяг експорту в умовах практично щоденного обстрілу нашої портової інфраструктури річкових портів Дунаю російськими військами – безумовно гарний результат. Однак такі показники залишаються майже в 2 рази меншими за максимальні обсяги експорту в умовах війни, коли була можливість експортувати значні об’єми в тому числі і з морських портів Одеси (в межах "зернового коридору"). Головним досягненням експорту сільськогосподарської продукції в вересні 2023 року є перші спроби здійснювати відвантаження тимчасовим морським коридором. Хоча обсяги експорту цим каналом поки що незначні, проте наявність такого досвіду без участі російської сторони відкривають нові перспективи", - йдеться в повідомленні.

***

Кубраков: Україна вважає найперспективнішими напрямками для розвитку експортної інфраструктури Румунію та Молдову, Польща не в пріоритеті.

***

Ціна на нафту на біржах впала більш ніж на 5 доларів, через те, що дані з США показують слабкий попит на бензин.

За даними Управління енергетичної інформації США (EIA) у середу, постачання готового автомобільного бензину, що є показником попиту, впало минулого тижня приблизно до 8 мільйонів барелів на добу, що є найнижчим показником з початку цього року.

Споживання бензину в США на цей час з урахуванням сезонності за словами аналітиків банку JP Morgan знаходиться на найнижчому рівні за 22 роки. Підвищення цін на паливо на 30% у третьому кварталі цього року знизило попит, що призвело до падіння споживання бензину на 223 тисяч барелів на день, написали аналітики банку в записці в середу.

Запаси бензину в США за тиждень зросли на 6,5 мільйона барелів, значно перевищивши очікування зростання на 200 тисяч барелів. Загальнонаціональні запаси нафти в США впали на 2,2 мільйона барелів до 414,1 мільйона барелів за тиждень до 29 вересня, але запаси в Кушингу, Оклахома, центрі доставки WTI, зросли вперше за вісім тижнів.




сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50






Настроение рынка на 5 октября 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду