Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 04.05.2024 16:36
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 10 октября 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 2072,48+1,24%

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) запланована на першу половину листопада, повідомив в інтерв'ю "Форбс Україна" глава Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний.

"Потім, орієнтовно через місяць, - борд (рада директорів) МВФ. Доступ до фінансування - відразу після позитивного рішення", - зазначив глава НБУ.

Пишний вважає, що Україна "не в ідеальній, але в досить непоганій формі" щодо виконання структурних маяків.

***

Сенатори США від обох партій можуть найближчими тижнями ухвалити річний пакет допомоги Україні, розміром від 50 до 100 млрд доларів.

Про це пише The Wall Street Journal.

«Congressional Showdown: Can Lawmakers Boost Ukraine Aid by $50 Billion—or Even More?

https://www.wsj.com/politics/congressional-showdown-can-lawmakers-boost-ukraine-aid-by-50-billionor-even-more-940edef9?mod=hp_lista_pos1

***

Учасники осінніх зборів МВФ і Світового банку знову обговорять підтримку України.

Четверте засідання "круглого" столу міністрів із підтримки України відбудеться у середу, 11 жовтня, в рамках осінніх зборів Міжнародного валютного фонду і Світового банку у столиці Марокко Марракеші за участю директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої та нового глави СБ Аджая Банга.

Окрім голів МВФ і СБ очікуються також виступи президента Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, міністра фінансів США Джанет Єллен і єврокомісара з економіки Паоло Джентілоні.

Міністр фінансів Сергій Марченко та голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний разом зі своїм заступником Сергієм Ніколайчуком відбули з робочим візитом до столиці Марокко Марракеша на Щорічні збори Групи Світового банку (СБ) і Міжнародного валютного фонду.

***

Україна раніше запланованого терміну розпочала попередні консультації з іноземними власниками облігацій щодо реструктуризації виплат на $20 млрд. Про це повідомляє Reuters.

Поточні консультації мають неофіційний характер.



Рис.1

***

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про виділення з державного бюджету щонайменше 21,6% валового внутрішнього продукту на оборону.

Про це йдеться в указі.

***

Голова місії МВФ в Україні Гевін Ґрей та заступниця директора Європейського департаменту МВФ Ума Рамакрішнан доли інтерв'ю NV Бізнес.

https://biz.nv.ua/ukr/finance/kurs-dolara-yak-zminivsya-kurs-valyut-nbu-9-oktyabrya-novini-ukrajini-50359135.html

В інтерв'ю зокрема сказано, що можливо, міжнародна допомога Україні буде зменшуватися і Україні треба буде самостійно шукати механізми фінансування дефіциту бюджету.

Гевін Ґрей: «… програми EFF, ми знали, що робимо це на тлі суттєвої невизначеності. З огляду на це ми розробили програму з урахуванням основного сценарію, який припускав завершення війни до середини 2024 року. Але ми передбачили і негативніший сценарій з тривалішою у часі війною і, відповідно, більшими обсягами зовнішнього фінансування.»

Гевін Ґрей: «(керівництву країни) ( треба буде зробити додаткові політичні кроки)…Але якщо говорити загалом, постане потреба у додаткових фіскальних заходах…»

Гевін Ґрей: «Я просто хочу уточнити, міжнародна фінансова допомога має зрости за умов негативного сценарію. У разі реалізації сценарію базового, ми говорили про $115 млрд, а негативного — $140 млрд. Маю зауважити, що на додачу до коштів походженням ззовні, українське керівництво мусить вживати політичних заходів, аби збалансувати всі свої необхідні фінансові потреби. Але як зазначила Ума, ми впевнені в тому, що влада України вже має професійний досвід запровадження таких виважених заходів».

***

В інтерв'ю NV Бізнес Голова місії МВФ в Україні Гевін Ґрей та заступниця директора Європейського департаменту МВФ Ума Рамакрішнан розповіли про першочергові реформи з точки зору МВФ в Україні та виконання структурних маяків Фонду.

https://biz.nv.ua/ukr/finance/kurs-dolara-yak-zminivsya-kurs-valyut-nbu-9-oktyabrya-novini-ukrajini-50359135.html

***

НБУ вдруге поспіль підняв офіційний курс гривні до долара — з 36,5827 грн/$ до 36,5527 грн/$

Новий офіційний курс пояснюють зміцненням гривні на міжбанківському валютному ринку.

***

Інфляція в Україні в річному вимірі за підсумками вересня-2023 знизилася до 7,1% із 8,6% за підсумками серпня та 11,3% - за підсумками липня, – Держстат.

У вересні 2023 базова інфляція в Україні і річному вимірі за підсумками вересня-2023 знизилася до 8,4% із 10,0% за підсумками серпня поточного року та 12,3% - за підсумками липня.

***

Пропозицію агрохолдингу "МХП", найбільшого виробника курятини в Україні, про викуп за 85% від номіналу єврооблігацій на $500 млн із погашенням 10 травня 2024 року прийняли власники єврооблігацій на загальну номінальну суму $150,797 млн, або приблизно 30,2% від непогашеної сукупної суми облігацій.

"МХП" у пропозиції про викуп зазначив, що до 9 жовтня приймає заявки за ціною 85% від номіналу, а пізніше до 26 жовтня - по 75% від номіналу.

Холдинг повідомив, що досяг принципової угоди з низкою міжнародних фінансових інститутів та організацій розвитку (МФІ) про укладення кредитних угод на загальну суму до $400 млн, надходження від яких можуть бути використані для викупу. Пізніше стало відомо, що одним із таких МФІ на суму $100 млн виступає Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

***

В енергосистему додані 1,5 ГВт із запланованих 1,7 ГВт додаткових потужностей в межах підготовки до опалювального сезону.

Про це повідомляє Міністерство енергетики.

***

Суд арештував 100% ПрАТ "Київстар", яке контролюється російськими олігархами (Михайлом Фрідманом, Петром Авеном та Андрієм Косоговим) через нідерландську компанію VEON Ltd.

"Київстар" заявляє, що підсанкційного російського олігарха Михайла Фрідмана було усунуто від будь яких управлінських чи бізнесових процесів у телекомунікаційній групі VEON, до складу якої входить компанія.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Зазначається, що "Київстар" продовжує працювати у звичайному режимі, надаючи 24 млн абонентам послуги цифрового електронного зв'язку.

***

Українські гірничодобувні компанії за підсумками вересня 2023 року скоротили експорт залізорудної продукції в натуральному вираженні на 6%  порівняно із серпнем 2023-го — до 1,44 млн т. В грошовому вираженні експорт ЗРС за місяць скоротився на 1,5% м/м — до $142,2 млн. Про це свідчать дані Державної митної служби.

Порівняно з вереснем 2022 року у вересні поточного року експорт ЗРС в натуральному вираженні зріс на 5,9%, а в грошовому — на 3,9%.




сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 10 октября 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду