Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 04.05.2024 15:43
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 12 октября 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 2072,480%

Відбулось 16-е засідання Контактної групи з оборони України (формат "Рамштайн").

Німеччина оголосила про новий майновий транш для України, який по вартості досягає майже одного мільярда євро. Основою зимового пакета є зенітно-ракетний комплекс Patriot та ракети малої й середньої дальності з інфрачервоною головкою самонаведення «повітря-повітря» і «земля-повітря» IRIS-T.

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про новий пакет військової допомоги для України від США вартістю у 200 мільйонів доларів. Пакет включає боєприпаси для систем протиповітряної оборони, артилерійські і ракетні боєприпаси, високоточні авіаційні боєприпаси.

"Це збільшує загальні американські зобов’язання до 43,9 млрд доларів з початку путінської війни", – сказав Остін.

Уряд Сполученого Королівства оголосив про передачу Україні стаціонарних зенітних установок Terrahawk Paladin для забезпечення захисту від російських дронів. Про це повідомляє офіційний сайт британського уряду.

В середу, 11 жовтня, Фінляндія оголосила про виділення 19-го пакета військової допомоги Україні на 95 млн євро. Про це повідомляє пресслужба Міноборони Фінляндії.

Канада надасть Україні допомогу на суму $25 млн, до якого ввійдуть зимовий одяг і обладнання, а також черговий пакет військової допомоги з запасів Канадських збройних сил (CAF), зокрема артилерійські снаряди, патрони й авіаційні бомби, повідомив міністр національної оборони Канади Білл Блер.

Іспанія підтвердила надання Україні шість пускових установок для зенітно-ракетних комплексів Hawk та анонсувала поставку артилерійських боєприпасів калібру 155 і 105 мм. Про це йдеться в повідомленні іспанського Міністерства оборони.

Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен  перед зустріччю в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі 11 жовтня заявив, що, ймовірно, Данія зможе передати Україні перший F-16 у першому кварталі 2024 року.

***

Загальна сума зобов'язань допомоги Україні в гуманітарному розмінуванні, яку підтвердили в середу учасники першої такої спеціальної Міжнародної донорської конференції високого рівня в Загребі (34 держави-учасниці), становить майже EUR0,5 млрд, повідомив віцепрем'єр - міністр внутрішніх справ Хорватії Давор Божинович.

Уряд Норвегії виділяє додатково 200 млн норвезьких крон (близько $18,5 млн за поточним курсом) на гуманітарне розмінування в Україні, повідомив держсекретар МЗС Норвегії Ейвінд Вад Петерссон (Eivind Vad Petersson).

Хорватія виділить 5 мільйонів євро, а Іспанія – 1,5 мільйона євро на потреби гуманітарного розмінування України.

***

Україна в середу отримала черговий транш грантової допомоги США в розмірі $1,2 млрд, повідомив міністр фінансів України Сергій Марченков твітері. Пряма бюджетна підтримка США України  в 2023 році досягла $10,9 млрд.

***

Європейський Союз у 2023 році став найбільшим донором України, вже виділивши в рамках інструменту макрофінансової допомоги EUR13,5 млрд і розраховуючи виплатити ще EUR4,5 млрд до кінця цього року, заявив єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні в середу на 4-му засіданні круглого столу міністрів з підтримки України в рамках зборів МВФ і Світового банку (СБ) у Марракеші.

***

Потреби України в зовнішньому фінансуванні у 2024 році будуть на $3 млрд більшими, ніж очікувалося раніше, і їй необхідно допомогти впоратися з цим завданням.

Про це заявила директорка-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Я твердо вірю, що наші інвестиції в Україну — це не благодійність. Це інвестиції», — сказала Георгієва 11 жовтня на 4-му засіданні круглого столу міністрів з підтримки України в рамках зборів МВФ і Світового банку в Марракеші.

Вона додала, що Україна показує видатні результати в економічному управлінні країною під час війни.

***

Бельгія створила спеціальний фонд для підтримки України обсягом 1,7 млрд євро, джерело якого - оподаткування заморожених у країні "мільярдних" російських активів, повідомив прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо.

Як зазначив де Кроо, цей фонд буде використано, зокрема, для закупівлі військової техніки і для гуманітарної допомоги, Європейського фонду миру, макрофінансової допомоги.

***

Міністр фінансів України Сергій Марченко разом із українською делегацією в рамках щорічних зборів МВФ і Світового банку, які стартували у вівторок у Марокко, провів переговори з новим президентом Світового банку Аджеєм Бангою та директоркою-розпорядницею МВФ Христиною Георгієвою, а також керівниками і командами цих організацій.

***

Депутати Верховної Ради подали до проєкту державного бюджету на 2024 рік 1 620 поправок на загальну додаткову суму 12,5 трлн гривень.

Про це повідомила голова комітету Ради з питань бюджету Роксолана Підласа в соціальній мережі Facebook.

"Врахувати всі ці бажання народних депутатів неможливо, тому що реалістично внутрішні ресурси (усі можливі надходження), ОВДП і допомога партнерів складають максимум 3,96 трлн гривень на рік і вони вже розподілені Мінфіном на видатки в проєкті бюджету", - зазначила вона.

Бюджет 2024 року принципово не відрізнятиметься від кошторису 2023 року.

У проєкті бюджету на 2024 рік закладені доходи в розмірі 1,7 трлн грн, що на чверть більше, ніж у кошторисі на 2023 рік. Таке зростання пояснюється спрямуванням військового ПДФО з місцевих бюджетів до державного бюджету, а також оптимістичним макроекономічним прогнозом, наприклад, щодо номінального ВВП – 7,8 трлн грн.



Рис.1



У вигляді грантів від міжнародних партнерів до бюджету надійдуть 2,4 млрд грн. Проте, як показує досвід 2023 року, ця сума може бути значно більшою, адже за січень-серпень уже надійшли 316,7 млрд грн.

Поки що в проєкті бюджету переважно вся міжнародна підтримка прописана у форматі позик – 2 195,8 млрд грн.

Видатки

У 2024 році планується витратити 3,4 трлн грн, що на 279 млрд грн або 9% більше, ніж у 2023 році. Майже 60% від цієї суми сконцентровані в Міноборони (1 164 млрд грн), МВС (324 млрд грн) та Мінсоцполітики (470 млрд грн).








Рис.2

Ключовим пріоритетом на 2024 рік є фінансування видатків на оборону та безпеку – 1 697,9 млрд грн. Із загального фінансування бюджетних програм Міноборони 99% коштів традиційно передбачено на два напрямки:

882,8 млрд грн – зарплати, медицина, допомога сім'ям військових;

265,4 млрд грн – закупівля та ремонт озброєння і військової техніки.

Очікується, що на грошове забезпечення та зарплату військовослужбовців спрямують понад 1 трлн грн.

Дефіцит бюджету третій рік поспіль перевищує однознакові показники і запланований на рівні 20,4% ВВП. Відповідно, наприкінці 2024 року очікуваний рівень держборгу сягне 110,7% ВВП порівняно з 97% у 2023 році та 78% у 2022 році.




Рис.3


У 2024 році нарощування боргу планується тільки через зовнішні запозичення. Внутрішні (421,6 млрд грн) здійснюватимуться лише для забезпечення платежів з погашення ОВДП. Імовірно – через очікувану високу вартість обслуговування (19%).




Рис.4


***

Середній розмір пенсії за 9 місяців зріс на 727,74 гривні або на 15,7% до 5 350,33 гривні. Про це йдеться в даних Пенсійного фонду.

***

Фактичні темпи зростання цін в Україні у вересні були суттєво нижчими за прогноз НБУ. У Національному банку припускають, що під впливом низки чинників споживча інфляція наприкінці року буде нижчою за липневий прогноз НБУ. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

***

Переговори про вступ України до ЄС мають початися у першому півріччі 2024 року. Про це заявив заступник голови Офісу президента Ігорь Жовква за підсумками зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем'єра Бельгії Александра Де Кроо.

***

У вересні з України до Польщі виїхало на 73 тисячі українців більше, ніж заїхало в Україну. Усього кордон в сторону Польщі перетнуло 840,5 тис., а в сторону України — 767,1. У той час, коли у липні в Україну в'їхало на 59 тисяч більше, ніж заїхало до Польщі. Про це йдеться в дослідженні аналітичного центру міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal.

***

Харківський тракторний завод (ХТЗ), що входить до групи DCH бізнесмена Олександра Ярославського, має намір розпочати виробництво військових транспортних засобів. Згідно з оприлюдненим у системі розкриття НКЦПФР проєктом рішення зборів, що мають відбутися 14 листопада, заплановано внести відповідне доповнення до переліку видів економічної діяльності АТ "ХТЗ".

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2023/2024 маркетингового року (липень 2023 – червень 2024) станом на 11 жовтня становлять 7,42 млн тонн, що на 27,6%, або на 2,829 млн тонн менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

***

ДТЕК не залучатиме кредит за програмою "5-7-9" для ремонтів ТЕС – гендиректор ДТЕК Максим Тимченко на пресконференції.

***

Голова енергохолдингу ДТЕК Максим Тімченко розраховує на позитивне рішення власників євробондів "ДТЕК Енерго" (з погашенням у 2027 році на суму $50 млн) за пропозиціями компанії щодо зміни умов їх викупу.

***

"Дніпровагонмаш" (ДВМ, Кам'янське Дніпропетровської обл.), контрольоване фінансово-промисловою групою "ТАС" бізнесмена Сергія Тігіпка, в рамках співпраці з австрійськими партнерами в межах інноваційного проєкту TransANT відвантажило перші полегшені модульні вантажні вагони (MultiBOX), призначені для експлуатації на залізницях Євросоюзу.

***

Запаси газу в підземних сховищах (ПСГ), включно з газом іноземних трейдерів (2,2 млрд куб. м газу), становлять 15,75 млрд куб. м.

Про це голова правління національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Олексій Чернишов повідомив в інтерв'ю LB.ua.

Орієнтовні запаси українського газу в ПСГ становлять 13,5 млрд куб. м, що на 4% нижче, ніж на середину жовтня 2022 року (14,1 млрд куб. м).

***

Індекс цін виробників (ІЦВ) в США у вересні 2023 зріс на 0,5%. Консенсус очікування економістів зібрані Dow Jones - зростання на 0,3%.

Базовий індекс, без урахування продуктів харчування та енергоносіїв зріс на 0,3% проти прогнозу на 0,2%.

В річному обчисленні загальний ІЦВ зріс на 2,2%, найбільше з квітня поточного року. 12-місячний темп росту сповільнився до 0,2% у червні, але відтоді почав зростати.

Фінансові ринки і ринок валют продемонстрували м’яку реакцію на публікацію ІЦВ.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 12 октября 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду