Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Понеділок, 29.04.2024 07:59
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 16 ноября 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1836,110%

Україні буде важко нараховувати соціальні виплати без західної підтримки, адже всі гроші, які Київ заробляє, отримують військові.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський у середу, 15 листопада, на зустрічі з африканськими журналістами.

За словами глави держави, в такому випадку може виникнути «криза, яка впливатиме на хід війни».

Цитата: «Важливе питання – фінансова підтримка щодо соціальних виплат. Я вам скажу відверто – без підтримки буде дуже складно. Бо всі гроші, які Україна заробляє, все ми віддаємо нашим військовим. Якщо не допомогти нам із соцпідтримкою, без цього буде дуже складно. Треба буде або зменшувати підтримку військовим, виплати їм або не давати соцдопомогу» – заявив Зеленський.

***

Міністерство фінансів і Національний банк України оптимістичніше дивляться на ситуацію з поновленням бюджетного фінансування з боку США, ніж це може здатися, однак мають сценарій і на випадок, якщо таке фінансування буде й надалі припинено, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

"До нього (сценарію припинення фінансування США) ми готові, але я думаю, що до нього не готові інші стейкхолдери та суспільство України. Тому ми вважаємо, що про цей сценарій рано говорити, тому що він може бути неприємним", - зазначив глава Мінфіну на щорічних зборах Європейської бізнес асоціації у середу в Києві.

"На цей рік знаємо, як діяти. На наступний рік ми розуміємо, як діяти. Важливо, щоб у центрі розуміння залишалася стійка взаємодія з МВФ", - сказав, у свою чергу, голова Нацбанку Андрій Пишний.

Коментар. Питання дуже і дуже важливе, і суттєво стосується кожного українця, а також кожного інвестора, який працює з цінними паперами в Україні. Але згадаємо попередні важливі новини по темі від учора 15.10.2023. 1) Лідер більшості демократів у Сенаті Чак Шумер, що об'єднаний пакет національної безпеки, що охоплює допомогу Ізраїлю, Україні, Тайваню та посилення кордону США, буде розглянуто палатою після Дня подяки (23 листопада). 2) Конгресмен-республіканець Дон Бейкон заявив, що у Палаті представників загалом вже знають, що робити із законопроєктом щодо допомоги Україні, а також, скільки приблизно грошей хочуть виділити Києву. На такому потоці цих новин з іншими попередніми про: 3) жорстку позицію Виконавчого офісу президента (адміністрації) США по вето на закон, який не передбачає достатнього фінансування України, 4) подібних заяв від ключових членів Сенату, 5) спільного звернення трьох ключових міністрів США (іноземних справ, оборони, фінансів) до Конгресу про необхідність фінансової підтримки державного бюджету України від США, а також 6) певних заяв спікера Палати представників Конгресу, 7) певних позитивних заяв окремих інших колишніх опонентів допомоги України, членів Конгресу США, не виділення допомоги бюджету України в 2024 році в здається досить малоймовірним (військової - ще менш імовірним). Однак, 1) коригування вниз в цій частині (саме підтримки державних видатків України) зі сторони Конгресу США цілком можливе, 2) остаточне рішення с більшою ймовірністю може бути прийняте в січні на початку лютого 2024.

***

Німецька компанія Rheinmetall передасть ЗСУ п'ять найсучасніших тактичних авіадесантних машин Caracal (на базі цивільного позашляховика Mercedes-Benz G-Сlass). Про це повідомляє пресслужба Rheinmetall.

***

Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у середу рекомендувала керівникам банку затвердити оплачене збільшення капіталу на EUR4 млрд для забезпечення значного і стабільного обсягу інвестицій в Україну зараз і в майбутньому.

***

Чисті міжнародні резерви Національного банку у жовтні скоротилися на 2,3% до 27,563 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем.

Про це свідчать дані НБУ.

З початку року вони зросли на 50,4% з 18,322 млрд доларів.

Офіційні резервні активи НБУ у жовтні скоротилися на 1,9% до 38,973 млрд доларів, а з початку року зросли на 36,8% з 28,494 млрд доларів.

***

На 16 листопада Національний банк України встановив офіційний курс долара США на рівні 36,26 грн. Долар здешевшав на 5 копійок за добу.

Курс євро зріс на 42 копійки до 39,39 грн/€1.

На 15 листопада (днем раніше) НБУ, офіційний курс гривні до долара на рівні 36,32 грн/$1, на 16 копійок дорожче, ніж днем до того і євро - на 35 копійок дорожче - 38,94 грн/€1.

***

Єврокомісія дала прогноз, що чекає на економіку України у найближчі роки.

Стійкість української економіки у 2023 році позитивно «здивувала» експертів Єврокомісії, вони прогнозують їй на найближчі два роки подальше зростання української економіки – до 3,7% та до 6,1% ВВП у 2024 та у 2025 році відповідно.

Коментар. З того, що ще має зацікавити інвесторів з прогнозу нижче - в першу чергу дефлятор ВВП і індекс споживний цін. Девальвація і потенційна девальвація національної валюти часто знаходиться між цими показниками поділеними на такі ж показники для США  (має бути різниця показників). Другим по значенню можна відношення держборгу до ВВП. Допоміжними є торгівельний і платіжний баланс, як фактори які суттєво впливають на курс і фінансову стійкість держави. Проте слід враховувати, що в поточних умовах колосальної зовнішньої підтримки їх вплив став на порядок меншим.


Рис.1

***

Суд підтвердив неможливість повернення Приватбанку ексвласникам.

15 листопада шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2019 року, яким було задоволено позов колишнього співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського до НБУ, Кабміну, Фонду гарантування вкладів, НКЦПФР, про визнання протиправними і скасовано рішення про виведення неплатоспроможного Приватбанку з ринку за участю держави. Суд закрив провадження у цій справі. Про це повідомила пресслужба банку.

***

Від початку блокади трьох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні 6 листопада кількість вантажного транспорту, що виїжджає з України, знизилася на 20-25%, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на щорічних загальних зборах Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

***

План досудової санації "Ельдорадо" (ТОВ "Дієса") гарантує відшкодування 30% вимог, сценарій банкрутства - не більше 14%, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий.

"Крім цього, відшкодування збитків, завданих російською агресією, надасть змогу до цих 30% додати ще 39%. Особисто я не сумніваюся, що в той чи інший спосіб компенсацію з РФ стягнути вийде. Це питання лише часу", - повідомив Хорунжий.

***

Сенат Конгресу США схвалив законопроєкт про скорочення видатків, якій дає змогу зберегти фінансування уряду і запобігти його закриттю (шатдауну) наприкінці тижня, повідомили американські ЗМІ.

Раніше двоетапний план фінансування до 19 січня таких пріоритетних галузей, як військове будівництво, справи ветеранів, транспорт, житлове будівництво і міністерство енергетики, ухвалила Палата представників.

Решту - все, що не охоплено першим кроком, - буде профінансовано до 2 лютого.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 16 ноября 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду