Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 17:31
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 30 ноября 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1725,98-0,72%

Євросоюз після затвердження в середині грудня або в січні програми Ukraine Facility для України обсягом EUR50 млрд на 2024-2027 роки і подальшого оперативного затвердження "Плану України" з умовами, які необхідно виконати для надання коштів, виділить аванс у розмірі близько EUR7 млрд для підтримки макрофінансової стабільності України, повідомив заступник міністра економіки Олексій Соболев.

Соболев зазначив, що в уряді не бачать ризику, що Ukraine Facility не буде затверджено.

***

Національний банк знизив офіційний курс гривні, який він встановлює на 30 листопада, на 1,08 коп. до 36,3752 UAH/USD.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

У попередній торговий день НБУ знизив офіційний курс гривні на 14,71 коп.

Офіційні курси гривні до іноземних валют:

Офіційний курс

1 долар США

36,3752

1 євро

39,9582

До закриття міжбанку курс долара виріс на 1 копійку у купівлі та продажу. Євро подорожчав на 2 копійки у купівлі та продажу.

***

У Європейському центробанку вважають, що передача заморожених російських активів Україні може мати негативний вплив на євро. Про це заявив віцепрезидент ЄЦБ Луїс де Гіндос у інтерв'ю газетам De Standaard та La Libre Belgique.

***

Платоспроможні банки за січень-жовтень 2023 року отримали рекордні 122,701 млрд гривень чистого прибутку, у жовтні прибуток становив 12,846 млрд гривень.

Про це свідчать дані НБУ.

Головним чинником прибутковості сектору залишається зростання процентних доходів, передусім від високоліквідних активів.

Відрахування в резерви під збитки від активних операцій знизилися порівняно з показниками минулого року на 94,2%.

***

Невеликі банки поки що не поспішають різати дохідність депозитів. Хоча частина експертів прогнозували такий розвиток подій після чергового зниження ключової ставки НБУ. Які умови пропонують вкладникам фінансові установи з депозитними портфелями до 2 млрд грн — у свіжому огляді «Мінфіну».

https://minfin.com.ua/ua/deposits/articles/maksimalni-stavki-291123/

Рис.1

Рис.2

Національний банк України опублікував важливий квартальний Огляд небанківського фінансового сектору НБУ.

Обсяги активів надавачів небанківських фінансових послуг у третьому кварталі збільшились на 11,9% у річному вимірі. Активи зростали в усіх сегментах цього ринку.

Упродовж третього кварталу ризикові страховики збільшили активи порівняно з попереднім кварталом на 3%, страховики життя — на 4%.

Обидва сегменти страхового ринку відчутно наростили валові страхові премії: ризикові страховики — на 14% порівняно з попереднім кварталом та на 18% - порівняно з третім кварталом 2022 року; страховики життя — на 16% за квартал (вперше з початку року) та на 7% у річному вимірі.

Ризикові страховики за січень — вересень були операційно прибутковими та отримали 1,8 млрд грн прибутку, досягнувши рентабельності капіталу 9%. Попри збиткову операційну діяльність, інвестиційні доходи забезпечили рекордний прибуток страховиків життя на рівні 0,7 млрд грн та рентабельність капіталу — 25%.

Станом на 1 жовтня 2023 року 13 страховиків порушували хоча б один із нормативів (платоспроможності, достатності капіталу, якості активів, ризиковості операцій). Частка порушників нормативів в активах становила 7%.

Обсяги наданих позик кредитними спілками за квартал скоротилися на 10%, кредитний портфель — на 0,3%. Зростання обсягу активів у третьому кварталі тривало передусім у кредитних спілок, що залучають депозити.

Обсяг активів сегмента Фінансових компаній збільшився на 5,8% внаслідок зростання обсягів послуг за усіма основними видами, крім факторингу.

Кредитування населення відновлюється повільно: за три квартали 2023 року надано майже на 40% менше нових кредитів, ніж за аналогічний період у 2021 році.

Обсяги фінансового лізингу зростають п’ятий квартал поспіль. Нові лізингові угоди укладалися на придбання легковиків, с/г техніки й вантажівок.

Поступове відновлення обсягів послуг дало змогу за підсумками січня — вересня 2023 року отримати 7,4 млрд грн прибутку: понад половину отримано державною установою «Укрфінжитло» — оператором програми «єОселя».

З січня 2024 року набирає чинності нове законодавство для надавачів небанківських фінансових послуг, що посилює вимоги до них. Певний виклик для страховиків — нові вимоги до капіталу та розрахунку прийнятних активів, які запроваджуються із початку 2024 року.

Держаудитслужба (ДАСУ) за результатами фінансового аудиту та планової перевірки  виявила фінансові порушення у діяльності ПАТ "Центренерго" на суму 5,5 млрд грн., включаючи продаж електроенергії за заниженими цінами.

Про це повідомляє пресслужба ДАСУ.

"Зобов’язання "Центренерго" становлять 15,7 млрд грн (станом на 30 червня 2023 року). За 2022 рік збиток становив 7,1 млрд грн, за І півріччя 2023 року – 720,9 млн гривень", – йдеться в повідомленні.

"Сумнівні комерційні рішення призвели до того, що зобов'язання товариства в 1,4 рази перевищують річні доходи", – сказала голова ДАСУ Алла Басалаєва.

Агрохолдинг Авангард Олега Бахматюка, який суттєво постраждав від російської агресії, оголосив про делістинг з Лондонської фондової біржі. Про це повідомляється на сайті біржі, пише Forbes.

Авангард один з найбільших виробників яєць і сухих яєчних продуктів в Україні та Європі через війну в Україні втратив птахофабрику «Чорнобаївська» в Херсонській області, вона повністю знищена. Холдинг оцінив збитки завдані росією в суму 12 млрд грн ($330 млн). Компанія готує позов до росії на понад $1 млрд.

Сільськогосподарські підприємства засіяли майже 6 млн га озимими культурами, з них 1164 тис. га засіяно озимим ріпаком, 4 798 тис. га - озимими зерновими (в тому числі пшеницею – 4 162 тис. га). Показники засіяних озимих зернових близькі до минулорічних.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства аграрної політики й продовольства.

НЕК "Укренерго" довелося залучати аварійну допомогу із суміжних енергосистем для збалансування підвищеного попиту на електроенергію, повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький. Різке зростання споживання електроенергії  в Україні було зафіксовано після підключення кількох сотень населених пунктів, знеструмлених унаслідок негоди.

Київ має намір викупити квартири для пільгових категорій громадян (зокрема для учасників бойових дій і членів їхніх сімей) та об'єкти соціальної інфраструктури (школи, садочки) в об'єктах ПрАТ ХК "Київміськбуд" як заходи з підтримки роботи забудовника, повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

За підсумками аудиту, проведеного компаніями ДП "Бейкер Тіллі Україна Консалтинг", ТОВ "Аудиторська фірма НХД-АУДИТ" і ТОВ "Ернст енд Янг", було встановлено відсутність ознак дій із доведення підприємства до банкрутства чи зловживань. Аудитори встановили, що діяльність "Київміськбуду" була порушена через зовнішні чинники - COVID-19, повномасштабну війну, фактор "Укрбуду".

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" домовилась з компанією Urenco Group (Велика Британія) про постачання збагаченого урану до 2035 року.

Після відмови від російського ядерного палива єдиним постачальником паливних збірок для потреб атомних електростанцій "Енергоатому" стала компанія Westinghouse Electric Sweden.

Словаччина продовжила дію заборони на імпорт агропродукції з України на невизначений термін, розширивши перелік товарів, на які вона поширюється, включивши мед, ячмінь, пшеничне борошно соєві боби, цукор і ще рід найменувань. Відповідне рішення уряд Словаччини ухвалив 29 листопада, повідомляє Європейська правда.

Попередня заборона Словаччини діяла до кінця року і поширювалася лише на пшеницю, кукурудзу, насіння ріпаку та соняшнику.

За оцінками експертів-фахівців Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), світова економіка (глобальний ВВП) у 2023 році зросте на 2,9%, але у наступному році ріст сповільниться до 2,7%. У 2025 році показник зросте до 3,0%.

Зростання ВВП у Сполучених Штатах прогнозується на рівні 2,4% у 2023 році, після чого сповільниться до 1,5% у 2024 році, а потім трохи підвищиться до 1,7% у 2025 році через послаблення монетарної політики.

У Єврозоні, яка постраждала від агресії росії проти України та шоку цін на енергоносії, прогнозується зростання ВВП на 0,6% у 2023 році, 0,9% - у 2024 році та 1,5% у 2025 році.

Очікується, що ріст споживчих цін у країнах ОЕСР знизиться з 7,0% у 2023 році до 5,2% у 2024 році та 3,8% у 2025 році.

Рис.3

ВВП США в третьому кварталі 2023 року зріс більшими темпами, ніж очікувалося, - 5,2% у річному вимірі (квартал до кварталу з поправкою на сезонність в перерахунку на рік) - дані Міністерства торгівлі країни.

В немалій мірі завдяки цій новині в середу ціни акцій в США зросли, а курс долара зупинив зниження.

***

Інфляція в Єврозоні цього місяця впала набагато більше, ніж очікувалося, що стало викликом наративу Європейського центрального банку про те, що зростання цін залишається стійким. Це, ймовірно, підживлює настрої на фінансових ринках на раннє весняне зниження процентних ставок ЕЦБ всупереч чітким протилежним заявам банку.

Зростання споживчих цін у 20 країнах, що мають спільну валюту євро, знизилося в річному вимірі до 2,4% у листопаді з 2,9% у жовтні, що значно нижче очікуваних 2,7%. Ріст ціни на майже всі товари, за помітним винятком цін на необроблені продукти харчування, були стриманим.

Навіть базова інфляція (без урахування харчових продуктів та енергоносіїв), яку ретельно відслідковує ЄЦБ, знизилася до 3,6% в річному вимірі з 4,2% через значне падіння цін на послуги.

Через новини про інфляцію в зоні євро, курс єдиної європейської валюти по відношенню до долар США різко і помітно знизився, ціни європейських акцій отримали позитивний поштовх.

Коментар. Інфляція в США та Єврозоні далеко не є абстрактними поняттями і для громадян України. Крім свого впливу на процентні ставки, курси валют і ціни акцій, вона суттєво впливає і на інфляцію в Україні, а також безпосередньо і сильно на темпи знецінення заощаджень рядових громадян в доларах і євро, оскільки рядові громадяни не мають можливості інвестувати свої заощадження в захищені від інфляції фінансові інструменти у вільно конвертованій валюті.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 30 ноября 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду