Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 28.04.2024 09:11
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 7 декабря 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1725,33-0,04%

***

Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про додаткову допомогу Україні в розмірі $175 млн, повідомив держсекретар Ентоні Блінкен.

Пакет, зокрема, включатиме в себе боєприпаси для ППО та артилерійські снаряди, додаткові боєприпаси для HIMARS, інші боєприпаси.

***

Законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню не набрав достатньої кількості голосів для просування під час процедурного голосування в Сенаті американського Конгресу.

***

Речник Міністерства оборони США Пет Райдер на брифінгу заявив, що на військову допомогу Україні залишилося близько $5,9 млрд. Про це повідомляє "Укрінформ" із посиланням на сайт Пентагону.

***

Білий дім зробив заяву щодо зміцнення співпраці між оборонно-промисловими базами США та України за підсумками першого дня Конференції з питань оборонно-промислової бази України.

Конференція зібрала близько 350 американських, українських та європейських представників промисловості та уряду, щоб зосередитися на значному збільшенні виробництва озброєнь для підтримки боротьби України проти російської агресії.

***

Пентагон надав Україні технологічні дані для початку виробництва гібридних засобів ППО FrankenSAM. Це дозволить модернізувати наявні в Україні системи протиповітряної оборони, зокрема і радянського виробництва, та їхню інтеграцію з певними західними боєприпасами.

FrankenSAM - це три ЗРК: гібрид (адаптація) "Бука" та ракет RIM-7 Sea Sparrow, радянської РЛС та ракет AIM-9 (схожий на «Стріла 10»), третій найпотужніший, гібрид ракет та пускових установок Patriot з українською РЛС.

Детальніше:https://defence-ua.com/weapon_and_tech/frankensam_dlja_ukrajini_vid_ssha_zrk_vzhe_protestovani_ta_do_kintsja_oseni_budut_u_zsu_na_scho_voni_zdatni-13313.html

***

Державний департамент Сполучених Штатів планує відрядити радника до Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України з метою підтримки та прискорення переходу України до оперативно сумісних збройних сил, боротьби з корупцією та залучення іноземних інвестицій у критично важливі галузі промисловості.

***

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда оголосив про намір Японії надати додаткову допомогу на відновлення та реконструкцію України в розмірі 4,5 мільярда доларів.

***

Рада директорів Міжнародного валютного фонду розгляне питання про другий перегляд програми розширеного фінансування EFF та виділення Україні третього траншу у розмірі SDR 664 млн (близько $880 млн за поточним курсом) 11 грудня.

***

Напередодні голова Нацбанк і Кабмін підписали оновлений меморандум для 2-го перегляду програми EFF МВФ.

«Якщо ми успішно пройдемо другий перегляд і МВФ затвердить наступний транш, значить наші міжнародні партнери оновили свої запевнення на 2024 рік, тому що без цього програма не відбулася б. А це означає, що ми маємо непогані шанси отримати той рівень фінансування, на який ми розраховуємо. Загальна рамка фінансової підтримки України на горизонті чотирьох років, а саме такий горизонт програми з Міжнародним валютним фондом, $115 млрд за базовим сценарієм і $140 млрд за негативним сценарієм», – заявив керівник Нацбанку.

За його словами, Нацбанк, як і раніше, очікує отримання 2024 року $38 млрд зовнішньої фінансової допомоги.

***

Міжнародні резерви України скорочуються 4-й місяць поспіль, у листопаді вони знизилися на 0,5% і станом на 1 грудня 2023 року становили 38 785 млн доларів.

***

Цьогорічні показники виконання місцевих бюджетів має позитивну динаміку порівняно з показниками минулого року. Зокрема, надходження до місцевих бюджетів збільшилися на 15% або майже 53 млрд грн. Про це заявив перший заступник міністра фінансів Денис Улютін, передає пресслужба Міністерства фінансів.

***

Національний банк знизив офіційний курс гривні, який він встановлює на 7 грудня, на 2,88 коп. до 36,6906 UAH/USD.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

У попередній торговий день НБУ знизив офіційний курс гривні на 12,35 коп.

Офіційні курси гривні до іноземних валют на 7 грудня:

Офіційний курс

1 долар США

36,6906

1 євро

39,5433

До закриття ринку учора, 6 грудня міжбанку курс долара у купівлі та продажу не змінився. Євро подорожчало на 1 копійку у купівлі та на 2 копійки у продажу.

***

Обсяги приватних грошових переказів з з-за кордону в Україну у жовтні 2023 зменшилися на 4,6% та становили 936 млн доларів.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

***

Обсяг угод між банками, без участі Нацбанку, порівняно з вереснем збільшився втричі — до майже $90 млн на день. Про це заявив член ради НБУ Василь Фурман на брифінгу, передає Укрінформ.

Фурман підкреслив, що ситуація на валютному ринку стабільна і контрольована й не варто очікувати різких змін курсу.

Фурман спрогнозував, що попри теперішню невизначеність із надходженням наступного року міжнародної фінансової допомоги, рівень золотовалютних резервів України й надалі залишатиметься високим.

***

У 2024 році гривня дещо ослабне. Середній курс за рік очікують на рівні 37,3 грн/$1 порівняно з 36,5 грн/$1 цього року (-2,2%). Про такий прогноз повідомила головна економістка інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан, пише NV. Умовою позитивної оцінки є надходження міжнародної допомоги в запланованих розмірах.

***

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України схвалила проект змін до Порядку видачі, зупинення дії та анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на ринках капіталу.

***

Національний банк розширив перелік бенчмарк-облігацій внутрішньої державної позики, за рахунок яких банки мають змогу покривати частину обсягу обов’язкових резервів (бенчмарк-ОВДП) до 11 випусків. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

З 11 грудня 2023 року до відповідного переліку буде додано ОВДП з ідентифікаційним номером (ISIN) UA4000229116 (з погашенням 2027-02-24).

***

Попри війну, економіка України відновлюється. І цей процес відбувається швидше, ніж очікувалося. Про це йдеться у повідомленні НБУ.

За прогнозом НБУ, реальний ВВП у 2023 році зросте на 5%.

НБУ прогнозує, що у 2024 році реальний ВВП збільшиться на 3,6%. Цьому допоможе та сама адаптивність українського бізнесу, а також збереження бюджетної підтримки. У 2025 році після зниження безпекових ризиків, що є головним припущенням прогнозу НБУ, зростання ВВП пришвидшиться до 6%.

https://www.facebook.com/NationalBankOfUkraine/posts/pfbid0BYdCZtFMUSDA1yuJMMzdBTrvH43zuE85HVn71WGqW7NcQEf8UYC9deEqJ4yn5gS7l

***

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 9656-д про додаткове тимчасове оподаткування банків.

***

ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод" (КВСЗ) стало першим в Україні підприємством, що отримало право випускати вантажні вагони для колії 1435 мм. Про це йдеться у повідомленні КВСЗ. Як зазначається, підприємство виконало вимоги відповідних технічних специфікацій інтероперабельності (TSI), які діють у країнах ЄС.

***

Україна зможе експортувати на світові ринки 50 млн тонн зернових і олійних культур врожаю 2023 року, а також близько 10 млн тонн рослинних олій і шротів, повідомив президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

Сумарно через морський коридор (через порти Дунаю та Одеси) і через західні кордони Україна зможе експортувати, за підрахунками президента УЗА, близько 6 млн тонн зерна щомісяця, що вже вдалося зробити в листопаді.

***

У лавах Сил оборони України служить близько 4,5 тис. працівників енергохолдингу, всього служило 5 тисяч "ДТЕК" (налічує 55 тис.), за час повномасштабної війни загинули 219 осіб, 689 поранені повідомив виконавчий директор Дмитро Сахарук.

З 219 загиблих працівників холдингу понад 20 осіб загинули під час виконання робочих завдань, здебільшого це працівники "ДТЕК Мережі" і ТЕС.

"ДТЕК Енерго" активно залучає до роботи у своїх шахтах вимушених переселенців з інших регіонів, а також жінок замість мобілізованих працівників, повідомив гендиректор компанії Ільдар Салєєв.

***

Сформовані Україною запаси газу в підземних сховищах (ПСГ) на 2% менші, ніж минулого року. В компанії уточнили, що станом на 1 грудня 2023 року обсяг газу без нерезидентів в ПСГ становить 12,69 млрд куб. м (без буферного газу), що на 2% менше, ніж минулого року (станом на 1 грудня 2022 року обсяг газу без нерезидентів в ПСГ становив 12,96 млрд куб . м. (без буферного газу)).

Іноземні трейдери закачали в українські підземні сховища до 3 млрд куб. м газу.

***

АТ “Укрзалізниця” за підсумками листопада 2023 року збільшило перевезення залізорудної продукції в експортному сполученні на 20,4% порівняно з попереднім місяцем — до 2,32 млн т. У порівнянні з листопадом 2022-го показник зріс у 3 рази. Про це свідчать дані залізничного оператора.

За підсумками січня-листопада "Укрзалізниця" перевезла в експортному сполученні 17,19 млн т ЗРС, що на 19,5% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року.

***

Українська промислова компанія "Інтерпайп" через блокаду польсько-українського кордону в листопаді поточного року сумарно недоотримала або додатково витратила $1,2 млн, повідомив директор із забезпечення закупівель і логістики групи Олексій Яновський агентству "Інтерфакс-Україна" у відповіді на відповідний запит.


сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 7 декабря 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду