Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 28.04.2024 03:02
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 14 декабря 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1679,030%

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляє, що другий зенітно-ракетний комплекс "Петріот", наданий Україні Німеччиною, буде розгорнутий в Україні в поточному році, повідомляє німецьке видання Aussiedlerbote.

***

Правляча коаліція Німеччини підписала угоду щодо бюджету-2024 з грошима для України - Bloomberg.

Правлячий альянс Німеччини уклав угоду про переглянутий фінансовий план на 2024 рік. Проблеми із бюджетом виникли після рішення конституційного суду від 15 листопада 2023 року яке зупинило використання спеціальних коштів для фінансування інвестицій і поставило під питання десятки мільярдів євро витрат, що фінансуються за рахунок боргу.

Раніше міністр з європейських справ Німеччини Ганна Люрманн підтвердила, що країна у 2024 році подвоїть військову допомогу Україні до 8 млрд євро.

***

Уряд Данії надасть новий пакет підтримки для України на суму 1 млрд євро. Про це заявила прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен на пресконференції в Осло, передає Sky News. Фредеріксен має намір 14 грудня, представити новий пакет підтримки парламенту Данії. Про це повідомила прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

Данія планує надати Україні 8 млрд євро допомоги Україні протягом кількох років, а також літаки F-16 разом із союзниками.

***

Норвегія збільшить допомогу Україні у 2023 році на $800 млн. Про це заявив прем'єр-міністр країни Йонас Гар Стьоре після зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере заявив про надання до цього Україні $1 млрд у 2023 році на зарплати "медсестрам, лікарям, учителям та іншим робітникам".

У Норвегії є п'ятирічний пакет, який підтримує оборону України, зазначив він.

***

Президент США Джо Байден звернувся до Конгресу із закликом схвалити рішення про виділення додаткової фінансової допомоги для України до Різдва.

***

Мораторій на виплату урядом України зовнішнього боргу діятиме до 2027 року. Реструктуризацію проведуть до середини 2024 року. Про це повідомив очільник місії Міжнародного валютного фонду в Україні Гевін Грей, передає пресслужба МВФ.

***

Україна за тиждень повністю розрахується перед МВФ за програмою stand-by 2018 року, виплативши еквівалент $166 млн за поточним курсом. Про це написав у фейсбуці економіст Олексій Блінов.

Рис.1

***

Національний банк знизив офіційний курс гривні, який він встановлює на 14 грудня, на 3,84 коп. до 37,0245 UAH/USD.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

У попередній торговий день НБУ знизив офіційний курс гривні на 11,45 коп. UAH/USD.

Офіційні курси гривні до іноземних валют:

             

Офіційний курс

1 долар США

37,0245

1 євро

39,9217

***

У Брюсселі відбудеться історичне засідання Європейської ради, під час якого лідери Європейського союзу повинні будуть ухвалити рішення дати чи ні "зелене світло" початку переговорів про членство з Україною, так само як і вирішити питання подальшої фінансової та військової підтримки України, яка протистоїть російській агресії.

Очікується, що дискусія на саміті буде важкою і тривалою.

У середу, напередодні саміту президент Євроради Мішель визнав, що засідання буде "важким" і сказав, що він працює "день і ніч, щоб досягти позитивного рішення", оскільки це питання надзвичайно важливе для майбутнього Європейського союзу.

***

Україна і Туреччина найближчим часом ратифікують Угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ), і після завершення процедури ратифікації документ набере чинності на початку 2024 року, повідомило Міністерство економіки в середу за підсумками зустрічі, яка відбулася напередодні, першої віцепрем'єрки - міністра економіки Юлії Свириденко і нового посла Туреччини Мустафи Левента Більгена.

***

Індекс виконаних будівельних робіт в Україні за підсумками січня-вересня 2023 року зріс на 20,4%, порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Обсяги виконаних будівельних робіт за цей період у грошовому вираженні становили 96,02 млрд грн. Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Драйвером зростання будівництва за січень-вересень стали інженерні споруди, показник у цьому секторі збільшився на 34,4% р/р. У той же час житлове будівництво скоротилося на 4,3% р/р, а нежитлове зросло на 14,1% р/р.

***

Продаж квартир в українських новобудовах у третьому кварталі 2023 року відновився до 24% від довоєнного показника, при цьому попит на житло вже становить 70-80%, випливає з дослідження порталу нерухомості "ЛУН". (Наприкінці 2022 року продаж відновився до 11%.)

Згідно з дослідженням, у Києві та Київській області продаж відновлюється більш повільними темпами і становить сьогодні 17% від довоєнного показника. У Львові та області рівень продажу досяг 42% довоєнного показника.

Дотепер продаж відкрито у 83% житлових комплексів в Україні, будівництво відновлено на 77% будівельних майданчиків, зазначає "ЛУН". У грудні 2023 року в стані будівництва перебувають 916 ЖК, з них 4% вже розпродано, у 3% продаж ще не стартував, у 5% продаж зупинено.

***

Kernel Holding вирішив не виплачувати дивіденди за 2023 фінансовий рік, який закінчився у червні. Рішення ухвалили на річних зборах акціонерів 11 грудня. Про це йдеться у повідомленні компанії на Варшавській фондовій біржі.

***

Компанія NovaPay, що входить до групи компаній Нова пошта, запустила мобільний застосунок та почала випускати платіжні картки. Про це повідомляє пресслужба компанії.

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2023/2024 маркетингового року (липень 2023 – червень 2024) станом на 13 грудня становлять 14,697 млн тонн, що на 26,4%, або на 5,262 млн тонн менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

***

Перші проекти механізму здешевлення страхування морських перевезень у територіальних водах України вже реалізуються спільно зі страховим ринком, що сприяє безпеці морських перевезень та збільшенню обсягів українського експорту. Таку інформацію було озвучено під час відеоспілкування першого віце-прем'єр-міністра України — міністерки економіки Юлії Свириденко зі старшим партнером найбільшої у світі консалтингової компанії з питань управління ризиками Marsh McLennan Кріспіном Еллісоном.

***

Українські феросплавні підприємства за підсумками листопада 2023 року зменшили експорт феросплавів в натуральному вираженні на 14,3% порівняно з попереднім місяцем — до 7,67 тис. т., в грошовому вираженні на 19,3% - до $6,11 млн. Про це свідчать дані Державної митної служби.

***

Федеральна резервна система (ФРС) зберегла відсоткову ставку за федеральними фондами (federal funds rate – середніми процентами, по яким банки позичають одне одному для виконання резервних вимог центробанку) на рівні 5,25−5,5% річних. Про це йдеться у повідомленні Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC).

Раніше ФРС підвищило ставку до максимального за 22 років для подолання високої інфляції.


Рис.2

Разом із рішенням залишити ставку члени комітету «олівцем» передбачили принаймні три зниження ставок у 2024 році, припускаючи збільшення на чверть відсоткового пункту. Це менше, ніж очікування фінансових ринків - чотири, але більш агресивне зниження, ніж раніше вказували члени Комітету.


Рис.3

У ФРС прогнозують, що базова інфляція в США впаде до 3,2% у 2023 році та 2,4% у 2024 році, а потім до 2,2% у 2025 році. В 2026 році вона повернеться до цільового рівня в 2%.

Члени монетарного Комітету підвищили прогноз зростання реального валового внутрішнього продукту в США до 2,6% у 2023 році, що на пів відсоткового пункту більше порівняно з попереднім вересневим прогнозом і прогнозують ріст реального ВВП на рівні 1,4% в країні у 2024 році, приблизно на рівні попереднього прогнозу.

Рис.4

Фінансові ринки і навіть ринки сировини активно реагували на новину, а також більш м’яку заяву Голови ФРС. Дохідність державних облігацій США суттєво знизилась, продовживши яскраву динаміку до того, ціни акцій ще більш зросли, індекс долара США різко втратив і відповідно курс євро до долара США зріс. Ціни на нафту також дещо додали (хоча для цього були і інші фактори).

https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/fomcprojtabl20231213.pdf



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 14 декабря 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду