Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 20:50
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 18 декабря 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1679,030%

В Україну надійшли самохідні (і броньовані) міномети Rak із Польщі. Загалом ЗСУ отримають 24 одиниці спецтехніки.

                                      

Про це повідомляє Bild.

***

Нідерланди надали Україні військової допомоги на майже €550 млн за останні два місяці. Загальний обсяг підтримки сягнув €2,6 млрд євро.

Про це заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, повідомляє урядовий сайт країни.

***

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн каже, що найближчими днями Україні буде виділено черговий, останній у 2023 році транш макрофінансової допомоги в розмірі EUR1,5 млрд, що дасть змогу побудувати "невеликий, але важливий міст", необхідний для того, щоб дозволити подальше фінансування в розмірі EUR50 млрд на період до 2027 року. Обговорення цього питання відбудеться на позачерговому саміті ЄС, який пройде наприкінці січня - початку лютого 2024 року.

***

Міністерство закордонних справ України заявляє про принципове рішення Європейського Союзу виділити Україні 50 млрд євро і очікує на завершення всіх юридичних процедур в січні.

***

Законодавці від обох партій в американському Конгресі заявили про позитивні очікування щодо переговорів по міграційній реформі, яка є передумовою для ухвалення допомоги Україні та Ізраїлю. Проте терміни потенційної угоди залишаються невизначеними.

***

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок заявила, що Німеччина надішле Україні пакет гуманітарної допомоги у розмірі EUR6,1 млн, до якого входять генератори та акумуляторні батареї, повідомляє прес-служба німецького МЗС.

***

Країни Великої сімки (G7) все ближчі до передачі заморожених в Європі та США близько $300 млрд російський суверенних активів цих коштів Україні. Про це пише Financial Times.

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення росії ЄС та США не наважувались зробити рішучий крок щодо передачі цих грошей Україні, але схоже ситуація змінюється. В першу чергу це пов’язано із кризою фінансування українських витрат особистим коштом.

«Американський чиновник заявив, що Вашингтон веде активні перемовини про використання російських суверенних активів і вважає, що є короткий термін для прийняття рішення. Вони припустили, що це може бути обговорено на можливій зустрічі лідерів G7», — йдеться в статті.

Позиція ЄС більш прохолодна і направлена в першу чергу на використання прибутків від заморожених російських активів.

***

Компенсація шкоди, заподіяної російською агресією, коштом самого агресора є одним із найскладніших юридичних завдань для України, й отримання доходу від заморожених активів РФ могло б стати першим кроком на цьому шляху і приносити щорічно до $15 млрд, заявив заступник керівника Офісу президента (ОП) Ростислав Шурма.

***

Європа готується до того, що Україна може втратити військову підтримку США і її буде потрібно компенсувати. Про це заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус в інтерв'ю Welt am Sonntag.

***

Міністерство фінансів опублікувало інформацію про джерела фінансування державного бюджету у 2023 році. Загальний обсяг фінансування станом на 15 грудня склав $53,1 млрд, або 1,942 трлн грн.

Найбільше коштів отримали у вигляді макрофінансової допомоги від Євросоюзу. У першу трійку також увійшли кошти від розміщення облігацій внутрішніх державних позик, а також гранти США відповідно.

Рис.1

***

Чистий продаж валюти Нацбанком цього тижня підскочив до $862,5 млн з $544 млн тижнем раніше. Востаннє НБУ продавав більше у перший тиждень після переходу до керованої гнучкості курсу на початку жовтня.



Рис.2

***

Національний банк знизив офіційний курс гривні, який він встановлює на 18 грудня, на 2,98 коп. до 37,0211 UAH/USD.

У попередній торговий день НБУ підвищив офіційний курс гривні на 3,32 коп. UAH/USD.

Офіційні курси гривні до іноземних валют:

Офіційний курс

1 долар США

37,0211

1 євро

40,5122

(Офіційний курс, який встановлює НБУ о 15:00, починає діяти лише наступного робочого дня після встановлення).

Офіційний курс гривні до долара UAH/USD:

11 грудня

12 грудня

13 грудня

14 грудня

15-17 грудня

18 грудня

36,7424

36,8716

36,9861

37,0245

36,9913

37,0211

До закриття міжбанку курс долара виріс на 6 копійок у купівлі та продажу. Євро впало на 19 копійок у купівлі та продажу.

***

У січні-жовтні 2023 року імпорт товарів в Україну перевищив експорт з України на 22362,9 млн доларів.

Про це повідомила Державна служба статистики.

У січні-вересні 2023 року імпорт товарів перевищив експорт на 19 402,3 млн доларів.

У 2022 році імпорт товарів перевищив експорт на 11 124,7 млн доларів.

***

Оборот роздрібної торгівлі України в січні-вересні 2023 року в порівняльних цінах збільшився на 11,6% щодо аналогічного періоду 2022 року, повідомила Державна служба статистики (Держстат).

За даними статвідомства, у вересні цього року зафіксовано зростання роздрібного товарообігу до вересня минулого року на 19,4%, що менше за показник у серпні, коли він становив 23,8%.

***

Іпотечне кредитування активізувалося в регіонах, тенденція посилиться наступного року, повідомила перша заступниця голови правління банку "Глобус" Олена Дмітрієва в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

***

Австрія погодилась зняти блокування 12-го пакета санкцій проти росії після того, як Україна виключила її банк Raiffeisen з переліку міжнародних спонсорів війни. Про це повідомляє «Європейська правда».

***

Агрохолдинг «МХП», який викупив у листопаді 30,2% випуску єврооблігацій із погашенням 10 травня 2024 року за ціною 85% від номіналу, запропонував власникам решти єврооблігацій на $349,2 млн викупити їх за ціною 95% від номіналу. Про це йдеться у повідомленні компанії на Ірландській фондовій біржі, передає Інтерфакс-Україна.

«МХП» домовився про залучення кредитів на загальну суму $480 млн від Міжнародної фінансової корпорації (IFC) з групи Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Корпорації міжнародного фінансування США (DFC).

Прийом заявок на викуп облігацій за вказаною ціною завершиться 4 січня, після чого до 19 січня ціна буде знижена до 85% від номіналу; розрахунки очікуються 23 січня.

***

Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін і CEO Westinghouse Патрік Фрагман у неділю в Києві підписали контракт на закупівлю реакторної установки для першого в Україні атомного енергоблоку (АЕС) за технологією AP1000.

За його словами, установка вже виготовлена і наразі перебуває у США. Будівельні роботи на майданчику Хмельницької АЕС розпочнуться після ухвалення необхідного законодавства Верховною Радою України.

***

На Централізованому сховищі відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), дослідна експлуатація якого розпочалася 2023 року, вже розміщено 13 контейнерів із таким паливом, повідомив в.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков.

***

ПрАТ "Укргідроенерго" протягом пів року планує відновити близько 1 тисячі МВт пошкодженої внаслідок російських обстрілів гідроенергогенерувальної потужності.

Було понад 50 ракетних ударів об'єктах "Укргідроенерго", в результаті яких було втрачено близько 2,5 тис. МВт потужності. На сьогодні відновлено 1,5 тис. МВт, ще 1 тис. МВт у стадії відновлення, яка очікується завершиться протягом пів року, - повідомив генеральний директор компанії Ігор Сирота в ефірі національного телемарафону в п'ятницю.

Як поінформував CEO, наразі "Укргідроенерго" в умовах дефіциту електроенергії в енергосистемі виробляє 40 млн кВт-год на добу, що становить 15-20% у структурі енергобалансу країни й практично відповідає рівню паводкового періоду.

***

Україна домовилася залучити від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) EUR150 млн для підтримки НЕК "Укренерго", повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

***

Компанія "Укрпиво" констатує збільшення виробництва пива в Україні 8,5% до 123,7 млн дал у січні-листопаді 2023 року порівняно з аналогічним періодом минулого року (експертна оцінка).

Про це йдеться у повідомленні "Укрпива".

"У той же час зазначений показник становить лише 78,6% до обсягів виробництва 11 місяців 2021 року", - зазначається в ньому.

В 2022 році Україна скоротила виробництво пива на 27,9% до 122,8 млн дал.

***

Українські аграрії станом на 15 грудня 2023 року зібрали 78,3 млн тонн зернових і олійних культур, 57,6 млн тонн зернових і 20,7 млн тонн олійних.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

***

В уряді Польщі заговорили про блокаду агроекспорту України мінімум на 20 років за умови, якщо Україні вдасться стати повноправним членом ЄС. Про це пише УНІАН.

Як зазначив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак в ефірі радіо RMF24, раніше з Варшавою аналогічним чином вчинила Німеччина, захистивши свій ринок не ряд років від товарів нового сусіда по Євросоюзу.

***

Аналітики Уолл-стріт очікують відновлення цін на нафту наступного року, хоча зростання не буде значним, пише Bloomberg.

Прогноз п'яти великих американських інвестиційних банків за ціною нафти Brent у 2024 році становить у середньому близько $85 за барель порівняно з поточним рівнем $76,6 за барель.

Найнижчу оцінку дав Citigroup — його аналітики очікують середню ціну в 2024 році на рівні $75 за барель, тоді як у аналітиків Goldman Sachs найвища прогнозна ціна — $92 за барель.

***

Міністерство фінансів України анонсує проведення розміщень державних облігацій через ЕТС (Bloomberg), які відбудуться 19 грудня 2023 року за наступними показниками:

Номер розміщення

-

-

-

-

Код облігації

Дорозміщення

UA4000229470

 Військові облігації

Дорозміщення

UA4000229264

 Військові облігації

Дорозміщення

UA4000229116

Дорозміщення

UA4000228605

(Ном. в ін.вал. євро)

Термін обігу (дн.)

336

665

1 162

267

Кількість виставлених облігацій, (шт.)

6 000 000

4 000 000

4 000 000

100 000

Дата розміщення

19.12.2023

19.12.2023

19.12.2023

19.12.2023

Дата оплати за придбані облігації

20.12.2023

20.12.2023

20.12.2023

20.12.2023

Дата погашення

20.11.2024

15.10.2025

24.02.2027

12.09.2024

Дати сплати відсотків

-

17.04.2024

16.10.2024

16.04.2025

15.10.2025

28.02.2024

28.08.2024

26.02.2025

27.08.2025

25.02.2026

26.08.2026

24.02.2027

-






сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 18 декабря 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Щотижневий огляд фондового ринку
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду