Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Понеділок, 29.04.2024 10:12
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 22 декабря 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1736,980%

Україна отримала EUR1,5 млрд макрофінансової допомоги від Європейського Союзу, повідомляє прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Загальна бюджетна підтримка з боку Євросоюзу цього року сягнула EUR18 млрд.

***

Фінляндія надає Україні новий пакет військової допомоги на €106 млн.

Президент Фінляндії Саулі Нііністе за пропозицією уряду схвалив надання Україні чергового пакета військової допомоги. Це 21-й пакет допомоги від країни.

"Загальна вартість пакетів оборонного обладнання, які ми вже поставили, становить 1,6 мільярда євро", - зазначив фінський міністр оборони Антті Хякканен.

***

Нідерланди оголосили про виділення 102 млн євро на підтримку України у рамках пакета допомоги на 2024 рік. Цей транш є першим з понад 2 млрд євро, які уряд країни запланував для України на наступний рік. Про це стало відомо з повідомлення на сайті уряду Нідерландів.

***

Німеччина через Європейське енергетичне співтовариство передала Україні «зимовий» пакет допомоги на понад 88 млн євро. Про це повідомили у німецьких міністерствах економіки і захисту клімату та закордонних справ, передає Укрінформ.

***

21 грудня, Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав зміни до Меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за офіційним боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу до кінця березня 2027 року.

***

Міністр фінансів України Сергій Марченко заявляє про ризики фінансування державного бюджету в січні-лютому-2024 року, для покриття бюджетних видатків міністерство планує активізацію внутрішніх ресурсів.

Серед таких заходів міністр фінансів назвав авансову сплату дивідендів держкомпаній, а також збільшення обсягу запозичень на внутрішньому ринку.

"На жаль, у січні-лютому рішень, які ухвалені партнерами, недостатньо (для фінансування потреб бюджету на цей період), щоб ми самостійно могли впоратися. Тому в нас наразі працює механізм плану Б", - сказав Марченко в четвер, виступаючи на огляді макроекономічних прогнозів на 2024 рік від Центру економічних стратегій.

***

Міністерство фінансів вважає недоцільним іти на непопулярні заходи для фінансування державного бюджету у 2025 році, хоча і вважає 2025-й роком викликів і з позиції видатків, повідомив глава Міністерства фінансів Сергій Марченко.

"У нас більше визначеності у 2024 році. Є партнери, програма з Міжнародним валютним фондом. Ми чітко виконуємо зобов'язання. А 2025 рік - це рік викликів. Але зараз недостатньо інформації, чинників, які вказали б на те, що нам уже потрібно вживати заходів щодо мінімізації ризиків 2025 року", - сказав Марченко в четвер, виступаючи під час презентації огляду макроекономічних прогнозів на 2024 рік від Центру економічних стратегій.

***

Оновлений Меморандум про співпрацю України з МВФ передбачає, що українська влада має знайти додаткові податкові і неподаткові джерела фінансування держбюджету у розмірі 0,5% ВВП (близько 40 млрд грн) до лютого.

Він не бачить резервів для збільшення оподаткування у наступному році.

Неподаткові надходження, які можуть розглядатися, – це приватизація, відрахування частини прибутку від державних підприємств, надходження частини прибутку від Нацбанку.

Гетманцев зазначив, що влада спирається на основний сценарій отримання допомоги від партнерів.

"Зазначена допомога є абсолютно реальною. Проблем з наповненням бюджету у 2024-му не буде. Залишалось питання фінансування на січень та лютий", – зазначив депутат.

Однак Гетманцев вважає, що на казначейському рахунку уряду наразі достатньо коштів, щоб пройти цей період.

"У грудні отримаємо 1,5 млрд євро від Єврокомісії, від Норвегії – $1 млрд. Вже надійшло $2,1 млрд від Японії, ще $900 млн – від МВФ. У нас є певний запас міцності", – пояснив він.

Щодо можливих проблем із соціальними виплатами в січні-лютому наступного року, Гетманцев наголосив, що ситуація з фінансами справді напружена, але "саме в цьому періоді – це перебільшення".

Голова центробанку Фінляндії та колишній єврокомісар Оллі Рен вважає, що Євросоюз може обійти вето Угорщини на фінансову підтримку України, перенаправивши на допомогу Києву 80 млрд євро зі свого стабілізаційного фонду.

Про це фінансист сказав у четвер агентству Bloomberg.

***

США почали термінові переговори про конфіскацію активів РФ — стаття у NYT.

Адміністрація Байдена "чинить тиск" на Велику Британію, Францію, Німеччину, Італію, Канаду та Японію, щоб вони розробили стратегію до 24 лютого, другої річниці повномасштабного вторгнення РФ до України.

Як пише NYT, Байден ще не затвердив стратегію і багато деталей залишаються предметом гарячих дискусій.

США ведуть переговорити з союзниками щодо передачі Україні заморожених російських активів. Але говорити про це ще рано.

Про це сказав на брифінгу координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки при Білому домі Джона Кірбі.

***

Конгрес США може ухвалити допомогу Україні в будь-який день після 9 січня, коли Палата представників повернеться до роботи після канікул.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив на заході "Україна та світ попереду 2024".

***

Національний банк України встановив на 22 грудня 2023 року офіційний курс гривні на рівні 37,5964 грн/$. Порівняно з попереднім банківським днем НБУ знизив курс гривні на 4 копійки.

НБУ на 22 грудня встановив офіційний курс євро на рівні 41,28 грн.

До закриття міжбанку курс долара у покупці не змінився, а у продажу знизився на 1 копійку. Євро подорожчало на 17 копійок у купівлі та на 18 копійок у продажу.

Ослаблення курсу гривні останніми днями зумовлене зростанням попиту на іноземну валюту. Про це заявив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук.

«У грудні чистий попит на іноземну валюту продовжив зростати, і, реагуючи на цю ситуацію, ми почали продавати більше на ринку. Водночас і відповідно до декларованих принципів ми почали дозволяти курсу, по-перше, послаблюватися, а потім із певним часом ще зі збільшенням цього попиту почали дозволяти йому більше послаблюватися», — сказав Ніколайчук.

***

​У третьому кварталі 2023 року розмір середньомісячної зарплати в Україні зріс на 22,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становив 17 937 грн. Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 9422, яким обмежуються ставки за мікрокредитами на рівні 1% на день. Про це в телеграм-каналі написав перший заступник голови Податкового комітету В Р Ярослав Железняк.

***

Сервіс кур'єрської доставки Glovo повідомив про зростання кількості замовлень із ресторанів 2023 року на 70%, а продуктів із супермаркетів - на 84%, якщо порівняти з минулим роком; водночас кількість замовлень із непродовольчих магазинів збільшилася на 91%.

Україна отримала від Польщі ще 5 тисяч терміналів Starlink. Їх використовуватимуть у прифронтових регіонах. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, сьогодні в Україні працює близько 47 тисяч «Старлінків», які вдалося отримати завдяки домовленостям Мінцифри з міжнародними донорами та партнерами. Польща передала найбільше терміналів — загалом 19,5 тисяч.

Поточний стан енергетичної системи України (і в зв’язку з теплою погодою) дозволяє НАЕК «Енергоатом» відключити на короткий період один із енергоблоків для проведення певних робіт із метою підвищення потужності.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив президент компанії Петро Котін.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 22 декабря 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду