Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 01.05.2024 13:41
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 21 марта 2024

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1384,54-0,76%

Державний бюджет України отримав перший транш у межах перехідного фінансування в розмірі EUR4,5 млрд відповідно до фінансового інструменту Європейського Союзу Ukraine Facility, повідомило Міністерство фінансів у середу.

В середу Україна отримала кредит від Канади у розмірі 2 млрд канадських доларів (1,5 млрд доларів США) для бюджетної підтримки, повідомили прем'єр-міністр Денис Шмигаль та міністр фінансів Сергій Марченко.

Загальна сума фінансової підтримки від Канади з початку повномасштабного вторгнення Росії становить майже 7 млрд канадських доларів (5,1 млрд доларів США), повідомили вони.

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте повідомила, що уряд виділив EUR35 млн на закупівлю боєприпасів для України в рамках чеської ініціативи.

Іспанський уряд висловив намір передати ще 20 танків Leopard 2A4, дозвіл на поставку яких вже отримано. Зараз ці машини на стадії консервації, тому перед постачанням знадобиться деякий час на їх відновлення.

Танки мають надійти двома партіями у червні та вересні.

Австралія приєдналася до коаліції безпілотників для України. Разом із Великою Британією та Латвією Канберра надасть безпілотники для українських військ у рамках угоди про "безпілотну коаліцію".

Про це заявив міністр оборони Австралії Річард Марлес, повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що пріоритетом Конгресу є погодження бюджету уряду на 2024 рік. А оскільки це питання вже майже вирішене, то незабаром законодавці розглянуть і пакет допомоги Україні та партнерам.

«Після розв'язання бюджетних питань без зволікань зосередимося на додатковій допомозі союзникам США», – запевнив спікер.

Водночас кінцеві дати – як прийняття бюджету, так і розгляд питання допомоги союзникам – він не назвав.

Як відомо, Конгрес має схвалити бюджет до 22 березня, інакше може відбутись так званий шатдаун, тимчасове припинення роботи урядових установ США.

Заблокована фінансова допомога від США Україні може надійти вже в березні цього року, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Ukrainian Premier Sees US Aid Coming as Early as This Month»

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-03-20/ukrainian-premier-sees-us-aid-coming-as-early-as-this-month

Європейському союзу буде важко виділити додаткові 50 млрд євро для України у разі, якщо Сполучені Штати припинять підтримку.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його інтерв'ю газеті Sud-Ouest.

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що сума, яку може бути отримано від доходів заморожених російських активів, може становити близько EUR3 млрд, які підуть на військову й цивільну підтримку України.

Угорщина збирається заблокувати пропозицію передати прибутки із заморожених активів РФ на закупівлю зброї для ЗСУ.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на власні джерела.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль передав план для Ukraine Facility президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн під час зустрічі в Брюсселі.

Увесь документ можна знайти за посиланням: https://www.ukrainefacility.me.gov.ua/

План для Ukraine Facility передбачає початок реалізації Дорожньої карти реформування системи управління публічними інвестиціями протягом третього кварталу 2025 року, а також схвалення Середньострокової стратегії управління державним боргом на 2026-2028 роки та надання повноважень Держаудитслужбі забезпечити захист EUR38 млрд від ЄС, які використано в рамках 1-го компонента Плану - у четвертому кварталі.

Один з пунктів плану Ukraine Facility — зменшення кількості державних банків. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Позитивний сценарій Плану Ukraine Facility передбачає середнє зростання реального валового внутрішнього продукту України в 2024-2034рр в середньому на 6,2% на рік, що дасть змогу до 2033 року вийти на ВВП на душу населення в еквіваленті євро на рівень, що був у Румунії у 2021 році - EUR13,6 тис.

Низка країн проти початку переговорів про вступ України та Молдови в ЄС під час саміту європейських лідерів, який розпочинається 21 березня у Брюсселі, пише Deutsche Welle з посиланням на неназваного високопоставленого європейського дипломата.

Україна обговорює можливість використання російських заморожених активів як застави для випуску своїх євробондів, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Дискусія надзвичайно важка. Не існує міжнародної юридичної рамки. На сьогодні, поки що, немає політичної єдності. Але ми працюємо і наполягаємо, дали кілька пропозицій", - сказав Шмигаль в ефірі національного телемарафону.

Національний банк знизив офіційний курс гривні, який він встановлює на 21 березня, на 0,61 коп. до 39,1399 UAH/USD.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

У попередній торговий день НБУ знизив офіційний курс гривні на 15,94 копUAH/USD.

Офіційні курси гривні до іноземних валют:

Офіційний курс

1 долар США

39,1399

1 євро

42,4394

Ослаблення обмінного курсу гривні, що переважало останніми тижнями над його зміцненням, не становить загрози для привабливості гривневих активів і стримування інфляції, заявив заступник глави НБУ Сергій Ніколайчук в ефірі "Business Breakfast із Володимиром Федоріним" у середу.

За його словами, динаміку курсу гривні не підриває мету Нацбанку щодо утримання інфляції на відносно низькому рівні цього року та забезпечення її на рівні близько 5% у наступні роки.

Національний банк України не планує переглядати свій прогноз щодо зростання ВВП у 2024 році, який становить 3,6%. Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук під час ефіру Business Breakfast з Володимиром Федоріним, пише Forbes.

***

Міжнародні інвестиції в Україну зросли з $0,5 млрд у 2022 році до $1,2 млрд у 2023 році. Про це заявила керівниця KSE Institute Наталія Шаповал під час першого Ukraine Business Compact (UBC) Workshop — заходу, призначеного для взаємодії держави з бізнесом з усього світу, що робить свій внесок у відновлення України.

***

Вже майже тиждень ринок живе в умовах нової ключової ставки і дохідності депозитних сертифікатів НБУ. Банки поки що не відреагували на ці зміни. Про умови розміщення коштів пропонують зараз приватним клієнтам банки з депозитним портфелем до 2 млрд грн, — у свіжому огляді сайту «Мінфін».

Рис.1

***

ПАТ "Центренерго" повністю розраховується за газ із НАК "Нафтогаз України" в нинішньому опалювальному сезоні і погасило приблизно 300 млн грн боргу за попередні періоди, повідомив гендиректор компанії Андрій Чуркін.Мова йден про орієнтовно про 1 млрд грн боргу.

За його словами, це борги, які "Центренерго" накопичило ще до каденції нинішньої команди, і за ними складено графік погашення, якого "Центренерго" дотримується.

***

ПАТ "Центренерго" призупинило закупівлю законтрактованого імпортного вугілля через низьку ціну електроенергії на ринку і щоб не влазити через це в додаткові борги, повідомив гендиректор компанії Андрій Чуркін.

Середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на ринку "на добу наперед" (РДН) у лютому 2024 року становила 3 268,6 грн/МВт-год, знизившись порівняно із січнем на 15,3% (3 858,6 грн/МВт-год). Середньозважена ціна купівлі-продажу е/е на РДН за перші 10 днів березня 2024 року становила 2 300,6 грн/МВт-год, знизившись порівняно з аналогічним періодом лютого на 34,5% - з 3 514,8 грн/МВт-год.

***

Падіння курсу акцій гірничорудної компанії Feerexpo на Лондонській фондовій біржі (LSE) на 36% за останні 10 днів і майже втричі за останній рік пов'язане з посиленням тиску на компанії з боку правоохоронців України, ідеться в повідомленні Ferrexpo в середу.

Як приклад "сумнівних судових постанов" компанія наводить рішення Східного апеляційного господарського суду (Харків) на користь ТОВ "Максі капітал груп" про сплату Полтавським гірничо-збагачувальним комбінатом (ПГЗК), який входить до Ferrexpo, 4,7 млрд грн ($125 млн).



Рис.2

Рис.3

***

Металургійні підприємства України у січні-лютому поточного року збільшили надходження від експорту чорних металів на 46,3% у річному обчисленні - до $522,52 млн. Про це свідчать дані Державної митної служби, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

На чорні метали за два місяці припало 7,67% загального обсягу надходжень від експорту товарів проти 5,53% у січні-лютому 2023 року.

У лютому поточного року надходження від експорту чорних металів становили $248,44 млн (-9,4% м/м).

***

У лютому 2024 року порівняно із лютим 2023 року гірничо-металургійний комбінат "Арселор Міттал Кривий Ріг" (Дніпропетровська область) збільшив виробництво сталі на 17% до 77 тис. тонн.

Про це йдеться в повідомленні підприємства.

Також, порівняно з лютим 2023 року, виробництво залізорудного концентрату зросло на 35% до 572 тис. тонн, коксу доменного - на 57% до 77 тис. тонн, чавуну - на 33% до 116 тис. тонн та прокату - на 16% до 73 тис. тонн.

***

Європейський інвестиційний банк розглядає можливість виділення кредиту у розмірі близько 100 млн євро на підтримку гідроенергетики України.

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у своєму Telegram-каналі.

***

Конфіскований у російського олігарха Олега Дерипаски Миколаївський глиноземний завод передано в управління Фонду державного майна.

Про це йдеться у повідомленні ФДМУ.

***

За час великої війни кількість транспортних засобів в Україні зросла більш ніж на третину та досягла 13 млн. Про це на запит сайту «Мінфін» повідомив заступник начальника Головного сервісного центру МВС з питань впровадження цифрових інновацій Дмитро Сірак.

***

Федеральний комітет з відкритих ринків (FOMC) Федеральної резервної системи США зберіг відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами (federal funds rate) на колишньому рівні — в діапазоні 5,25−5,5%, повідомив FOMC.

Ринок акцій США відреагував на збереження ставки та прогнозу ростом, доіхдінсть держаних облігацій США дещо знизилась відповідно знизився курс долара, а ціна золота зросла.

Оновлений представлений ФРС макроекономічний прогноз та прогноз по базовій ставці з розкидом прогнозів учасників минулого засідання наведено а Таблиці нижче (детальніше за посиланням https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/fomcprojtabl20240320.htm):

Variable

Median1

Central Tendency2

Range3

2024

2025

2026

Longer run

2024

2025

2026

Longer run

2024

2025

2026

Longer run

Change in real GDP

2.1

2.0

2.0

1.8

2.0–2.4

1.9–2.3

1.8–2.1

1.7–2.0

1.3–2.7

1.7–2.5

1.7–2.5

1.6–2.5

December projection

1.4

1.8

1.9

1.8

1.2–1.7

1.5–2.0

1.8–2.0

1.7–2.0

0.8–2.5

1.4–2.5

1.6–2.5

1.6–2.5

Unemployment rate

4.0

4.1

4.0

4.1

3.9–4.1

3.9–4.2

3.9–4.3

3.8–4.3

3.8–4.5

3.7–4.3

3.7–4.3

3.5–4.3

December projection

4.1

4.1

4.1

4.1

4.0–4.2

4.0–4.2

3.9–4.3

3.8–4.3

3.9–4.5

3.8–4.7

3.8–4.7

3.5–4.3

PCE inflation

2.4

2.2

2.0

2.0

2.3–2.7

2.1–2.2

2.0–2.1

2.0

2.2–2.9

2.0–2.5

2.0–2.3

2.0

December projection

2.4

2.1

2.0

2.0

2.2–2.5

2.0–2.2

2.0

2.0

2.1–2.7

2.0–2.5

2.0–2.3

2.0

Core PCE inflation4

2.6

2.2

2.0

2.5–2.8

2.1–2.3

2.0–2.1

2.4–3.0

2.0–2.6

2.0–2.3

December projection

2.4

2.2

2.0

2.4–2.7

2.0–2.2

2.0–2.1

2.3–3.0

2.0–2.6

2.0–2.3

Memo: Projected appropriate policy path

Federal funds rate

4.6

3.9

3.1

2.6

4.6–5.1

3.4–4.1

2.6–3.4

2.5–3.1

4.4–5.4

2.6–5.4

2.4–4.9

2.4–3.8

December projection

4.6

3.6

2.9

2.5

4.4–4.9

3.1–3.9

2.5–3.1

2.5–3.0

3.9–5.4

2.4–5.4

2.4–4.9

2.4–3.8

***

За попередніми оцінками, індекс менеджерів закупівлі в промисловому секторі Німеччини PMI виробничий HCOB знизився до 41,6 у березні 2024 року з 42,5 у лютому, що нижче прогнозованого значення 43,1. Дані вказують на ще одне значне погіршення у виробничому секторі країні, найгірше за п'ять місяців, хоча виробництво скорочувалося трохи повільніше. Тим часом настрої у виробничому секторі знову стали позитивними після короткого спаду в лютому. Джерело: S&P Global

Валютний ринок на новину відреагував зниженням курсу євро сьогодні вранці після росту євро вслід за рішенням ФРС.

Рис.4

***

У січні цього року промислове виробництво з урахуванням сезонних коливань скоротилося на 3,2% у Єврозоні та на 2,1% у ЄС-27 порівняно з груднем 2023 року.

Як передає портал Steel Orbis, промислове виробництво у грудні минулого року зросло на 1,6% як у зоні євро, так і в ЄС-27. У січні порівняно з січнем 2023 року промислове виробництво знизилося на 6,7% у Єврозоні та на 5,7% у ЄС-27. Такі дані опублікував Євростат, статистичне управління Європейського Союзу.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 21 марта 2024
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду